[A] adask04 - Opel Zafira A 1.8 125 KM Automat.

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
adask04

#46 Post autor: adask04 »

Narazie to nowa instalacja więc do 10.000 km jej daleko ;p

Póki co mam zrobione prawie 300 km a po weekendzie przybędzie kolejne 250 km więc myśle że za jakieś 2 tygodnie pojadę na 1 serwis po 1.000 km:)

Ale oczywiście dbałość o serwis musi być aby wszystko działało i :driver: :D

adask04

#47 Post autor: adask04 »

No i jestem już po drugim litrażowaniu i troszkę się przeraziłem ...

Tak jak pisałem do pustego zbiornika weszło mi 41,8 litra.

Zapakowałem do auta 3 osoby + ja i 150 butelek vodki 0,5 l ;p bo brat miał wesele ;)
Pojechaliśmy 100 km z prędkościami od 90 - 120 km/h, spokojnie przyspieszajac i lekko muskając pedał gazu. Po 100 km zgasły aż 2 kreski z 4 ... :shock: ale że trochę się naczytałem że to spada nierównomiernie więc się nie przejmowałem.
W drugą stronę wracaliśmy już w 3 osoby i bez flaszek gdyż zostały w domu Pani Młodej.
Prędkości powrotne także do 120 km/h trasą E75.
Po przyjeździe nadal świeciły się 2 kreski więc trochę się uspokoiłem, ale że za tydzień znów miałem jechać w trase to tankowanie sobie odpuściłem. Komputer pokazywał 8,2 l/100 km Zrobiłem dodatkowo jakieś 100 km jeżdżąc po mieście oraz trochę poza.
Przy 270-280 km świeciła się już 1 kreska gazu więc mówie no dystans na 1 kresce + rezerwa to powinno wyjść spoko.
W dzień wyjazdu na wesele zatankowałem do pełna, dystans miałem 314 km i wciąż świeciła się 1 kreska. Komputer pokazuje 8,6 l/100 km. Tankuję tankuje i aż mnie zamurowało jak zawór odbił przy 39 litrach...
WTF myśle ??? to w baku wychodzi że zostało mi 3 litry a nawet jeszcze rezerwa się nie zapaliła...
Licze, i wyszło 12,47 l/100 km :shock:
Pierwsze mówie...kurde to ile ta Zosia bierze ? 40% więcej niż benzyny ??
Ale później jeszcze myśle może gdzieś zawór źle odbił i weszło więcej... :?:

Zobaczymy... więc jade na wesele znów ta sama trasa tyle że 6 osób ze mną na pokładzie do 120 km/h. Powrót wczoraj wczesnym rankiem już tylko ja i dziewczyna i też do 120 km/h
Podjeżdżam na stację i co ? Spalanie wyszło 11,4 litra/100 km ...
Wiem że to ciężkie auto i nie aerodynamiczne ale jechałem spokojnie i wg benzyny to jakoś normalne wartości wychodzą ... ale chyba 11,4 /100 gazu w trasie bez korków i szaleństw to llekka przesada...

Obecnie mam zatankowany znów do pełna i wyjeżdżam aż nie przełączy się na benzynę i wtedy będę wiedział dokładnie, ale po 2 pomiarach jestem w szoku...
Ostatnio zmieniony 06 paź 2015, 19:20 przez adask04, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#48 Post autor: Sebu$ »

Moje pierwsze sprawdzenie ile spali sprawiło, że posiadam trochę więcej siwych włosów na mojej głowie.
18 wyszło ... :shock:

Potem zainstalowałem w telefonie aplikację, która już sama liczyła co gdzie, jak i kiedy.
Dopiero po trzecim, czwartym tankowaniu wyszło ile naprawdę spala.

Mam wersję 2.0 T.

Komputer wskazuje np. 10,5 a faktyczne spalanie gazu wynosi ok. 12-13.

statystyka miesięczna jak wyszła jest tu :
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=268769#268719

ogólnie jestem bardzo zadowolony :ok:
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

adask04

#49 Post autor: adask04 »

No to u Ciebie różnica wynosi 1,5 l a u mnie 3 litry
Pytanie czy u Ciebie to jest w trasie czy trybie mieszanym czy mieście ?
U mnie czysta trasa i taki wynik ?
Różnica 35-40% więcej gazu niż benzyny ... to chyba nie jest normalne ...
A przynajmniej mam taką nadzieję, że nie jest, bo rozmawiałem z wieloma osobami którzy jeżdżą Zośkami z lpg i każdy mówił że spala bardzo mało jak na takie auto.
Ehh mam nadzieję że to spalanie spadnie :)

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator

#50 Post autor: Sebu$ »

Poczekaj ...
Zrób test po piątym tankowaniu.

mam spalanie średnio po 14 litrów.

Średnio to czasmi jazda po niemiecckiej autostradzie, gdzie dwójka jest z przodu na prędkościomierzu, ale i też jest dwadzieścia km/h w mieście ... ;)
(to już w Polsce)
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek

adask04

#51 Post autor: adask04 »

Heh jak masz ponad 200 na blacie i spala 14 a ja mam 120 i spala 11,5 to powiem Ci że dużo za dużo mi się wydaje ;p

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator

#52 Post autor: Sebu$ »

adask04 pisze:Heh jak masz ponad 200 na blacie i spala 14 a ja mam 120 i spala 11,5 to powiem Ci że dużo za dużo mi się wydaje ;p
Pisałem o średniej !!!

Przy 210 na niemieckiej autostradzie pali około 17.2 wg komputera czyli gazu bierze z 20 litrów albo i więcej.
Niemcy to ino wiedzą i czują .. ;)

Średnia z 3000 km gdzie prędkość wahała się okolicach podstawy do 220 to spalanie wyszło ... 14 litrów.
Obrazek

adask04

#53 Post autor: adask04 »

Wiesz no jeśli robię 1 tankowanie i to nie po 100 km gdzie błąd odbicia może być od 0,5 - 2 litrów tylko po 300 km to już można bardziej wierzyć, a jeśli do tego drugie tankowanie potwierdzi pierwsze to już mało prawdopodobne aby za trzecim razem spaliła 8/100.

Miałem w Astrze F przypadek gdzie spaliła mi 10 /100 czy nawet więcej w trasie ale za drugim tankowaniem spaliła chyba 2 /100 bo poprostu zawór za 1 razem odbił za poźno i weszło więcej a za drugim razem odbił normalnie i wielkie zdziwienie jak po trasie 200 km zatankowałem 3 litry gazu ;p czy jakoś tak ;p

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator

#54 Post autor: Sebu$ »

to taka aluzja gdzie spadało spalanie o 2 litry ...
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... &start=420
Obrazek

Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#55 Post autor: norris_85 »

adask04, Sebu$, a czemu nie skorzystacie tak jak wielu tutaj z motostat? wyniki przeliczane są elegancko i na bieżąco średnia jest korygowana a wystarczy po tankowaniu wklepać dane z paragonu i licznika w profilu :P

adask04

#56 Post autor: adask04 »

norris_85 pisze:adask04, Sebu$, a czemu nie skorzystacie tak jak wielu tutaj z motostat? wyniki przeliczane są elegancko i na bieżąco średnia jest korygowana a wystarczy po tankowaniu wklepać dane z paragonu i licznika w profilu :P
A korzystałem już kiedyś z podobnego serwisu stacjebenzynowe.pl i wszystko fajnie można zapisywać ale akurat spalanie ma sens tylko jeśli jeździmy tylko na benzynie albo tylko na gazie bo wpisuje się stan licznika początkowy i końcowy i ilość litrów, a jeśli przejade na benzynie już chociaż 1 km to wynik spalania gazu będzie przekłamany więc nie mogę wyjeździć butli do końca.

Więc zawsze tankuje do pełna, zeruje licznik dzienny i znów do pełna i widze ile spalił bez kombinowania :)

adask04

#57 Post autor: adask04 »

Hejka :)

Dziewczyna ostatnio kupiła sobie drzwi do kuchni :) Jako że kiedyś już kupowała do pokoju i próbowałem wcisnąć je do Scenica ale nie udało mi się i musiałem pożyczać autko od taty tym razem również chciała żebym go poprosił. A ja uparcie że w końcu nie po to się ma:

Obrazek

Małego dostawczaka aby pożyczać innego xD

Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#58 Post autor: Maćku »

No i o to chodzi :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Aliass
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#59 Post autor: Aliass »

Scenikiem FL1 bardzo duzo i czesto cos przewozilem...
Zosią tylko raz jesli mowa o gabarytach XXL...

Mam dziwne uczucie ze chociaz Opel jest dłuższy to wygoda wiezienia jest lepsza w Renault...
W Reni po wyciagnieciu foteli jakos sie przestronnie robilo...
Obrazek

adask04

#60 Post autor: adask04 »

Aliass pisze:W Reni po wyciagnieciu foteli jakos sie przestronnie robilo...
Mimo to drzwi do Scenica nie weszly a do Zosi tak;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”