[B] - Przemo_w1 - 1,9CDTI, Cosmo, 120 KM, 2007, Panorama

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Przemo_w1

[B] - Przemo_w1 - 1,9CDTI, Cosmo, 120 KM, 2007, Panorama

#1 Post autor: Przemo_w1 »

Witam,
na forum jestem już od jakiegoś czasu, ale pogoda nie zachęcała do robienia zdjęć. Dziś w Gorzowie prawie wiosna, więc był dobry czas na mycie auta i foty.

Coś nie moge wstawić miniaturek, więc bedą tylko odnośniki.
Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
Zdjęcie 3
Zdjęcie 4
Zdjęcie 5
Spalanie 10 000km

Auto kupowałem w Niemczech w okolicach Dusseldorf w miejscowości Neuss od firmy zajmującej się sprzedażą aut po leasingu. Link
Ponieważ kontaktowałem się z nimi w sprawie tego auta, to otrzymałem link do strony z pełnymi danymi samochodu gdzie były też zdjęcia wszystkich wad lakierniczych. Te wady znacznie gorzej się prezentowały na zdjęciach niż w rzeczywistości.
Do pomocy przy zakupie miałem kolegę z pracy, który włada biegle Niemieckim oraz teścia. Decyzja o zakupie zapadła bardzo szybko, bo spełniało wszystkie założone oczekiwania. Zakup sprawił jednak małe trudności, bo zapomnieli nas poinformować, że ich urząd komunikacji był czynny do 12-tej a my byliśmy o 13-tej. Wizja kolejnej trasy lub czekania do poniedziałku załamała mnie. Sprzedawca jednak przypomniał sobie, że w sąsiednim okręgu będzie czynny do 18-tej. Straciliśmy 3 godziny w korkach, ale wróciliśmy z tablicami. W nocy 25 września przekroczyliśmy granicę. Po 24 godzinach jazdy wróciliśmy do domu wykończeni, ale szczęśliwi z zakupu.

Auto ma większość z dostępnych opcji, bo jest to doposażona wersja Cosmo.
Dodatki to:
- Pakiet zimowy (grzane fotele przednie, spryskiwacze reflektorów, ogrzewanie na 3-ci rząd siedzeń). Rewelacyjna opcja w zimie.
- Automatycznie przyciemniane lusterko wsteczne.
- Automatyczne światła. Po uruchomieniu opcji skandynawskiej zapominamy o włączaniu świateł i zawsze je mamy, a wyświetlacz sam się zmienia na tryb nocny kiedy robi się ciemno.
- Dach panoramiczny. Dzieciaki są zachwycone z widoków a wszyscy ze schowków w suficie.
- Klimatronik. Bez tego nie kupię już żadnego auta.
- Navi DVD90. Z nowymi mapami bez problemu poruszamy się po Polsce. W Niemczech powalają informacje dostarczane przez TMC.
- Telefon z Bluetooth. Tego mi zawsze brakowało. Wsiadam do auta i od razu mój telefon łączy się z radiem. Mam też adapter do telefonu Nokia.
- Na zdjęciach są koła zimowe, ale na lato mam alufelgi 11-to ramienne.
- Czujniki parkowania z tyłu i z przodu.

Auto miało przebieg 81 000km i zarejestrowane było pierwszy raz w styczniu 2007. Pierwszym użytkownikiem był pracownik firmy Grundfos. W dowodzie wbili mi rok produkcji 2006, ale po numerze VIN wychodzi 02.01.2007. Jak widać na ostatnim zdjęciu przejechałem już 10 000 km i średnie spalanie jest na bardzo dobrym poziomie. Wcześniej miałem Astrę H kombi i średnio wychodziło 5,9.

Rozważałem też zakup: Mercedes B, Touran, Passat, Vectra C. Za te same pieniądze żadne z tych aut nie oferowało tak bogatego wyposażenia. Popularne silniki 2,0 tdi od VW sprawiają często kosztowne niespodzianki, więc zrezygnowałem z tej marki. Nigdy nie miałem Mercedesa i bałem się o koszt części i serwisu, choć auto bardzo mi się podobało i miało dobre opinie. Zafira w finale pokonała Vectrę tylko tym, że Vectra jest zbyt długa i miałbym problem z parkowaniem w garażu. No i te 7 miejsc, na tym też mi zależało.

Mam nadzieję, że dacie radę to wszystko przeczytać. :mrgreen:

Piotrek413

#2 Post autor: Piotrek413 »

Miliona kilometrów :)

Jeżeli mógłbyś zrobić fotki kratek w trzecim rzędzie. Jestem ciekawy jak to wygląda :)

Coraz więcej robi się Zafir B z panoramą więc trzeba coś zrobić z tym fantem :P Albo kupić coś nowszego z panoramą :)

Pozdrawiam

Dudikoff1974

#3 Post autor: Dudikoff1974 »

no i kolejna Helga z zamiedzy - gratuluje zakupu i zazdroszcze panoramy ;)

Miliona kilo do przodu ;)

Michallot

#4 Post autor: Michallot »

Gratuluję zakupu bo znaleźć taką Zafirę to skarb.
Szkoda że nie mają już w ofercie Zafir

kandi

#5 Post autor: kandi »

Piękna zośka :lol: Miliona kilometrów.

Przemcio

#6 Post autor: Przemcio »

Szerokości i bezawaryjności :piwo:

Awatar użytkownika
pivovar
Bywalec
Imię: Jarek
Auto: Zafira B 1,9 Cosmo Panorama Aut
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#7 Post autor: pivovar »

Bardzo elegancka Zośka, ma co potrzeba i się prezentuje

bezawaryjności i wielu kilometrów bezpiecznej jazdy :piwo:

Qrcze te nasze Zosie :mrgreen: coraz ładniejsze :lol:

niedługo Opel powinien nam dopłacać za reklamę :D
zadowolony kierowca Zafirowca ;-)

kandi

#8 Post autor: kandi »

A tak z ciekawości zapytam ile twoja zośka ma przejechane ;)?

Przemo_w1

#9 Post autor: Przemo_w1 »

W dniu zakupu miała 81 601, a dziś już 94 200. W marcu stuknie 100 000 i tak dalej...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”