[B] - ldawid - 1,9 CDTI Enjoy, 150KM, 2007

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
ldawid

[B] - ldawid - 1,9 CDTI Enjoy, 150KM, 2007

#1 Post autor: ldawid »

Przyszła i pora na mnie, w kwestii przedstawienia szerszemu forum mojej Zochny :mrgreen: .
I tak ona że, w moim posiadaniu już od końca grudnia 2010r, nabyta drogą kupna z przebiegiem 162 kkm po wymianie paska rozrządu, od naszego forumowego Andrzeja :piwo: .
Dotarła do mnie z wyposażeniem pokrótce :

A51 przednie siedzenie kubełkowe
A88 zagłówek, siedzenie przednie, aktywny
AHA z regulacją podparcia lędźwiowego
C68 dla klimatyzacji elektronicznej
CE4 spryskiwacz reflektorów
DDG lusterko elektryczne lewe-prawe
DDU lusterko zesp.
FX3 program stateczności elektronicznej
FZ3 do programu zwiększonej stabilności elektroniki
JL9 ABS
K13 używany z filtrem cząsteczek stałych wydechu
K34 sterowanie tempomatu
KA1 dla ogrzewanych siedzeń przednich
T2Q reflektory automatycznie włączane-wyłączane
T96 przednie światło przeciwmgielne
TSQ lampa wnętrzna DELUX
TT2 reflektory kierunkowe wysoka intensywność wyłądowania,światła krótkie ksenonowe, światła długie ksenonowe/halogenowe
U68 komputer informacyjny
UAG informacje graficzne-monochromatyczne
UCE radio AM/FM stereo, szukanie, CD, nawigacja, ETR, wyciszenie
UWA instalacja do telefonu komórkowego, z regulacją głośniści i BLUETOOTH
V4M wyposażenie 5-cio gwiazdkowe, pakiet NCAP
WBG wyposażenie jednostki odbiornika GPS.

Ponadto w tzw. międzyczasie zainwestowałem w: – autoalarm Proxima na CAN-ie, wymianę oleju
wraz z wszystkimi filtrami, wymianę termostatu, parę gadżetów klubowych wraz z takimyż dywanikami, osłonę dolną silnika oraz parktronik Valeo na tył z wypraską(czeka na zamontowanie).
Dodatkowo zakupiłem OP_COMa i dokonałem stosownych zmian sugerowanych w odpowiednim
dziale Forum, oraz dokonałem „spolszczenia” NAVI by Wołek.
To tyle, więcej grzechów nie pamiętam :driver: .

Poniżej "deczko" z prezentacji onej ......

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

GDA

#2 Post autor: GDA »

Witam krajanina ;-)

świetna enjoy-ka, ale dlaczego nie ma relingów, z kolei ma lepsze radio niż moja
wciąż dla mnie zagadką są te zawiłości wyposażenia modeli

możesz coś więcej napisać o tym "parktronik Valeo"?

norbert_p

#3 Post autor: norbert_p »

GDA pisze:możesz coś więcej napisać o tym "parktronik Valeo"?
Sądzę, że czujniki są w/w firmy Valeo i bedą zamontowane w miejscu oryginalnych czujników made in Opel ;) Czyli w tej dolnej wyprasce.

A'propos: Ekstra autko. Super kolorek. Moja ZB była również "nabyta" u Andrzeja :)

GDA

#4 Post autor: GDA »

No właśnie o to mi chodzi najbardziej - czy w zderzaku takim jak w Enjoy można zamontować wypraskę z czujnikami cofania? aktualnie nie jest to integralna część zderzaka?

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#5 Post autor: MieHor »

Wypraskę pod czujniki cofania można założyć do każdego zderzaka ZB, jest z tym trochę zabawy, opisywałem z innym temacie

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#6 Post autor: Lorry »

GDA, do Enjoyki można było zamówić Parktronic, wersja wypasu nie ma tu nic do znaczenia ;) Znam Cosmo co mają mniej niż niektóre Enjoy ;)

DaRek7

#7 Post autor: DaRek7 »

Ładna, życzę aby kłopotów nie sprawiała ;)

ldawid

#8 Post autor: ldawid »

Ufff .... dotarłem :D
Witam, dziękuję za przychylne "oko" ;) i spieszę powitać ujawnionych i nie ujawnionych krajan :piwo: .
W kwestii parktronika, ja zakupiłem takie:

http://allegro.pl/oryginalne-czujniki-p ... 23791.html
co prawda ostatnim rzutem na taśmę w styczniu, za 162 zł, teraz jak widać – ceny poszły ...

Link do instrukcji montażu Valeo: http://www.valeoservice.com/data/master ... df?rnd=810

Kompendium wiedzy na temat montażu(dodania) czujników cofania opracowane przyjaźnie przez Kolegę MieHor gdzie się też i ja wzoruję :idea:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... B3adka+pdc

Nadto nasz lokalny uznany "spawacz plastików" z Wrzeszcza z ul. Słowackiego twierdzi, że bezpieczniej będzie wypraskę w punktach mocowania, przyspawać do zderzaka(od jego wewnętrznej strony). Chyba posłucham jego rady i kiedy będę gotowy, wezmę go pod pachę i jazda.
norbert_p witam, no coś mi mówi, iż niedługo można będzie zakładać Andrzejowy FanKlub :lol: . Z tego co wiem, jest już conajmniej kilku posiadaczy autek z tego źródła na Naszym Forum a też wiem, o kilku z poza forum.

A tak pozatem, co do prezentowanej - sprawuje się znakomicie :mrgreen: .

norbert_p

#9 Post autor: norbert_p »

ldawid pisze:W kwestii parktronika, ja zakupiłem takie:

http://allegro.pl/orygina...1599323791.html
Mam kupione takie same, ale jeszcze czekają na montaż... W ASO za montaż zaśpiewali koszmarnie dużą sumę... Chyba zrobię to sam. Boję się tylko tego wiercenia :oops:

GDA

#10 Post autor: GDA »

@ldawid - a wypraskę rozumiem że nabyłeś z jakiegoś rozbitka?

ldawid

#11 Post autor: ldawid »

No tak, u mnie w miejscu gdzie serwisuję autka od kilku lat, też za godzinę stawka 120 zł. Ale przy okazji komentarz ... paaanie, to jest robota dla rzeźbiaaaarza :lol: .... W związku z tym, także brak wyboru, czekam tak patrząc na to wszystko i jak się tak napatrzę, to ...... :D Wątpliwości pewne rozwiałem na PW u MieHora, no i trzeba będzie się zmierzyć z problemem ..... albo Zosi zadek drapać :shock:

Ano w tzw. międzyczasie GDA - tak zgadza się, za stówkę z wiadomego portalu plus pół stówki za wspawanie ubytku po haku(gdyż taką wypraskę udało mi się zakupić) :P .

Jeszcze w kwestii uzupełnienia, Zośka wyposażona także w bixenonki a osobiście dodałem jeszcze etui na okularki ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”