[B] - GDA - 1.8 Enjoy 140KM LPG 2006

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
GDA

[B] - GDA - 1.8 Enjoy 140KM LPG 2006

#1 Post autor: GDA »

Witam,

jeżdżę na co dzień Vectrą B 1.6 16V, od święta "czekoladką" ;-) natomiast od połowy marca zakiełkowała myśl o dokupieniu auta rodzinnego (4 osobowa rodzina) - w kręgu zainteresowania była ZB lub Touran

Szukając informacji w internecie trafiłem na to forum, przeczytałem je można powiedzieć od dechy do dechy i dzięki Wam odwiodłem się od zakupu ZB w dieslu chociaż na początku za takim autem się rozglądałem, jedno z nich wkleiłem na forum do oceny - w rezultacie nie dogadaliśmy cenowo ze sprzedającym i tak oto 12.04 (wtorek) pojawiła ZB 1.8 LPG, która od 16.04 (sobota) już stoi pod moim domem :-)

wklejam zdjęcia z aukcji i link do tematu: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=7135

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

A to już aktualne zdjęcie z wojaży majówkowych

Obrazek
Ostatnio zmieniony 17 maja 2011, 13:29 przez GDA, łącznie zmieniany 1 raz.

kandi

#2 Post autor: kandi »

W jakiej miejscowości Powiatu Grodziskiego Zośkę kupiłeś?

GDA

#3 Post autor: GDA »

Zakupiłem ją w miejscowości o wdzięcznej nazwie RUCHOCICE ;-)

Anony Mous

#4 Post autor: Anony Mous »

Jakiej firmy jest gaz? Jakie odczucia? Ładnie przechodzi z benz na gaz i na odwrót? Ile km tamten gość zrobił na gazie? Pytałeś czy ustawiał zawory?

GDA

#5 Post autor: GDA »

Gaz zamontowany został we wrześniu 2008 na podzespołach Zavoli / Tomasetto (4000 zł brutto na fakturze)

gazownia w porównaniu do mojej zwykłej instalki jaką mam w Vectrze to niebo a ziemia - nie czuje się żadnego spadku mocy, nie czuje się przełączania (przełączanie na temp. a nie na obroty) spalanie w trasie ok 8,5 l, po mieście 10,5l także jak na tak ciężkie auto z takim silnikiem wyniki rewelacyjne, viki 1.6 po mieście pali mi ok 11 l

przebieg pewnie w 80% zrobiony na gazie skoro montowany był po roku od sprowadzenia, poprzedni właściciel nie ustawiał zaworów, a jak go o to pytałem to się razem uśmialiśmy bo zarówno ja jak i on miał kiedyś poloneza i wydawało nam się że era ustawiania zaworów minęła bezpowrotnie wraz z tym zasłużonym dla polskiej motoryzacji autem ;-)

Anony Mous

#6 Post autor: Anony Mous »

czyli ile km na gazie?

GDA

#7 Post autor: GDA »

Aktualnie na liczniku mam 152 000 tak więc szacuje że grubo ponad 100 tys przejechane na LPG

Anony Mous

#8 Post autor: Anony Mous »

to ciekawe...i nigdy nie były ustawiane zawory...? czyli nie jest to takie konieczne. Bo niby ten silnik nie ma samoregulacji zaworów i co przegląd powinno się posprawdzać co w trawi piszczy

GDA

#9 Post autor: GDA »

O ustawianiu zaworów wyczytałem tu na forum i tylko dlatego zapytałem, powiem szczerze że nigdy by mi nie przyszło do głowy że w nowych autach takie rzeczy trzeba robić

btw: jest to napisane gdzieś w książce obsługi tego auta? w SAM NAPRAWIAM oprócz informacji że luz należy wyregulować w silniku 1,7 diesla nie ma o tym wzmianki

Aston

#10 Post autor: Aston »

Z tego co pamiętam to ta jednostka ma samoregulacje zaworów ale mogę się mylić choć moja Asterka II takie cudo miała ale silniczek tez był inny 1.4 16V ...

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#11 Post autor: marwisn »

Jak ja zakładałem gaz to mi gaziarz mówił, że w nowych konstrukcjach konieczna jest okresowa regulacja zaworów.

Generalnie narzekał na nowe silniki (regulacja zaworów, miękkie głowice = wypalanie gniazd zaworowych = konieczność stosowania dodatkowych układów chłodzących w.w. gniazda). Do nowych fordów nie montuje wcale, bo to auto wysokiego ryzyka :lol: .

Dlatego kupiłem starą, poczciwą zochę A. Mniej problemów.

DaRek7

#12 Post autor: DaRek7 »

Ładne autko, i spalanie rewelacja.

Anony Mous

#13 Post autor: Anony Mous »

Ładna siostra wielu km.... :driver:

twoj_cien1

#14 Post autor: twoj_cien1 »

kolego jaki silnik masz w tym autku? chodzi mi o kod silnika
z18xep?

GDA

#15 Post autor: GDA »

Pod maską pracuje Z18XER

@DaRek7, @roboo1 - dziękuje

[ Dodano: Nie Maj 15, 2011 15:39 ]
DaRek7 pisze:i spalanie rewelacja.
Drugi zbiornik już nie był tak rewelacyjny ;) ale zmiana trasy po mieście i wpadnięcie w mega korki spowodowały że teraz średnie spalanie LPG po mieście to 11,8 litra co w dalszym ciągu jest wynikiem rewelacyjnym jak na tak duże auto - tankowanie za niecałą "stówkę" do pełna cieszy :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”