Tematu nie zakładałem. Nie miałem czasu ani na zloty ani na dokumentowanie modów. Mam nadzieję że z Zafirą będzie inaczej... A co do paska to jakbyś potrzebował informacji to pisz śmiało - poznałem chyba każdą śrubkę w tym modelu...czarekcw pisze:Masz jakiś założony temat odnośnie auta? Jestem ciekawkolesku pisze:Do niedawna byłem użytkownikiem Passata B5FL w najbogatszej z możliwych opcji, którego podczas ponad 4 letnij eksploatacji poddałem szeregowi modyfikacji mechanicznych i wizualnych.
[B] - kolesku - 1,9 CDTI Sport, 150KM, 2006, xenon, panorama
- kolesku
- Świeżak
- Imię: Konrad
- Auto: Opel Zafira B Cosmo+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
A srebrne moje szaleństwo wygląda tak -->KLIK<--
- kolesku
- Świeżak
Po zakupie dywaników gumowych i opon zimowych good year z felgami 16 cali przyszedł czas na poważniejsze inwestycje. Najsamprzód okazało się dlaczego akumulator padł po 3 dniach - ładowanie na poziomie 13,4. Alternator do regeneracji poszedł. Jednak coś jeszcze nie dawało mi spokoju - dziwny dźwięk przy rozruchu... Rozrusznik też poszedł do naprawy. Suma sumarum schudłem o 480zł.
Kilka dni temu wymieniłem końcówki drążka i zamontowałem osłonę pod silnikiem (zamiennik kupiony na aledrogo z kompletem zapinek niezbędnych do montażu).
I tak oto krok po kroku chudnę po sto po dwieście...
Kilka dni temu wymieniłem końcówki drążka i zamontowałem osłonę pod silnikiem (zamiennik kupiony na aledrogo z kompletem zapinek niezbędnych do montażu).
I tak oto krok po kroku chudnę po sto po dwieście...
Pozdrowić z Lublina chcę was ja...
- czarekcw
- Zafiromaniak
- Imię: Cezary
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Tyle to jeszcze idzie przełknąć. Ale bądź przygotowany na inne wydatki: CIM (z racji wieku auta), DPF, klapy w kolektorze ssącym, wspomniany przez Ciebie wcześniej EGR.
Aby nie pakować się w koszty kilka razy to najlepiej jak wytniesz DPF, zaślepisz EGR i programowo te ustrojstwa wyłączysz+ podwyższenie mocy. Ceny: 2000-2500zł. Dodatkowo 200zł kosztuje kolektor ssący bez klap (mam kontakt do chłopaka co robi ponoć profesjonalnie, nie wiem na razie jeszcze nie kupiłem go) i masz z głowy wady fabryczne.
Aby nie pakować się w koszty kilka razy to najlepiej jak wytniesz DPF, zaślepisz EGR i programowo te ustrojstwa wyłączysz+ podwyższenie mocy. Ceny: 2000-2500zł. Dodatkowo 200zł kosztuje kolektor ssący bez klap (mam kontakt do chłopaka co robi ponoć profesjonalnie, nie wiem na razie jeszcze nie kupiłem go) i masz z głowy wady fabryczne.
- kolesku
- Świeżak
Coś w tym jest... Klap wirowych już nie ma. Zaślepienie EGRu i wyłączenie go to nie problem. Co do dpf-a to czekam do pierwszego "sygnału". Jedynie nie bardzo wiem o co chodzi z tym CIM-em. klakson naprawiłem zmniejszając lekko podświetlenie deski rozdzielczej.
A przy okazji na pokładzie wylądował nowy aku Warta silver.
Obecnie szukam co w zawieszeniu może się tłuc... niby sprawdzając organoleptycznie wszystko sztywne ale podczas jazdy ewidentnie słychać pukanie podobne do końcówki drążka albo łącznika stabilizatora. Tymczasem jak zajrzę od spodu wszystko wygląda cacy...
A przy okazji na pokładzie wylądował nowy aku Warta silver.
Obecnie szukam co w zawieszeniu może się tłuc... niby sprawdzając organoleptycznie wszystko sztywne ale podczas jazdy ewidentnie słychać pukanie podobne do końcówki drążka albo łącznika stabilizatora. Tymczasem jak zajrzę od spodu wszystko wygląda cacy...
- czarekcw
- Zafiromaniak
- Imię: Cezary
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Klaksonu nie naprawiłeś a jedynie doraźnie "oszukałeś" .
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
http://www.auto-krak.pl/auto-krak/napra ... -zafira-b/
Co do stuków to prawdopodobnie łożysko amortyzatora walnęło. U mnie też wszystko sprawdzone, zużyte części wymienione i z prawej strony tłucze. Naprawę zlecam na wiosnę.
Co do stuków to prawdopodobnie łożysko amortyzatora walnęło. U mnie też wszystko sprawdzone, zużyte części wymienione i z prawej strony tłucze. Naprawę zlecam na wiosnę.
- kolesku
- Świeżak
Czy łożysko amorka będzie stukać na dołkach i drobnych nierównościach? ale tak jak piszesz, poczekam aż "sezonowe nierówności" ustąpią...czarekcw pisze:Klaksonu nie naprawiłeś a jedynie doraźnie "oszukałeś" .
Btw, Zafira dostała spryskiwacze mgłowe i nowe piórka Valeo. Dlaczego valeo a nie bosch? Do tej pory kupowałem Boscha. Pewnie niejedna osoba powie że są podróby i łatwo się nadziać, ale ja przerobiłem Bosza w Passacie, A4 i Fabii. Za każdym razem piórka były do wymiany po pół roku. Teraz pora na coś tańszego
- kolesku
- Świeżak
o ktoś z Lublina. Jak miło. Może polecisz kogoś z komputerem i niezbedną wiedzą?pioneet pisze:Super autko
- Robert LTM
- Zafiromaniak
- Imię: Robert
- Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI SPORT