[A] -macieee - 2.0 DTI Comfort, 101KM, 2002, webasto

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
macieee

[A] -macieee - 2.0 DTI Comfort, 101KM, 2002, webasto

#1 Post autor: macieee »

Witam. to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Jestem szczęśliwym posiadaczem Zosi A od Października. pisze na niej Comfort choć za bogata nie jest. dołożyłem do niej czujniki parkowania (zakupione wcześniej) w sumie niepotrzebnie bo perfekcyjnie się nią jeździ:) i webasto na zimę :D:D niedawno zamontowałem i żałuje już zę fotek nie zrobiłem. urządzenie jest bardzo praktyczne zwłaszcza na mrozach.. ułatwia rozruch i odśnieżanie samochodu... po 15 minutach jest ciepło w aucie i głowica silnika również jest ciepła..:) na -15 stopni odpala bez grzania świec :) sterowanie zrobiłem z pilota co jest wygodne (można z domu włączyć). mam mały problem z samochodem.. jak zaczynam przyspieszać to czasami mi się zapala kontrolka samochodu i kluczyka (pomarańczowa) i auto traci swą moc. po czasie odzyskuje i jest ok.. ale trochę bojno wyprzedzać jak tak sie dzieje. co robić ?? :cry:
Pozdrawiam
maciej

a oto kilka fotek mojego samochodu... nie śmiejcie się za bardzo z koloru..
http://img837.imageshack.us/i/dsc02277l.jpg/
http://img543.imageshack.us/i/dsc02312dp.jpg/
http://img535.imageshack.us/i/dsc02292im.jpg/
http://img189.imageshack.us/i/dsc02288gi.jpg/
Ostatnio zmieniony 03 sty 2011, 07:07 przez macieee, łącznie zmieniany 2 razy.

Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

Witam.

W tytule źle wpisałeś rodzaj silnika gdyż DTL były do 2000 roku i miały tylko 82 konie.

A co do kontrolek, to najpierw wypadałoby odczytać błędy bo inaczej tylko wróżyć można :)

Pozdrawiam

macieee

#3 Post autor: macieee »

ok Dzięki. chodzi o to że niebardzo mam jak go zdiagnozować.. a w serwisach różnie bywa.. skroją tylko a nie zawsze doradzą czy usuną problem. myślałem ze to jest jakaś "typowa" usterka i przyczyna.. ale dzieki i pozdriawiam

Anony Mous

#4 Post autor: Anony Mous »

Niestety odczytać błędy musisz, ale nie musisz u nich naprawiać. Podjedź pod zakład dysponujący kompem i podaj nam jakie błędy wyszły. Wtedy możemy doradzać.

A tak po za tym o problemach pisze się w odpowiednich działach a nie w dziale prezentującym Zosię.

kamil_białystok

#5 Post autor: kamil_białystok »

a jak zgaśnie kontrolka to moc wraca? jak wraca to wyłącznie zawór EGR:)

macieee

#6 Post autor: macieee »

kamil_białystok pisze:a jak zgaśnie kontrolka to moc wraca? jak wraca to wyłącznie zawór EGR:)
tak. wraca wszystko do normy.. wsumie -10 sekund i wraca do normy.. raz tylko był poważny problem bo auto zwolniło do 110 na autostradzie.. aż do momentu nie zjechania na stacje paliw i po wyłączeniu silnika było ok.

kamil_białystok

#7 Post autor: kamil_białystok »

to moim skromnym zdaniem zawór egr:) trzeba podłączyć pod komputer i odczytać błędy ale miałem tak w VB z takim silniczkiem :)

BajBus

#8 Post autor: BajBus »

ja mam takie pytanie, gdzie zakładałeś webasto?

no i wklej jakieś zdjęcia swojej Zafiry :)

macieee

#9 Post autor: macieee »

BajBus pisze:ja mam takie pytanie, gdzie zakładałeś webasto?

no i wklej jakieś zdjęcia swojej Zafiry :)
Więc tak.
samo webasto kupiłem używane. z demontażu.
zapewne Ci chodzi o adres a nie lokalizacje w samochodzie
zakładałem u siebie przed domem a kolega mi pomógł spiąć do kupy z wentylatorem itp.. generalnie urządzenie założyłem pod błotnikiem z prawej strony, zrobiłem prawie oryginalną wiązkę co na allegro ok 200 zł kosztowała.. do tego przewodzik paliwowy i węże na płyn chłodniczy które zostały wpięte zaraz przy wyjściu z silnika. przewód paliwowy wpięty został przed filtrem powietrza ale już wiem że lepiej było założyć go na powrocie. ale dołożyłem gruszkę z zaworem zwrotnym i spoko jest. nie montowałem zegarka (koszty itp) ale za to radiolinie i pilota. w sumie jakieś 150zł i mam sterowanie kiedy chce i z odległości ponad 100 m. nie licząc robocizny wyszło mnie ok 1000zł bo webasto samo było okazyjnie kupione a robociznę zrobiłem sam :) w razie czego chętnie służę radą. w razie potrzeby mogę zrobić fotki co wiąże sie z rozbiórką nadkola ale jak będzie zależało to zrobię. pozdrawiam
maciej

[ Dodano: Nie Sty 02, 2011 22:58 ]
co do zdjęć udało mi się tylko tego awatara ustawić. a jak całe normalne zdjęcie wsadzić?? auto koloru różowego wiec ... bardzo oryginalne hihi jedyna taka zafirka. jak ktoś ją kiedys zobaczy to będize wiedział ze to ja

BajBus

#10 Post autor: BajBus »

ja poszukuję kogoś bardziej kto w tym siedzi, bo mam tylko nie do końca działa...

temat zdjęć podklejony http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=58

a taka różowa już kiedyś krążyła po forum ;) ciekawe czy ta sama, myślałem że to czaerwona tak blado wyszła na avatarze ;)

macieee

#11 Post autor: macieee »

BajBus pisze:taka różowa już kiedyś krążyła po forum ;) ciekawe czy ta sama, myślałem że to czaerwona tak blado wyszła na avatarze ;)
możliwe. ona od 3 lat jest w polsce.. taka babka nią jeździła.. ale może ktoś kto ją sprowadzil lub chcial sprzedać chodzil po forach. jeśli różowa to napewno ta bo jest tylko jedna z fabryki taka wyszła..ona była na zamowienie jeśli o kolor chodzi bo sponsorem była firma T-mobile czy coś a to ich barwy firmowe... a wądpie by ktoś na taki kolor auto przemalowywał specjalnie... pozatym na niej niema sladów innego koloru.

[ Dodano: Pon Sty 03, 2011 06:54 ]
ja poszukuję kogoś bardziej kto w tym siedzi, bo mam tylko nie do końca działa...
opisz dokładne objawy i czym to sterujesz. spróbuję się dowiedzieć i może Ci coś podpowiem. pozdrawiam. a fotki się właśnie wysyłają na server :piwo:

macieee

#12 Post autor: macieee »

jacek2308 pisze:......a webasto......tego najbardziej zazdroszczę bo nie cierpię skrobania szyb ....szkoda że do benzyny to z tym trudno :(
Jacku nie musisz szukać na siłe benzynowego.. szkoda kasy.. kup diesla i wsadź nawet 3-5 litrowy zbiorniczek do niego. urządzenie mało pali to na długo wystarczy.. kolega tak w tico zrobił i jest zadowolony. a naklejeczkę sobie sprawie ale to na wiosnę jak auto umyje ;p bo nie mam garażu i nie chę do auta wilgoci za bardzo pakować.a przy zaworze EGR pogrzebie trochę jak czas będzie i podzielę się czy i co udało mi się zrobić. może wężyk spadł czy coś...

jordan47

#13 Post autor: jordan47 »

Jeśli chodzi o spadek mocy to u mnie było tak samo ... ciężko było znaleść przyczynę aż w końcu okazało sie ze mała dziureczka w plastikowym-nazwijmy to kolanku:) od interkulera:D Zafi miała kiedyś lekką stłuczke i na zgrzewie puściło.
Zaspawanie lutownicą i już po sprawie.
Pozdrawiam.

moherowedziecie

#14 Post autor: moherowedziecie »

niezla furka!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”