OK - masz chwilową karencję, ale nie myśl sobie,że zawsze tak będziepiotrek oława pisze: ↑06 kwie 2019, 21:19 po przeglądnięciu tematu o dodawaniu fotek powiem tak- bez szwagra i kilku piwek nie ma opcji żeby się cokolwiek ruszyło w tym temacie- ja potrafię tylko mms-a wysłać ewentualnie coś messengerem także tego na razie na fotki forumowicze nie mogą liczyć. :0
piotrek oława - ZB 1.8XER NJoy 140 KM 2012r
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Debiutant
- Imię: piotr
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Oznaczenie silnika: A1.8XER
dzięki....
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2019, 22:30 przez piotrek oława, łącznie zmieniany 1 raz.
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
-
- Debiutant
Dzięki. Właśnie zaczynam się obawiać o tą bezawaryjność po tym jak czytam forum.
Poprzedni Opel był praktycznie bez awaryjny. W każdym razie przez 7 lat nie zdarzyła się awaria która by go unieruchomiła. Oczywiście były małe wpadki typu padnięty regulator napięcia czy spalony (przez regulator napięcia zresztą) moduł wentylatora . Ale nic poza tym.
A tutaj czytam tematy i myślę sobie że mogą być kłopoty
Poprzedni Opel był praktycznie bez awaryjny. W każdym razie przez 7 lat nie zdarzyła się awaria która by go unieruchomiła. Oczywiście były małe wpadki typu padnięty regulator napięcia czy spalony (przez regulator napięcia zresztą) moduł wentylatora . Ale nic poza tym.
A tutaj czytam tematy i myślę sobie że mogą być kłopoty
-
- Debiutant
Koledzy. Mam pytanie. Zauważyłem że jak zapalę silnik i wbiję wsteczny by wyjechać na drogę z głośnika wydobywa się dźwięk typu "bip". Co to może być. Od razu napiszę że nie jest to dźwięk parktronika.
-
- Debiutant
Dzisiaj Zafira stała się eco i dostała instalację LPG.
Założona instalacja to BRC SC32. Parownik założony pod akumulatorem. Filtr fazy ciekłej jest na ścianie grodziowej a listwa wtryskowa nad wtryskami benzynowymi. Włącznik poniżej lewarka zmiany biegów. Wlew razem z benzyną pod klapką (pierwszy raz mam taki wynalazek a 20lat na lpg jeżdżę i mam nadzieję że nie będę tego wyboru żałował). Zbiornik pod autem z pełnym środkiem 61 litrów brutto 650/220. Ciekaw jestem ile będzie wchodzić do niego gazu i ile Zafcia będzie palić. Instalację założono przy przebiegu 123640 km.
Założona instalacja to BRC SC32. Parownik założony pod akumulatorem. Filtr fazy ciekłej jest na ścianie grodziowej a listwa wtryskowa nad wtryskami benzynowymi. Włącznik poniżej lewarka zmiany biegów. Wlew razem z benzyną pod klapką (pierwszy raz mam taki wynalazek a 20lat na lpg jeżdżę i mam nadzieję że nie będę tego wyboru żałował). Zbiornik pod autem z pełnym środkiem 61 litrów brutto 650/220. Ciekaw jestem ile będzie wchodzić do niego gazu i ile Zafcia będzie palić. Instalację założono przy przebiegu 123640 km.
- romek22794
- Mieszkaniec
- Imię: roman
- Auto: NJOY przycisk SPORT
- Oznaczenie silnika: Z18XER,LpG
Od zawsze jeżdżę na LPG. Diesla nie mam zamiaru mieć.
Co do konsumpcji gazu, liczę zawsze litr więcej niż komp benzyny pokazuje. Zgadza się mniej więcej.
W trasie bardzo oszczędnie wychodzi, zresztą miałem kiedyś Vectrę A 1,6i i podobnie wychodziła(też mało jadła).
Co do korka pod klapką, to nie widzę innej możliwości. Teraz za korek w zderzaku pognałbym gazownika. Drożej, ale nic nie wystaje i nie brudzi.
Co do ilości gazu. Mniej więcej 80% pojemności, więc ok. 50L powinno wejść na puściutkim.
Co do konsumpcji gazu, liczę zawsze litr więcej niż komp benzyny pokazuje. Zgadza się mniej więcej.
W trasie bardzo oszczędnie wychodzi, zresztą miałem kiedyś Vectrę A 1,6i i podobnie wychodziła(też mało jadła).
Co do korka pod klapką, to nie widzę innej możliwości. Teraz za korek w zderzaku pognałbym gazownika. Drożej, ale nic nie wystaje i nie brudzi.
Co do ilości gazu. Mniej więcej 80% pojemności, więc ok. 50L powinno wejść na puściutkim.
Ostatnio zmieniony 01 maja 2019, 20:11 przez romek22794, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
Piotrek - nie chcę się czepiać, ale dalej nie dodałeś zdjęć
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-
- Debiutant
Bodek za cholerę mi to nie wychodzi... ja na kompie i komórce to tylko udostępnić z googla potrafię (bo nawet FB nie posiadam) także trochę to potrwa zanim tą tajemną sztukę poznam. Ale w końcu to nastąpi.
romek22794 ja również jestem przeciwnikiem diesla. Służbowym jeździłem ale prywatnie nigdy w życiu nikt mnie nie namówi na diesla. Ja tylko PB + LPG obowiązkowo.
Właśnie chodzi o to, że ja mam jeszcze tid-a więc, nie widzę ile pali na kompie bo go nie ma ale niedługo już będzie.
Dzisiaj po opróżnieniu do pustki zbiornika po tym co gazownik zalał nastąpiło pierwsze tankowanie LPG. Weszło 55l gazu-jestem zadowolony. Zobaczymy czy przy następnych tankowaniach tak zostanie-mam nadzieję że tak bo to już fajna ilość. Myślę że na te 500 w trasie powinno wystarczyć. Poprzednia Vectra C 1.8 122km na 45l robiła 500 ale ten pewniw będzie więcej chciał na 100km. pożyjemy zobaczymy. Po pierwszym dzinu na lpg jestem dobrej myśli.
Jeszcze jedno pytanie do tych co maja 1.8 . Czy Wasze auta też są takie głośne w środku,bo jakoś u mnie wydaje mi się że jest dość głośno. Strasznie słychać ten motor w środku podczas jazdy,jakoś nie mogę się do tego przyzwyczaić.
romek22794 ja również jestem przeciwnikiem diesla. Służbowym jeździłem ale prywatnie nigdy w życiu nikt mnie nie namówi na diesla. Ja tylko PB + LPG obowiązkowo.
Właśnie chodzi o to, że ja mam jeszcze tid-a więc, nie widzę ile pali na kompie bo go nie ma ale niedługo już będzie.
Dzisiaj po opróżnieniu do pustki zbiornika po tym co gazownik zalał nastąpiło pierwsze tankowanie LPG. Weszło 55l gazu-jestem zadowolony. Zobaczymy czy przy następnych tankowaniach tak zostanie-mam nadzieję że tak bo to już fajna ilość. Myślę że na te 500 w trasie powinno wystarczyć. Poprzednia Vectra C 1.8 122km na 45l robiła 500 ale ten pewniw będzie więcej chciał na 100km. pożyjemy zobaczymy. Po pierwszym dzinu na lpg jestem dobrej myśli.
Jeszcze jedno pytanie do tych co maja 1.8 . Czy Wasze auta też są takie głośne w środku,bo jakoś u mnie wydaje mi się że jest dość głośno. Strasznie słychać ten motor w środku podczas jazdy,jakoś nie mogę się do tego przyzwyczaić.
Ostatnio zmieniony 01 maja 2019, 21:55 przez piotrek oława, łącznie zmieniany 2 razy.
- romek22794
- Mieszkaniec
- Imię: roman
- Auto: NJOY przycisk SPORT
- Oznaczenie silnika: Z18XER,LpG
Nie miałem wygłuszenia pod maską, to było jeszcze głośniej .Ale tak, jest "nie za cicho". Jeśli wydech w porządku....to cóż ... Radio głośniej.
- Bodek
- Zafiromaniak
Wyślij mi zdjęcia na: zafiraklub@o2.pl - wrzucę do tematu i będzie
- Bodek
- Zafiromaniak
Klika fotek wrzuciłem - jak coś to pisz
- Tunio999
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ex ZB 1.8 SPORT
- Model: 2008
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Niech służy bezawaryjnie
- Albert Einstein
-
- Debiutant
Dzięki za fotki.
Dzisiaj było czyszczenie zbiorniczka płynu chłodzącego - poczekamy zobaczymy co z tym będzie. Płyn czyściutki i po sprawdzeniu jest do -30 więc zostaje.
Chcę zamówić gumy pod sprężyny (podwyższające ) - czy ktoś z Was użył ich może? Bo po montażu LPG i zatankowaniu auto już nie stoi równo.
Dzisiaj było czyszczenie zbiorniczka płynu chłodzącego - poczekamy zobaczymy co z tym będzie. Płyn czyściutki i po sprawdzeniu jest do -30 więc zostaje.
Chcę zamówić gumy pod sprężyny (podwyższające ) - czy ktoś z Was użył ich może? Bo po montażu LPG i zatankowaniu auto już nie stoi równo.