[A] - wamka18 - 2.0T OPC, 192KM, 2002r.
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Z tego co wiem, to mozna powiedzieć ze masz praktycznie nowa głowice teraz tylko dotarcie, zmiana oliwy i filtra i na hamowanko gratki zapału, chęci i umiejętności powodzenia
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- wamka18
- Zafiromaniak
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
Zafira poskładana, umyta i posprzątana. Pierwsze kilometry za nią. Jak na razie bez większych problemów chociaż początkowo wyglądało że są poważne ale po wnikliwych oględzinach wystarczyła parę drobiazgów poprawić. Co do wrażeń z jazdy auto zrobiło się strasznie wyrywne, jest lepsza reakcja na delikatne dodanie gazu. Sprzęgło chociaż staremu nic nie dolegało to nowe ciężko opisać, wiem tylko tyle że pierwsze ruszanie moje czy żony skończyło się uduszeniem silnika. Najlepszą zmianą są lampy rewelacja po zmroku.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2018, 21:44 przez wamka18, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tazz
- Zafiromaniak
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Xenon to bardzo fajna sprawa tylko trzeba mieć dobre zarniki, odblysniki i czysta soczewkę a co do silnika to po dotarciu będzie jakiś program czy zostajesz przy fabrycznej mocy?
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- wamka18
- Zafiromaniak
- Kontakt:
Zgadza się, jak na ten moment jest już duża poprawa. Na razie w pierwszej kolejności będzie wymiana żarników bo i tak jeden jest już różowy, a docelowo jak będzie chwila muszę rozkleić lampy i oddać odbłyśniki do regeneracji, bo sam jestem ciekaw jak wyglądają i czy mogą jeszcze lepiej świecić.
Co do programu, teraz i tak nic za wiele nie ugram. Teraz jest wgrany gotowiec ST2 i aby osiągnąć więcej muszę wymienić turbo na minimum z LEHa. Docelowo chciał bym jakąś hybryda ale zobaczymy jaka. Do tego wtryski, pompa, kolektor i przepływka. A i tak się zastanawiam czy nie powinienem zacząć od instalacji gazowej i jej przebudować na większą moc. Zosia ma nadal być autem rodzinnym którym będę mógł pojechać na drugi koniec kraju i nie brać kredytu z Prowidenta Wiem że są auta z dużo większą mocą i nadal zagazowane. Wszystko to będzie ale trochę czasu trzeba aby na wszystko uzbierać i zrobić to w miarę z sensem i za jednym razem podobnie jak z silnikiem. Na ten moment jest jeszcze parę rzeczy do zrobienia przed latem -opony, klima, żarniki oraz słupek na zegary bo są podłączone ale na razie leżą. Wszytko jest zamówione tylko muszę czekać, jak zwykle czekać
- Sumik
- Zafiromaniak
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Wrzuć hybrydkę i jedź na program. Dopiero wtedy myśl o gazie bo tak może się okazać że będziesz musiał dłubać przy LPG 2 razy. Dotrzyj i zrób korektę. Pojedz do ECU bo jak widać robią cuda z 2.0T. Poza tym jak już tam ogarniesz program to na korektę pojedziesz po rabatach lub nawet za free jak wrzucisz inne turbo. Najlepiej to zadzwoń i pogadaj ze Śpiącym.
- wamka18
- Zafiromaniak
- Kontakt:
Aktualizacja prac w Zafirze. Na pierwszy rzut para nowych opon.
Wizyta u pozaprzyjaźnianego mechanika na uzupełnieniu czynnika klimatyzacji i odgrzybienie. Co ciekawe po dwóch lata odessał 600g na 700g czyli nie jest żle I przy okazji miałem możliwość przetestować nową część warsztatu którego twórcą od podstaw jest mój ojciec dzięki czemu był mega rabat -suma 0zł
Wpadły też nowe żarniki xenon.
Miedzy czasie wizyta na zlocie KZ. Na zdjęcie załapałem się w ostatniej chwili. Jeden dzień a zleciał jak godzina. Fajnie było spotka fanatyków Zosiek
Na powrocie ze zlotu zaczęły nasilać się wypadania zapłonu, prędzej nawet przed remontem pojawiały się ale sporadycznie. Padała decyzja o wymianie cewki bo reszta już jest nowa. Pełen sukces jak na razie i na to jak można teraz jeździć. Ciekawe na jak długo
Na koniec wpadł słupek na zegary.
Twórcy nie trzeba przedstawiać Krzysiek "ryba". Oczywiście nie może być idealnie jeden z zegarów ten najważniejszy nie do końca pokazuje to co powinien. Na postoju leży na 200 a na razie przy spokojnej jeździe wędruje do góry ale chyba nie na tyle ile powinno być. Czyli cały czas pokazuje zaniżoną wartość . Jak na razie nie wiem co ma winę czy termopara czy sam zegar i nie wiem jak to sprawdzić aby być pewnym. CHyba będzie trzeba kupić druga termoparę a jak to nie pomoże to zegar na reklamacje.
Wizyta u pozaprzyjaźnianego mechanika na uzupełnieniu czynnika klimatyzacji i odgrzybienie. Co ciekawe po dwóch lata odessał 600g na 700g czyli nie jest żle I przy okazji miałem możliwość przetestować nową część warsztatu którego twórcą od podstaw jest mój ojciec dzięki czemu był mega rabat -suma 0zł
Wpadły też nowe żarniki xenon.
Miedzy czasie wizyta na zlocie KZ. Na zdjęcie załapałem się w ostatniej chwili. Jeden dzień a zleciał jak godzina. Fajnie było spotka fanatyków Zosiek
Na powrocie ze zlotu zaczęły nasilać się wypadania zapłonu, prędzej nawet przed remontem pojawiały się ale sporadycznie. Padała decyzja o wymianie cewki bo reszta już jest nowa. Pełen sukces jak na razie i na to jak można teraz jeździć. Ciekawe na jak długo
Na koniec wpadł słupek na zegary.
Twórcy nie trzeba przedstawiać Krzysiek "ryba". Oczywiście nie może być idealnie jeden z zegarów ten najważniejszy nie do końca pokazuje to co powinien. Na postoju leży na 200 a na razie przy spokojnej jeździe wędruje do góry ale chyba nie na tyle ile powinno być. Czyli cały czas pokazuje zaniżoną wartość . Jak na razie nie wiem co ma winę czy termopara czy sam zegar i nie wiem jak to sprawdzić aby być pewnym. CHyba będzie trzeba kupić druga termoparę a jak to nie pomoże to zegar na reklamacje.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2018, 20:23 przez wamka18, łącznie zmieniany 1 raz.
- wamka18
- Zafiromaniak
- Kontakt:
Powoli kilometry dobijają do 1,5tys to trzeba się przygotować do serwisu. W weekend będzie zajęcie
Za dobre sprawowanie Zosia dostała gadżet. Teraz brzmi prawie jak auta z filmu "to fast to furious"
https://youtu.be/zMvKhtArAYc
Za dobre sprawowanie Zosia dostała gadżet. Teraz brzmi prawie jak auta z filmu "to fast to furious"
https://youtu.be/zMvKhtArAYc
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Ciekawi mnie po co Ci nowe uszczelki misek olejowych
Ciekawi mnie po co Ci nowe uszczelki misek olejowych
- wamka18
- Zafiromaniak
- Kontakt:
Uszczelki bo od pierwszych chwil od odpalenia pojawił się wyciek spod duzej misji w przedniej części przy samej skrzyni. Początkowo myślałem że to uszczelniacz wału ale po dłuższej obserwacji leci po krawędzi silnika a skrzyni ale tylko sprzodu a nie kapie po środku skrzyni. Wyciek nie jest duży ale tak nie może zostać.
A czemu leci? Nie wiem. Sam do siebie nie mam nic do zarzucenia bo powierzchnię styku były czyste a miski dokręcane z kluczem dynamometrycznym. Sam jestem ciekaw o co chodzi.
A czemu leci? Nie wiem. Sam do siebie nie mam nic do zarzucenia bo powierzchnię styku były czyste a miski dokręcane z kluczem dynamometrycznym. Sam jestem ciekaw o co chodzi.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Sporo pracy, ale efekty są