[A] - kacza1982 - 1,8 Selection, 125 KM, 2001
Pora odświeżyć temat, bo już dawno tu nie bywałem... niestety, nawał roboty pod koniec roku (normalka), wydatków kupa i Zosia niestety też (jak to kobieta) wymyśla... zacznę od dobrych rzeczy, a jest jedna: w zeszłym tygodniu Zosi stuknęło 270000km i to by było na tyle... Niestety nastrój "świąteczny" jest nadal (czytaj - choinka na desce nadal świeci). Autko miało trafić na konkretne czyszczenie przepustnicy ultradźwiękami w poniedziałek, ale w niedzielę rozleciał się środkowy tłumik, więc najpierw prawie 300zł na tłumik i dziś wczesnym rankiem pojechała do mechanika... zobaczymy jak wygląda przepustnica po 2 latach i 50000km po czyszczeniu w ASO (o ile w ogóle czyścili, bo nic nie widziałem, dostałem fakturę, a jakiejś szczególnej zmiany nie odczułem)... Niestety między błędami abs i czujnika prędkości zaczęło wywalać błąd przepływki, więc wsadziłem starą i nadal to samo czyli jeden dzień przygasa, na drugi dzień trzyma wyższe obroty, chodzi na wolnych jak jej się podoba. Cewkę podmieniłem i nic, przepływka stara i nic, przepływka odłączona i to samo... zobaczę po czyszczeniu jak będzie i chyba po świętach wpadnie drooogi prezent 5WK9606, ale to się zobaczy, bo nie wiem skąd błędy absu czy to tylko jakaś przerwa na łączach, czy dotychczas nie odebrany i nie naprawione ecu czy sterownik abs... zbyt wiele niewiadomych, ale staram się naprawiać po kolei, bo autko chodzi, odpala jak zawsze, mało pali, abs działa tylko brak TC (to jest bardzo złe!!! to kusi, aby dodawać gazu przy każdym wyjściu z ronda hehehe i za chwilę zimówki pójdą na śmietnik niby tylko 125KM, ale młuci kołami jak głupia). Już nawet przechodziły mi przez ten pusty łeb myśli typu: "sprzedaj to w p...du i kup co innego", ale chyba jednak wolę dołożyć kolejne tysiące i cieszyć się patrząc z balkonu Zobaczymy wieczorem jak auto odbiorę co mechanik wymodził...
Na koniec niestety muszę dobić się... po malowaniu latem dorzuciłem nowy grill poliftowy (zamiennik...) i niestety sól już go zrzera, są odpryski dość duże, "chrom" jakiś zaśniedziały miejscami... nie kupujcie tego za 150zł nówka!!! lepiej za te same pieniądze lub trochę więcej kupić ori używkę... teraz chodzi mi po głowie coś noemblem...
Niestety poprzez problemy natury mechanicznej marzenia o 17" na lato odchodzą na daleki plan... najpierw Zosia musi być super zdrowa, a później piękniejsza (bo piękna i tak jest)
Na koniec niestety muszę dobić się... po malowaniu latem dorzuciłem nowy grill poliftowy (zamiennik...) i niestety sól już go zrzera, są odpryski dość duże, "chrom" jakiś zaśniedziały miejscami... nie kupujcie tego za 150zł nówka!!! lepiej za te same pieniądze lub trochę więcej kupić ori używkę... teraz chodzi mi po głowie coś noemblem...
Niestety poprzez problemy natury mechanicznej marzenia o 17" na lato odchodzą na daleki plan... najpierw Zosia musi być super zdrowa, a później piękniejsza (bo piękna i tak jest)
No więc... przepustnica wyczyszczona... z relacji mechanika (zdjęcie prześle mi po świętach, bo pstryknął telefonem) - przepustnica zaj...ana bardzo... więc podejrzewam, że 2 lata temu jak oddałem auto do ASO to wymienili tylko uszczelkę i stwierdzili, że jeszcze jest ok jeżeli w ogóle tam zajrzeli... no comment
Po odebraniu niestety poprawa minimalna, rzadziej auto gaśnie, ale i tak to nie jest to. Lepiej teraz reaguje na gaz, jakby szybciej, ale to nie jest to... odnośnie błędów abs (brak komunikacji z ecu) to podejrzenie pada na ecu, więc trzeba znowu męczyć fachowca, który dotychczas nie naprawił mojego sterownika... pora z nim znowu powalczyć a póki co, Zosia pomimo błędów i tak śmiga i to bardzo cieszy
Niestety święta bardzo uszczupliły budżet i nie bardzo da się coś wymodzić teraz, ale już niebawem nowy rok, nowy limit nadgodzin w robocie, więc można co nie co zarobić więcej celem wiadomym
Po odebraniu niestety poprawa minimalna, rzadziej auto gaśnie, ale i tak to nie jest to. Lepiej teraz reaguje na gaz, jakby szybciej, ale to nie jest to... odnośnie błędów abs (brak komunikacji z ecu) to podejrzenie pada na ecu, więc trzeba znowu męczyć fachowca, który dotychczas nie naprawił mojego sterownika... pora z nim znowu powalczyć a póki co, Zosia pomimo błędów i tak śmiga i to bardzo cieszy
Niestety święta bardzo uszczupliły budżet i nie bardzo da się coś wymodzić teraz, ale już niebawem nowy rok, nowy limit nadgodzin w robocie, więc można co nie co zarobić więcej celem wiadomym
Nowy rok, więc nowy limit nadgodzin w robocie hehehe można trochę podciągnąć wypłatę i co nie co wydać na Zosię Z nowinek - Zosia lubi siarczysty mróz! Jak było -20 stopni to przestała zapalać się lampka auta z kluczykiem i myślałem, że żarówka przeszła... po zgaszeniu i odpaleniu przestała świecić kontrola trakcji i oczywiście działała... Do odpalenia rano hehehe, ale po kolejnym mrozie znowu się naprawiło... muszę znowu atakować gościu od ECU, aby wreszcie naprawił mój i zamontował, bo nie wiem nadal czy błędy pochodzą od ecu czy sterownika absu. Cieszy jednak, że pomimo mrozów autko śmiga aż miło, czasem zgaśnie, ale pali od razu... Niestety zaczął hałasować wentylator dmuchawy, chyba łożysko się kończy, ale póki takie mrozy i chodzi to niech sobie działa
Na dzień dzisiejszy szukam intensywnie garażu do kupienia (prawie niemożliwe) lub wynajmu (jeżeli już się trafi to drogo...), szkoda, że zakup w mojej okolicy to min. 20000zł i to idzie od ręki, a najem min. 200zł/miesiąc... czas pokaże
W związku z fajną wypłatą szukam poduszki do kierownicy w b.dobrym stanie Potem się zobaczy co z ecu i naprawą błędów, a potem kolejne może gadżety
Na dzień dzisiejszy szukam intensywnie garażu do kupienia (prawie niemożliwe) lub wynajmu (jeżeli już się trafi to drogo...), szkoda, że zakup w mojej okolicy to min. 20000zł i to idzie od ręki, a najem min. 200zł/miesiąc... czas pokaże
W związku z fajną wypłatą szukam poduszki do kierownicy w b.dobrym stanie Potem się zobaczy co z ecu i naprawą błędów, a potem kolejne może gadżety
Jako, że za mądry to ja nie jestem i zamiast robić to, co planuję to robię coś zupełnie odmiennego, nie w tym kierunku, ale... ale zawsze cieszącego to zakupiłem taki mały gadżet...
Tu pojawia się pytanie - co to jest? Jeden się zmagał z wyzwaniem i nie podołał, ale w nagrodę zobaczył szczegóły (Ciiiicho, bo...)
Jutro pokażę szczegóły naszej braci co to takiego, bo chyba nikt nie odgadnie, bo sam kombinowałem i nie jest tak prosto
Czujecie te emocje?
Tu pojawia się pytanie - co to jest? Jeden się zmagał z wyzwaniem i nie podołał, ale w nagrodę zobaczył szczegóły (Ciiiicho, bo...)
Jutro pokażę szczegóły naszej braci co to takiego, bo chyba nikt nie odgadnie, bo sam kombinowałem i nie jest tak prosto
Czujecie te emocje?
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
nikt nie jest doskonały ....kacza1982 pisze:Jako, że za mądry to ja nie jestem
kto pyta nie błądzikacza1982 pisze:Tu pojawia się pytanie
ja już niekacza1982 pisze:Czujecie te emocje?
.....
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- fredas
- Zafiromaniak
- Imię: Ryszard
- Auto: Opel Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
coś perłowo szary lub szara perła reszty nie dowidzę a że irmscher to też widzę :shock:a już się bałem po sobocie
Ostatnio zmieniony 16 sty 2017, 22:56 przez fredas, łącznie zmieniany 1 raz.