[B] Rybka - 1.9CDTI - 2006
-
- Świeżak
- Imię: PAWEŁ
- Auto: ZA 1.8 125KM nJoy
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Również gratuluję zakupu
Ze swojej strony mogę podpowiedzieć, że Zafiry bardzo dobrze chodzą na gazie Zenit BLUEBOX - mam taki w ZA, gazownik mówi, że nie warto dokładać do BRC czy STAG, bo nic to nie daje, po prostu mamy droższą inną instalację. Zakłada takie i takie, nie cisnął mnie na droższą, argumenty dał dobre i jestem bardzo zadowolony. Poczytaj o Zenit, na południu mają zakład i democary jeżdżące na gazie, w ostatnich latach się pojawili i sporo namieszali. Mam z ich instalacją do czynienia również w Focusie 2007 kombi i bez zarzutu!
A matę bagażnika koniecznie kup z polskiej firmy REZAW-PLAST - kupiłem, mam, używam, jest bardzo dobra, niecałe 120zł za gumową (nie piankową, te są po 50zł) matę. Mogę wysłać Ci zdjęcia z mojego auta.
Rozrząd bierz INA, najlepsza marka.
CB radio President TEDDY polecam.
Światła dzienne zamontowane mam z podbydgoskiego HORPOL-u - kupisz na necie albo w sklepach, 170zł, najmocniejsze legalne w Polsce - 1100lm, gdzie norma prawna jest do 1200lm - również Mogę pokazać moje jak świecą.
Dlaczego zmieniasz gniazdo haka z 7 na 13? A nie odwrotnie? Ostatnio zamontowałem hak oryginalny ORIS odpinany i ma 13pin i będę wymieniał na 7pin...
Ze swojej strony mogę podpowiedzieć, że Zafiry bardzo dobrze chodzą na gazie Zenit BLUEBOX - mam taki w ZA, gazownik mówi, że nie warto dokładać do BRC czy STAG, bo nic to nie daje, po prostu mamy droższą inną instalację. Zakłada takie i takie, nie cisnął mnie na droższą, argumenty dał dobre i jestem bardzo zadowolony. Poczytaj o Zenit, na południu mają zakład i democary jeżdżące na gazie, w ostatnich latach się pojawili i sporo namieszali. Mam z ich instalacją do czynienia również w Focusie 2007 kombi i bez zarzutu!
A matę bagażnika koniecznie kup z polskiej firmy REZAW-PLAST - kupiłem, mam, używam, jest bardzo dobra, niecałe 120zł za gumową (nie piankową, te są po 50zł) matę. Mogę wysłać Ci zdjęcia z mojego auta.
Rozrząd bierz INA, najlepsza marka.
CB radio President TEDDY polecam.
Światła dzienne zamontowane mam z podbydgoskiego HORPOL-u - kupisz na necie albo w sklepach, 170zł, najmocniejsze legalne w Polsce - 1100lm, gdzie norma prawna jest do 1200lm - również Mogę pokazać moje jak świecą.
Dlaczego zmieniasz gniazdo haka z 7 na 13? A nie odwrotnie? Ostatnio zamontowałem hak oryginalny ORIS odpinany i ma 13pin i będę wymieniał na 7pin...
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
-Gazu nie zamontuję bo mam diesla.
-Maty jeszcze nie kupiłem. Ale pewnie kupię tą https://www.olx.pl/oferta/opel-zafira-b ... kBZz0.html bo mam gościa w okolicy to odbiorę osobiście.
-Rozrząd już zmieniony - jest INA
-Światła dzienne też już zamontowałem, padło na NSSC 523HP mini. (fajnie świecą i mieszczą się w kratki)
Pierwsze słyszę o normie prawnej dotyczącej jasności świecenia. Możesz podać jakiś link do tego?
Moje ledy mają 1200 Lumenów więc jest
-Cb też kupione, zamontowałem sobie YOSANA-a CB100 gdyż zależało mi na małych wymiarach i montażu w podsufitce.
-Gniazdo chcę zmienić z 7 na 13 gdyż chcę sobie też wsteczny podpiąć w przyczepce.
W przyczepce mam 2 wtyczki 7 i 13 (na potrzeby pożyczającego) ale jakoś 13 lepiej mi się zapina. (lżej)
-Gazu nie zamontuję bo mam diesla.
-Maty jeszcze nie kupiłem. Ale pewnie kupię tą https://www.olx.pl/oferta/opel-zafira-b ... kBZz0.html bo mam gościa w okolicy to odbiorę osobiście.
-Rozrząd już zmieniony - jest INA
-Światła dzienne też już zamontowałem, padło na NSSC 523HP mini. (fajnie świecą i mieszczą się w kratki)
Pierwsze słyszę o normie prawnej dotyczącej jasności świecenia. Możesz podać jakiś link do tego?
Moje ledy mają 1200 Lumenów więc jest
-Cb też kupione, zamontowałem sobie YOSANA-a CB100 gdyż zależało mi na małych wymiarach i montażu w podsufitce.
-Gniazdo chcę zmienić z 7 na 13 gdyż chcę sobie też wsteczny podpiąć w przyczepce.
W przyczepce mam 2 wtyczki 7 i 13 (na potrzeby pożyczającego) ale jakoś 13 lepiej mi się zapina. (lżej)
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2018, 20:47 przez Rybka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rybka
- Zafiromaniak
Dzisiejsza praca przy Zośce i jej efekty.
Oraz filmiki
20180423_165013.mp4
20180423_172520.mp4
LUB
http://uploadfile.pl/pokaz/1427318---fq28.html
http://uploadfile.pl/pokaz/1427302---xsob.html
Oraz filmiki
20180423_165013.mp4
20180423_172520.mp4
LUB
http://uploadfile.pl/pokaz/1427318---fq28.html
http://uploadfile.pl/pokaz/1427302---xsob.html
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2018, 22:03 przez Rybka, łącznie zmieniany 1 raz.
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Aż dziwne że nie dawało oznak zużycia
Tylko się cieszyć że silnik się nie rozbiegał
Aż dziwne że nie dawało oznak zużycia
Tylko się cieszyć że silnik się nie rozbiegał
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2018, 22:09 przez wampir11111, łącznie zmieniany 1 raz.
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Dzienne mogłeś wkleić na czarny silikon lub klej do szyb.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
- Rybka
- Zafiromaniak
Michał - Zocha nie mogła się rozbiegać bo uszczelnienie było ok.
Padło tylko łożyskowanie turbiny.
Paweł - Dzienne nie wklejałem na sylikon czy klej bo zamontowałem na uchwytach z zestawu.
Po co mazać lampy klejami jak można zamontować na śruby.
Dziś Zocha znów powróciła do żywych
Kompletujemy fanty przed robotą ...
W miedzyczasie dociera turbina z małym gratisem ...
Zabieramy się za robotę ....
I po chwili turbinka już na swoim miejscu ...
Po kilku godzinach, załadunek mojego kilkudniowego środka transportu. I odjazd do domu.
Koszty:
Regeneracja kpl - 800zł
Olej z filtrem - 195 zł
Uszczelki - 45 zł
Robota - Ile to sobie zaśpiewać FREE
CDN...
Padło tylko łożyskowanie turbiny.
Paweł - Dzienne nie wklejałem na sylikon czy klej bo zamontowałem na uchwytach z zestawu.
Po co mazać lampy klejami jak można zamontować na śruby.
Dziś Zocha znów powróciła do żywych
Kompletujemy fanty przed robotą ...
W miedzyczasie dociera turbina z małym gratisem ...
Zabieramy się za robotę ....
I po chwili turbinka już na swoim miejscu ...
Po kilku godzinach, załadunek mojego kilkudniowego środka transportu. I odjazd do domu.
Koszty:
Regeneracja kpl - 800zł
Olej z filtrem - 195 zł
Uszczelki - 45 zł
Robota - Ile to sobie zaśpiewać FREE
CDN...
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Kupę kasy w kieszeni
Teraz Zośka pośmiga
Kupę kasy w kieszeni
Teraz Zośka pośmiga
- Rybka
- Zafiromaniak
Tzn, odkręcenie rury dolotu, a resztę to już było widać na załączonych filmach kilka postów wyżej.
Tzn, odkręcenie rury dolotu, a resztę to już było widać na załączonych filmach kilka postów wyżej.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Lepszej zapobiegać jak leczyć
- barek16
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Świetna robota. Na filmiku widać że luz na osi turbo był już konkretny, nie poleciały jakieś opiłki w IC i dolot ? Turbo z kolektorem wyciągaleś do góry czy w dół ?
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2018, 13:18 przez barek16, łącznie zmieniany 1 raz.
- Czesławo Moreno
- Zafiromaniak
- Auto: Zafira B 1.8 +
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Dobrze że auto wróciło już do żywych ,teraz tylko tankować i opór