[B] - Pawełek10 2.0t opc 241KM 2006 lpg stag
- Wojti
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ZB 400ps/502nm
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: z20leh
Paweł gratuluje wyniku Jak widzisz każdy element układanki jest ważny....Na spokojnie to ogarniesz
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
- Pawełek10
- Przeglądacz
- Imię: Paweł
- Auto: Zafira B OPC
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: LEH
Teraz walczę z radyjkiem wgrałem Soft z chomika i navi jest po Polsku. Niestety nadal gada po niemiecku nawet jak postępuje zgodnie z instrukcją zmiany lektora. Trudno tępy jestem. Uruchomiłem za to aux i okazało się że mam tą gorszą opcję. Jestem więc na etapie szukania fachowca do radia z moich okolic
- Pawełek10
- Przeglądacz
Witam Panowie po prawie dwóch latach i 40tys po strojeniu turbina a raczej kolektor wydechowy powiedział pa pa. Wiem nie zaglądałam na forum ale w życiu toczy się różnie. Kiedyś mi pomogliscie więc liczę na pomoc i teraz. Wymontowałem turbo z mojego opelka. Ponieważ jak napisałem wcześnie pękł kolektor i odczucia akustyczne mdliły przechodniów. I tu zaczyna się problem. Przed demontażem przejechalem się opelkiem z op-com(chyba) żeby spr czy turbina jeszcze coś daje i ku mojemu zdziwieniu program pokazał 205 kpa wydaje mi się że to za dużo. Oddałem turbo do regeneracji i mechanik złapał się za głowę mówił że turbo zniszczone ponieważ ustawione były za wysokie wartości doładowania.(pytanie czy nie chce mnie zrobic na kase)Auto do samego końca jeździło poprawnie żadnych błędów.Demontaż turbiny nastąpił tylko z powodu pęknięcia kolektora.(i w sumie z nieszczelności między zimną a ciepła stroną) I tu moje pytanie do forumowiczów. Auto od strojenia nie było przez nikogo dotykane.Tuner twierdził że podniósł nieznacznie doładowanie. Niestety mój błąd nie spr ciśnień doładowania przed i po chipie. Ale martwię się że po zamontowaniu turbiny po regeneracji będzie problem z autem.(szczególnie że myślę o zmianie auta dlatego turbo poszło do regeneracji) Mógł by ktoś spr ile u niego pokazuje doładowanie w programie. Z góry dziękuję za jakiekolwiek wsparcie.
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Paweł zadzwoń do Artura z Ecu Majster i powie Ci jakie masz mieć doładowanie. U mnie jest 1,3-1,4 bara.
- Pawełek10
- Przeglądacz
Dzięki za odp właśnie też już do tego doszedłem. Teraz turbo po regeneracji daje tylko 187kpa czyli jeszcze mniej. Właśnie Artur stroił auto.Przynajmniej wiem że problem nie był z jego strony tylko fachowca od regeneracji turbo. Teraz zastanwiam się czy nie podkręcić turbiny tyko na razie włożyłem katalizatory myślałem że będzie ciszej ale nie ma różnicy więc wkładam DP. Auto jest wyraźnie słabsze po wymianie turbo. Ale zakładam że dlatego że jest zbyt małe doładowanie.
Ostatnio zmieniony 06 maja 2020, 10:31 przez Pawełek10, łącznie zmieniany 1 raz.
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Paweł po każdej wymianie turbiny powinieneś jechać na korektę programu
- Pawełek10
- Przeglądacz
Z chęcią bym pojechał na korektę ale odległość trochę mnie odstrasza. I jeszcze ten wirus. Ale zadzwonię i pogadam. Jak już pisałem auto i tak idzie na sprzedaż. Właśnie stoi u mechanika na wymiane łozysk na mcpersonie(czy jak tam to sie pisze)Co najlepsze jestem umówiony na oglądanie outlandera z forum mitsumaniaki od forumowicza Tokyo. Może ktoś coś wie? Zna tego Pana? Auto praktycznie na full wypasie aż powiedzialbym nawet ma wiecej niz powinien.
Ostatnio zmieniony 09 maja 2020, 12:59 przez Pawełek10, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pawełek10
- Przeglądacz
Tak więc jak już pisalem wcześniej zafira idzie pod młotek. Czy to dobre auto nie mnie oceniać ja jestem zadowolony z jej eksploatacji. Niestety latka lecą auto robi się starsze więc czas na zmiany. Tak więc jak już pisałem do garażu zawitał outlander gt. Nie jest to już auto dające taką frajdę z jazdy jak opc. Ale nadrabia dziwiekiem v6. Dziękuję wszystkim za pomoc. Wiem nie byłem może zbyt aktywnym forumowiczem ale bardzo miło wspominam czas spędzony tutaj. I waszą bezinteresowną pomoc. Konta nie kasuję ponieważ z chęcią poczytam o kolejnych modach forumowiczów.
- Pawełek10
- Przeglądacz
https://www.otomoto.pl/oferta/opel-zafi ... llery-grid
Oczywiście na hasło zafira klub cena za auto automatycznie w dół przy oglądaniu. Auto po regeneracji turbo ale w ramach gwarancji na turbinę dla forumowiczów opuszczam cenę na nowe turbo.
Dodano po 1 godzinie 36 minutach 32 sekundach:
A na to żona kazała zmienić zafirke
https://www.otomoto.pl/oferta/opel-zafi ... llery-grid
Oczywiście na hasło zafira klub cena za auto automatycznie w dół przy oglądaniu. Auto po regeneracji turbo ale w ramach gwarancji na turbinę dla forumowiczów opuszczam cenę na nowe turbo.
Dodano po 1 godzinie 36 minutach 32 sekundach:
A na to żona kazała zmienić zafirke
- Pawełek10
- Przeglądacz
Panowie wiem nie to forum nie to auto. Ale tutaj tak dużo otrzymałem pomocy i porad więc.... Co sądzicie?
https://youtu.be/rtDlOaRh468
U mnie ten sam motor miejsca pod maską też dużo
Na razie to tylko strefa marzeń. Ale żyjemy po to by podążać za marzeniami. Oczywiście prosiłbym o komentarze sprowadzajace na ziemię.
https://youtu.be/rtDlOaRh468
U mnie ten sam motor miejsca pod maską też dużo
Na razie to tylko strefa marzeń. Ale żyjemy po to by podążać za marzeniami. Oczywiście prosiłbym o komentarze sprowadzajace na ziemię.