[B] - kita - 1,9 CDTI - Cosmo - 150KM - 2009
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Czyli, nie wszystko co z Gniezna jest złe.kita pisze: Na koniec pojechaliśmy obejzeć auto pod Gniezno.
Auto ładnie się prezentuje, niech służy bezawaryjnie!
Oczywiście!
- kita
- Przeglądacz
- Imię: Krzysztof
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Świerza porcja zdjęć. Zafirka dostała kołpaki na koła zimowe, faktycznie prezentuje się teraz stukroć lepiej.
Przejechany pierwszy tysiac kilometrów w trybie miejskim w warunkach jakie mamy rewelacji ze spalaniem nie ma, osiagnąłem 11,6l/100km szału to nie robi, mam nadzieję iż będzie sporo mniej jutro oddaje auto w dobre ręce mechanika.
Przejechany pierwszy tysiac kilometrów w trybie miejskim w warunkach jakie mamy rewelacji ze spalaniem nie ma, osiagnąłem 11,6l/100km szału to nie robi, mam nadzieję iż będzie sporo mniej jutro oddaje auto w dobre ręce mechanika.
Ostatnio zmieniony 01 lut 2017, 00:32 przez kita, łącznie zmieniany 1 raz.
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
- Przeglądacz
Samochód odebrany od mechanika, pierwsze kilometry zrobione,
Wymienione:
- filtr oleju
- filtr paliwa
- filtr powietrza kabinowy
- filtr powietrza
- rozrząd z paskiem
- świeca żarowa
- olej wlany 5W30 GM
Sprawdzone hamulce i zawieszenie.
Do zrobienia mam kolektor podobno w tych silnikach jest to usterka która jest nagminna i się siłowniki czy etc. zawiesza i sie nie otwiera przez co ma mniejsza moc. Nie jestem w mechanice samochodowej orłem i sa dla mnei to sprawy jeszcze troszkę zielone ale obiecuję poprawę jak i zrobienie w przyszłosci doktoratu na ów temat jako iż mechanika nie jest mi obca
Spalanie za to się poprawiło i jest na poziomie około 9,4l/100km (przejechanie po mieście około 60km)
Po tym wszystkim wyprowadziłem Zośkę na spacer by mogła pooddychać świerzym powietrzem, w tym czasie z rodzinką udaliśmy się na spacer.
Wymienione:
- filtr oleju
- filtr paliwa
- filtr powietrza kabinowy
- filtr powietrza
- rozrząd z paskiem
- świeca żarowa
- olej wlany 5W30 GM
Sprawdzone hamulce i zawieszenie.
Do zrobienia mam kolektor podobno w tych silnikach jest to usterka która jest nagminna i się siłowniki czy etc. zawiesza i sie nie otwiera przez co ma mniejsza moc. Nie jestem w mechanice samochodowej orłem i sa dla mnei to sprawy jeszcze troszkę zielone ale obiecuję poprawę jak i zrobienie w przyszłosci doktoratu na ów temat jako iż mechanika nie jest mi obca
Spalanie za to się poprawiło i jest na poziomie około 9,4l/100km (przejechanie po mieście około 60km)
Po tym wszystkim wyprowadziłem Zośkę na spacer by mogła pooddychać świerzym powietrzem, w tym czasie z rodzinką udaliśmy się na spacer.
-
- Przeglądacz
- Imię: Robert
- Auto: Zafira C 2012 Innovation
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Mi po mieście na krótkich odcinkach w zimę nie przekracza 7,6l/100km. Kolektor przy egr zapewne zaklejony ,że palca nie idzie wcisnąć. Przy takich filtrach olej silnikowy pewnie też nie zmieniany od paru lat. Bixenona zazdroszczę o ile nie ma wypalonego odbłyśnika
Ostatnio zmieniony 15 lut 2017, 00:15 przez rolex24, łącznie zmieniany 1 raz.
- kita
- Przeglądacz
Nie pisałem ale w połowie stycznia zrobiłem coś dla Zośki mianowicie sprzedaliśmy stare potrzciwe choć nieco wysłużona Naszą Renówke tak więc Zafirka to nasze jedyne autko które mamy na stanie.
Natomiast dalsza część WALKI ze spalaniem robię krótkie odcinki po mieście jak na razie do pracy mam niecałe 3km jako iż młody ojciec jestem to po lekarzach trochę jeździmy ale odległości te też nie wybitnie długie, i spalanie wskoczyło na 11l/100km jestem nieco rozczarowany tym faktem. Natomiast jak jeżdżę dłuższe odcinki bez znacznej ilości świateł to osiągam 8-9l/100km wjazd do miasta bliżej centrum i ... szkoda słów. W środę za dnia jadę na Poznań sprawdzimy jak się spisze w trasie, powrót w czwartek nocną porą mam nadzieję na mniejszy ruch i dobrze przetestowanie Zosi.
Pozdro Kita
Natomiast dalsza część WALKI ze spalaniem robię krótkie odcinki po mieście jak na razie do pracy mam niecałe 3km jako iż młody ojciec jestem to po lekarzach trochę jeździmy ale odległości te też nie wybitnie długie, i spalanie wskoczyło na 11l/100km jestem nieco rozczarowany tym faktem. Natomiast jak jeżdżę dłuższe odcinki bez znacznej ilości świateł to osiągam 8-9l/100km wjazd do miasta bliżej centrum i ... szkoda słów. W środę za dnia jadę na Poznań sprawdzimy jak się spisze w trasie, powrót w czwartek nocną porą mam nadzieję na mniejszy ruch i dobrze przetestowanie Zosi.
Pozdro Kita