[B] - MaciekP - 1.9 CDTI Enjoy, 150 KM, 2006, panorama

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
MaciekP

[B] - MaciekP - 1.9 CDTI Enjoy, 150 KM, 2006, panorama

#1 Post autor: MaciekP »

Auto przyszło na świat z Bochum w sierpniu 2006 roku i jak wskazują dane z pierwszego dowodu rejestracyjnego oraz z książki serwisowej większość z prawie pięciu lat swojego istnienia spędziło na drogach Nadrenii Północnej-Westfalii.

Do naszego pięknego kraju samochód trafił za pośrednictwem Tradeluxa*, który to także przygotował go do rejestracji po czym zaoferował do sprzedaży w atrakcyjnej cenie.

Auto jest ciekawie doposażoną wersją Enjoy w kolorze Lichtsilber z silnikiem Z19DTH pod maską, i zostało fabrycznie wyposażone m.in. w:
- panoramiczny dach wraz ze schowkami na gadżety,
- elektroniczną klimatyzację,
- reflektory bi-xenonowe z systemem AFL,
- ESP,
- pilot parkowania,
- pełną elektrykę szyb.

Zresztą proszę sami rzućcie okiem ;)

Obrazek . Obrazek . Obrazek . Obrazek . Obrazek

Obrazek . Obrazek . Obrazek . Obrazek . Obrazek

Pozdrawiam serdecznie wszystkich Zafiro-forumowiczów oraz Zafiro-użytkowników. Do zobaczenia na naszym forum oraz na drogach!

*Łukasz - dzięki za profesjonalne podejście do marudnego klienta i za cierpliwość do niego ;).
Korzystając z okazji to jeszcze pozdro i dzięki dla Kicaja za sugestie i za wyjaśnienie co to takiego synchrotron ;) oraz dla Miehora za czas poświęcony na rozpracowanie szeregu VINów.

-------
Ostatnio zmieniony 05 maja 2011, 10:19 przez MaciekP, łącznie zmieniany 5 razy.

kandi

#2 Post autor: kandi »

Z twojego opisu wynika że zośka jest nieźle doposażona ale zdjęć nie widzę ;/ ;) .

MaciekP

#3 Post autor: MaciekP »

Zdjęcia już są dostępne - zapraszam do oglądania :D

Anony Mous

#4 Post autor: Anony Mous »

piękna furka.....piekny kolor.....ładne wyposażenie....
ps. 1 alusów nie było?

ps2. nie razi Cie ten wyświetlacz po oczach? Ja mam ustawione tryb nocny cały czas....bo nie mogłem patrzeć na tą żółć. :)

MaciekP

#5 Post autor: MaciekP »

Kaliope,

Ad.1. No właśnie - też mnie to dziwi. No ale nawet w zdekodowanym VINie jest wyraźnie symbol PY3, czyli "koło jezdne, stalowe, 61/2JX16". Ktoś przyoszczędził na aluminium by na xenony starczyło? :/

Ad.2. :) Oczywiście po zmierzchu i po włączeniu świateł wyświetlacz przełącza się na "negatyw". W ciągu dnia wersja "słonecznikowa" wydaje mi się czytelniejsza.

Anony Mous

#6 Post autor: Anony Mous »

no cóż....stalówki jak znalazł na zimę....a alu jakięś trzeba dokupić.....bo się rzeczywiście gryzą te ksenony i ten dach z tymi felgami :)

ps. od czego jest ta kontrolka na prawym zegarze na dole? ksenony? parktronic?

Przemcio

#7 Post autor: Przemcio »

Czy ten Irokez ma czujniki światła i deszczu :mysli: , jeśli tak to gdzie ???

MaciekP

#8 Post autor: MaciekP »

Przemcio, aż tak dobrze to nie jest. Bedę się musiał obejść bez wspomnianych gadżetów :|

DaRek7

#9 Post autor: DaRek7 »

Bardzo ładna Zośka, zadowolenia z użytkowania życzę i rozkoszowania się słonkiem przez "irokeza" :piwo:

tradelux

#10 Post autor: tradelux »

Zosieńka ładna i porównując światła normalne do bi-xenonów w tych modelach, to jest bardzo duża różnica w świeceniu i tym samym bezpieczeństwie w nocy. Minus taki, że tych świateł za wiele nie ma, bo przy zakupie nowego auta trochę kosztują, a już tym bardziej kombinacji panorama + bi-xenon jest jeszcze mniej :)

Alufelg nie było od nowości i właściciel też nie dokupywał ich w późniejszym czasie (albo tak mówił i nie chciał oddać :P - w co wątpię, bo na stalówkach były opony letnie).
Jeśli jednak miałbym wybierać alufelgi vs bi-xenon to wybieram jednak te światła :mrgreen:

Zośka bardzo ładna i życzę jak najwięcej bezpiecznych i bezawaryjnych kilometrów! :)

P.S. Cała transakcja z Maćkiem była bardzo, bardzo miła i życzyłbym każdemu takich kupujących :)

MaciekP

#11 Post autor: MaciekP »

Marrybus,
podejrzałem Twoją Zafirkę - a może to jest różnica wynikająca z wersji oprogramowania? Twoje poliftingowe auto jest sporo mlodsze.

[ Dodano: Pią Maj 06, 2011 17:24 ]
04.05.2011, 22:34
MaciekP pisze: Obrazek

Lorry,
kontrolka na dole prawego zegara dotyczy xenonów - zapala się w momencie ich uruchomienia i podczas ustawiania/poziomowania.
kontrolka od parktronicu jest na dole obrotomierza i nie zauważyłem by się kiedykolwiek uaktywniała po uruchomieniu silnika.
05.05.2011, 7:59
kubik_CDTi pisze: AFL+ są doskonałe,jeżeli ktoś dużo jeździ nocą to nie ma nawet mowy,że nie ma,poza tym nawet zadziorniej wygląda na tych lampkach,no ale prawda,przy zakupie trochę tu czuć,myślę warto.
Zawsze wszyscy pierwszy raz wiezieni jarają się,że te światełka tak skręcają :lol:
Jeszcze odpada częsta zmiana żarówek.
05.05.2011, 10:14
Lorry pisze: Bardzo ciekawa Zośka, fajnie komponują się ksenony z tym kolorem ;)

AFL+ są świetne, ale moje przynajmniej dosyć wrażliwe na wstrząsy, bo lecąc na przodku kolumny (robiąc sobie OES :P ) przez Walim i Rościszów na III OZZKP wytłukłem je nieco i wyskoczyły błędy plus zdechły na chwilę. Na szczęście restart i kasowanie błędów i wszytko OK.

Generalnie, każde następne auto jeśl będzie miało oferowane to w xenony obowiązkowo leci. No może z wyjątkiem jakiegoś wybitnie miejskiego śmigacza ;)
05.05.2011, 11:00
marrybus pisze: piękne auto - gratuluje zakupu

PS. moja zafirka tez ma xseony a ta kontrolka nigdy jeszcze mi sie nie zaswiecila.
Czy poprawnie świecą ci lampy - bo w instrukcji PL do zafiry (strona 101 i 120) znalazlem ze ta lampka miga przez 4 sek po wlaczeniu zapłony jezeli przestawi sie xseony na drogi z ruchem lewostronnym.
05.05.2011, 12:08
MaciekP pisze: Marrybus,
kontrolka nie miga lecz świeci się ciągle do momentu ustawienia się reflektorów (widać to ustawianie na ścianie garażu ) ale tylko podczas ustawiania się reflektorów po ich automatycznym włączeniu wraz z zapłonem (opcja ustawiona OP-Comem). Gdy je wyłączę i następnie po chwili włączę to kontrolka się nie świeci. Nie zapala się ona także wtedy gdy na postoju, przy włączonych światłach, ktos z tylnego rzedu siedzeń wysiada/wsiada chociaż wtedy na ścianie także wyraźnie widać korektę położenia żarników.
Być może masz tak samo i nie zwróciłeś uwagi na kontrolkę AFL gasnącą razem z innymi po przekręceniu kluczyka w pozycję 2 stacyjki? Ja świecenie owej kontrolki odbieram jako sprawdzenie poprawności działania układu, analogicznie np. do zapalającej się po przekręceniu kluczyka kontrolki ESP czy czujników parkowania.
Dla pewności dziś wieczorem sprawdzę jak to jest z tą kontrolką po zmianie ustawienia świateł na ruch lewostronny.

Lorry,
Dzięki za Zn - dzięki temu nie wpadne w panikę gdy reflektory nagle zgasną na wybojach (nie mam wcale na myśli doznań ekstremalnych w stylu np. przejazdu dawno nie remontowaną drogą z Ustrzyk Grn. do Wołosatego ).
05.05.2011, 12:38
marrybus pisze: tez posprawdzam/potestuje jeszcze dzis
05.05.2011, 13:03
Przemcio pisze:
Lorry pisze:
wytłukłem je nieco i wyskoczyły błędy plus zdechły na chwilę.

Ciekawe :mysli: nie miałem takiego przypadku a przejechałem przez parę "dziurawych kilomertów" :>
05.05.2011, 13:57
kubik_CDTi pisze: Lorry ma sportowe zawieszenie a to ma wpływ.
Osobiście nie miałem takiej sytuacji.
05.05.2011, 22:27
marrybus pisze: Maciek,
sprawdzałem dziś i wogóle mi się nie świeci ta kontrolka - nawet przy przekręceniu kluczyka w zapłonie - razem z innymi testowymi - lampy jednak się podnoszą.

Jednak: Wczoraj dotarł do mnie OP-COM i mam 2 blędy w AFL - 2 miesace temu przy zakupowym sprawdzaniu auta w ASO niebyło żadnych błędów. Zdaje się że to o jakąś kalibracje chodzi - tylko niewiem jak ją zrobić

B1001 - <Nieznany kod błędu>
(42) - Obecny

B1001 - <Nieznany kod błędu>
(46) - Obecny
05.05.2011, 23:54
Przemcio pisze: Zobacz może trzeba skalibrować jak TU :mysli:
06.05.2011, 00:06
marrybus pisze: dzięki Przemcio - rano przetestuje
06.05.2011, 9:46
MaciekP pisze: Wczoraj wieczorem sprawdzilem i ja - jest tak jak wcześniej opisałem.
marrybus pisze: ...lampy jednak się podnoszą.
moja Zośka po włączeniu reflektorów nie tylko podnosi oczka ale także robi nimi coś w rodzaju chwilowego rozbieżnego zeza, tzn. snopy świateł rozjeżdżają się w przeciwnych kierunkach po czym ustawiają się we właściwej pozycji.

Op-Coma jeszcze nie mam. Zapewne dwutygodniowa narodowe wielkanoncno-majówkowe świętowanie obchodzone zapewne także i przez pocztowców nie przyspieszy dostarczenia zamówionego interfejsika :/
06.05.2011, 9:49
tradelux pisze: Miałem kilka Zafir przed liftingiem z bi-xenonem i wszystkie zachowywały się jak ta Maćka. Po włączeniu zapłonu na kilka sekund zapala się ikonka od poziomowania świateł i gaśnie po ok. 4-5s.
06.05.2011, 11:13
Przemcio pisze: Macieju to nie masz się czym przejmować , moje również tak się kalibrują. Śmiesznie to wygląda :mrgreen: A kontrolka gaśnie ze wszystkimi po włączeniu silnika. ;)
06.05.2011, 11:42
Lorry pisze: One się tak kalibrują po to by sprawdzić czy wszystko bangla jak należy, inteligentne te ślepia :mrgreen:
06.05.2011, 11:43
tradelux pisze: Tak się mają kalibrować ksenony - nie tylko w Zafirze, a nawet i nie tylko w Oplu ;)

Powyższe cytaty są dokładną kopią wypowiedzi udzielonych w tym miejscu przez ich autorów. Orginały wypowiedzi dostępne są w temacie dotyczącym bi-xenonów i kontrolki AFL, który wyewoluował z powyższych komentarzy. Znajdziecie go w dziale Technika >> Zafira B >> Elektryka i elektronika lub bezpośrednio pod linkiem http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=7436

-------

Zapraszam do kolejnych uwag, opinii oraz komentarzy dotyczących prezentowanego przeze mnie auta.
Ostatnio zmieniony 06 maja 2011, 18:40 przez MaciekP, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”