[B] - Organista15 - Zafira B 2007r 1.9 cdti 105km
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Widze że inwestujesz w konkrety Tak trzymaj. Ja zawsze stosowałem te żarówki i każdemu je polecam. Ostatnio poleciłem znajomemu do Astry H na Xenon. Były drogie ale jak w nocy zobaczył jak to świeci to mi podziękowałorganista15 pisze:
A propo żarówek to zakupiłem takie:
Obrazek
w nocy widać poprawę, barwa światła tak nie męczy wzroku, a długie teraz są prawie nie potrzebne
Czas leci, kilometry również auto ma dziś 215 tyś km. Na 214 tyś wymieniłem olej na valvoline max life full syntetyk 5w40 (taki jak na zdjęciu poniżej). Jeździłem na castrolu, ale coraz więcej dochodziło mnie słuchów, że castrol już nie jest taki świetny jak kiedyś. Po drodze zanim wymieniłem olej miałem niekontrolowaną wymianę alternatora, w starym padła dioda to kupiłem drugi, myślę czy warto starego oddać do regeneracji i założyć ponownie.
Co ważne miałem jeszcze jedną nie miłą sytuację z elektroniką. W wiązce tylnych drzwi po stronie kierowcy przetarła się wiązka i zrobiła mi zwarcie, że podczas jazdy cała elektryka przygasła szybka akcja lutowania i kolejny problem, nie działa centralny zamek, zero reakcji. Sprawdziłem bezpiecznik i co się okazało, był w porządku. Odpinałem akumulator i nic. Zacząłem grzebać w bezpiecznikach pod maską i za chwilę miałem tak, że auto nie odpalało zero reakcji na przekręcenie kluczyka w pozycję 3, na komputerze wyświetlały się tylko dwie litery F. Zaczęło mnie to mocno niepokoić, sprawdziłem kolejność wszystkich bezpieczników i było ok, same bezpieczniki też były w porządku. Wziąłem suszarkę i dmuchałem nią w bezpieczniki, bo padało. Po suszarce tadam auto odpala :> . Potem jeszcze raz odpiąłem aku i wyjąłem bezpiecznik centralnego i po złożeniu centralny znów ożył
No i bym zapomniał. Rok temu kupiłem "wzmacniane" łączniki stabilizatora na dwie strony, takie na allegro chodzą po 20 zł a ja w sklepie zabuliłem 40zł/szt. Po roku jedna strona tak waliła, że podejrzewałem iż koło mi się odkręca . Kupiłem teraz febi za 50 zł/szt i widać od razu różnicę w budowie starych końcówek jak były nowe i tych jak były nowe.
Co ważne miałem jeszcze jedną nie miłą sytuację z elektroniką. W wiązce tylnych drzwi po stronie kierowcy przetarła się wiązka i zrobiła mi zwarcie, że podczas jazdy cała elektryka przygasła szybka akcja lutowania i kolejny problem, nie działa centralny zamek, zero reakcji. Sprawdziłem bezpiecznik i co się okazało, był w porządku. Odpinałem akumulator i nic. Zacząłem grzebać w bezpiecznikach pod maską i za chwilę miałem tak, że auto nie odpalało zero reakcji na przekręcenie kluczyka w pozycję 3, na komputerze wyświetlały się tylko dwie litery F. Zaczęło mnie to mocno niepokoić, sprawdziłem kolejność wszystkich bezpieczników i było ok, same bezpieczniki też były w porządku. Wziąłem suszarkę i dmuchałem nią w bezpieczniki, bo padało. Po suszarce tadam auto odpala :> . Potem jeszcze raz odpiąłem aku i wyjąłem bezpiecznik centralnego i po złożeniu centralny znów ożył
No i bym zapomniał. Rok temu kupiłem "wzmacniane" łączniki stabilizatora na dwie strony, takie na allegro chodzą po 20 zł a ja w sklepie zabuliłem 40zł/szt. Po roku jedna strona tak waliła, że podejrzewałem iż koło mi się odkręca . Kupiłem teraz febi za 50 zł/szt i widać od razu różnicę w budowie starych końcówek jak były nowe i tych jak były nowe.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2016, 13:24 przez organista15, łącznie zmieniany 2 razy.
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
- Zafiromaniak
- Imię: Grzegorz
- Auto: Signum
- Model: Polift
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Wynik mocy bardzo dobry wybór oliwy świetny
Troszkę ostatnio Ci się działo , a le na szczęście sprawnie wszystko ogarnołeś
Ps. Kiedyś też podobny wzmacniany zestaw nabyłem , a potem po roku wszystko tak stukało ,że robiłem jeszcze raz ... więc te wzmacniane z aledrogo nie są godne polecenia , a szczególnie montażu ...
Troszkę ostatnio Ci się działo , a le na szczęście sprawnie wszystko ogarnołeś
Ps. Kiedyś też podobny wzmacniany zestaw nabyłem , a potem po roku wszystko tak stukało ,że robiłem jeszcze raz ... więc te wzmacniane z aledrogo nie są godne polecenia , a szczególnie montażu ...