[A] - murderbydolly - Z18XE/SELECTION/125KM/2003/Z157 manual

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
murderbydolly
Debiutant
Imię: ARTUR
Auto: Zafira A 1.8 16v//VECTRA B 2.0 16v
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
[A] - murderbydolly - Z18XE/SELECTION/125KM/2003/Z157 manual

#1 Post autor: murderbydolly »

witam, mam do zaprezentowania swoją Zofię 1.8 v16 125KM SELECTION w sumie posiadam ją już pełne 2 lata i szczerze mówiąc z zakupu jestem 100% zadowolony. Z takich innych rzeczy z wyposażenia 10 poduszek powietrznych 1 kierowca, 1 pasażer, 2x fotel kierowca, pasażer i 6 liczone chyba jako kurtyna (w każdym bądź razie 6 zaślepek jest praktycznie w każdym szłupku)...

Obrazek

*poza wydatkiem na sprzęgło sprężarki klimy

*przygodą z łysymi oponami w deszczu (wgniecione drzwi tył prawy rozbity zderzak przód halogen i lampa lewe do tego przebite na wylot 2 chłodnice)gdy baba mi wjechała w tyle drzwi no i nie wyhamowałem przed krawężnikiem wbijając się w płot na szczęście centralnie w przęsło a nie w słupek...

*aktualnie przygoda z sarną (lampa i halogen lewy przód + dobity zderzak - całe szczęście w nieszczęściu że nie zdążyłem wymienić) wyjechałem z zabudowanego znak 70, więc te 80 się toczyłem z górki gdy z rowu po prawej wyskoczyła mi młoda sarenka przed samą maskę. Odruchowo kierownica w prawo i po hamulcach, złapałem lekko pobocze (szczęście że prędkość już była niewielka) i strzeliłem ją lewym przodem...

oprócz tego zakupiłem fele stalowe (używki) i opony zimówki (michelin 195/65/R15), letnie klebber hp3 (205/55/R16)

WIEM STRASZNIE PECHOWY jak na razie się wydaje...ale ostatnio na przeglądzie sam mechanik był zdumiony stanem technicznym auta z 2003 roku i to OPLA...podłoga w jak najlepszym stanie w niedalekiej przyszłości wydech do wymiany (podobno OPLE tak mają że szybko rdzewieją im płucka), również z droższych rzeczy rozrząd do wymiany...

z drobnych rzeczy podświetlenie tablicy zrobione(groszowe sprawy) a i do zrobienia światło stopu na tylnej szybie 1 diodka się przepaliła i non stop błąd mi wyskakuje na komputerze bym sprawdził światła stopu...

samochód jeździ na benzynie 95, spalanie 7,5l/100km przy normalnej (EKO) jeździe i 7,8l/100km przy bardziej dynamicznej (zima) i analogicznie 7,2l/100km i 7,6l/100km (lato) max co udało mi się wycisnąć to 8l/100km - specjalnie sprawdzałem i robiłem testy więc całkiem akceptowalne przy takiej bryle pojazdu :D

z rzeczy planowanych do zrobienia to chyba tylko jakieś porządne car audio do wstawienia...gazu na pewno nie wstawię bo szczerze mówiąc szkoda mi silnika...
Ostatnio zmieniony 30 cze 2015, 07:04 przez murderbydolly, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#2 Post autor: rafant4011 »

miliona kilometrów! prosimy więcej zdjęć, za środka też :D

Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#3 Post autor: norris_85 »

Pechowość można oceniać na wiele sposobów ale IMHO ważniejsze serce auta bo karoseryjne tematy zawsze łatwiej ogarnąć, teraz pozostaje życzyć bezawaryjności i braku kolejnych przygód ;)

Awatar użytkownika
murderbydolly
Debiutant
#4 Post autor: murderbydolly »

aktualnie mam tylko 1 zdjęcie z drugiej strony...ale pomyślę by coś pstryknąć...a co do udogodnień brakuje mi 3 rzeczy: podgrzewanych lusterek, szyby przedniej i kierownicy - w zimie było by przydatne...

Obrazek

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Oznaczenie silnika: A18XER

#5 Post autor: GOTI »

Czekamy na większą fotoprezentacje ;)
murderbydolly pisze:a co do udogodnień brakuje mi 3 rzeczy: podgrzewanych lusterek, szyby przedniej i kierownicy - w zimie było by przydatne...
Szczęście w nieszczęściu, ale mogę cię pocieszyć, że na bank posiadasz podgrzewane lusterka ;)
Pewności nie mam (choć to powinien być standard) dlatego rozkoduj sobie VIN: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=17667
Obrazek

Awatar użytkownika
murderbydolly
Debiutant
#6 Post autor: murderbydolly »

GOTI pisze:Czekamy na większą fotoprezentacje ;)
murderbydolly pisze:a co do udogodnień brakuje mi 3 rzeczy: podgrzewanych lusterek, szyby przedniej i kierownicy - w zimie było by przydatne...
Szczęście w nieszczęściu, ale mogę cię pocieszyć, że na bank posiadasz podgrzewane lusterka ;)
Pewności nie mam (choć to powinien być standard) dlatego rozkoduj sobie VIN: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=17667
osz Ty faktycznie "MIRROR,ELECTRIC AND HEATED,RH-LH" więc kolejna rzecz do zrobienia...pewnie bezpiecznik...hmmmm

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Auto: Insignia
Oznaczenie silnika: A18XER

#7 Post autor: GOTI »

Podgrzewanie lusterek włączane jest razem z podgrzewaniem tylnej szyby - skoro działa to i lusterka muszą ;)
(no chyba że wkłady padły)
Obrazek

Awatar użytkownika
murderbydolly
Debiutant
#8 Post autor: murderbydolly »

GOTI pisze:Podgrzewanie lusterek włączane jest razem z podgrzewaniem tylnej szyby - skoro działa to i lusterka muszą ;)
(no chyba że wkłady padły)
hmmmm szyba tył działa...lusterka nie...no nic popatrzę co i jak...

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#9 Post autor: Wojti »

Bezawaryjności i bez wypadkowości :lol:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Skasowany użytkownik 16629

#10 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Prawie jak moja, ta sama wersja - Selection, ale akurat tutaj każda jest inna ;), te same alufelgi, moim zdaniem najlepiej pasujące 16'ki i kolor (choć tu nie jestem pewien, bo u mnie jest srebrny lekko wpadający w błękit ;) ). Jeżeli chodzi o podgrzewane lusterka, odczekaj ze 2 minuty po włączeniu i dotykaj luster na całej powierzchni, bo u mnie prawe grzeje super, lewe po 3 minutach zaczynało grzać w jednym punkcie-wymieniłem na najtańszy zamiennik i działa, choć słabiej niż oryginał. Najprościej zdejmij lustro (bardzo prosta sprawa, kilka sekund roboty) i zmierz miernikiem czy prąd dochodzi na kabelkach, poradzisz sobie.

Pechowa, nie pechowa, ważne, że ciągle służy dzielnie i niech tak będzie dalej :)

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#11 Post autor: gRZENIU »

Dobrego złe początki ... ;) Przyczepności i bezawaryjności ...

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#12 Post autor: Sebu$ »

zadowolenia i miliona kilometrów :ok:
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#13 Post autor: fredas »

Bezawaryjnościū :piwo:

Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#14 Post autor: Maćku »

mnie się udało kilkadziesiąt razy uciec przed spotkaniem ze zwierzakami ;)

Zośka piękna i powabna bezawaryjności i wiernej służebności od niej :piwo:
Obrazek

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#15 Post autor: Tunio999 »

Ładna Zośka :) Niech służy bezawaryjnie :piwo:
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”