[B] - Sumik - Zafira B OPC - 2.0 T, 241KM - 2007r.

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#106 Post autor: KIT GTO »

czytam i o tym samym pisałem
nie musisz mnie cytować jak pój post znajduje się nad twoim ;)

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#107 Post autor: Sumik »

Panowie, nie ma sie co spinać !!!
Graty już zamówione. Po demontażu IC i rury doprowadzającej okaże się czy jest na tyle miejsca. Tak wyszło że będe miał na to prawie cały styczeń :lol: Jak dobrze pójdzie i starczy funduszy to w lutym wszystko powinno być po nowemu ( cały dolot z nowym centralnym IC ) jednak bez BOV bo tego finansowo nie ogarnę.
Z tego co wczoraj patrzałem to powinno być OK. Może delikatnie trzeba będzie podciąć pas od dołu.

Tak poza tym kilka dni temu zabrałem się za uszczelnianie klimy bo jakoś ponad dwa miesiące temu odmówiła posłuszeństwa. Pojechałem do ASO żeby to naprawili. Stwierdzili że są delikatne ślady na chłodnicy, ale wykwalifikowana i fachowa ekipa stwierdziła że jednak można ją nabić bo to nic takiego... Pochodziła tydzień :/
Stwierdziłem że sam się tym zajmę i po demontażu wentylatora okazało się że wentylator dotykał o chłodnicę i powycierał żeberka... Zakupiłem nową chłodnicę, wymieniłem uszczelniacze pod króćcami i czujnikiem ciśnienia i nabiłem klimę. Pochodziła z 3 tygodnie i znowu przestała działać. Chciałem to olać jednak fajnie gdyby działała skoro jest . Kilka dni temu pojechałem do znajomego żeby sprawdzić w UV gdzie leje. Okazało się że... Praktycznie na każdym połączeniu... ( poza tymi wymienionymi ). Przystąpiłem do wymiany uszczelnień i okazało się że czeka mnie wizyta w ASO. Najdroższe okazały się 2 metalowo-gumowe uszczelki które przychodzą do sprężarki (34 zł szt). Z resztą było łatwiej chociaż cena za wszystkie nie była mała :/ Wszystko poskładane do kupy i w przyszłym tygodniu jadę ją nabić. Mam nadzieję że problem z klimą zniknie.

Podczas szukania pod autem wycieków z klimy zauważyłem że puszcza uszczelniacz prawej półosi... Wczoraj zakupiłem wszystko i do roboty.
Obrazek
Niecałe 3 h dłubania i wszystko zostało wymienione.

Niestety podczas rozbierania napędu zauważyłem że mam mały luz na przegubie wewnętrznym na prawej półosi. Jest na nim taki numer:
Obrazek
Widziałem na Alle kilka sztuk ale potrzebowałbym numer jakiegoś firmowego, a nie "no name". Pomoże ktoś?

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#108 Post autor: fredas »

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#109 Post autor: Sumik »

Wiem że jest takie miejsce na forum, ale powiedz mi po co mam tu podawać VIN? W czym mi to ma pomóc?
Ostatnio zmieniony 17 gru 2015, 21:25 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
#110 Post autor: fredas »

Bodek jest mistrzem w tych sprawach podaj vin a dostaniesz nr części itp oryginalne i zamienniki
Ostatnio zmieniony 17 gru 2015, 21:42 przez fredas, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#111 Post autor: Sumik »

Numer części mam. To nie problem. Chodzi o to że albo występuje jako oryginał ze Spidana (GKN) jako cała półoś lub jako niewiadomej jakości przegub z Alledrogo gdzie nawet nie podano producenta.

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
#112 Post autor: fredas »

To już trzeba w sklepie rozmawiać że ma być oryginał i tyle bo na allegro cienko to widzę :mysli:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM
Model: OPC

#113 Post autor: ryba1 »

Sumik pisze:Niestety podczas rozbierania napędu zauważyłem że mam mały luz na przegubie wewnętrznym na prawej półosi. Jest na nim taki numer:

Widziałem na Alle kilka sztuk ale potrzebowałbym numer jakiegoś firmowego, a nie "no name". Pomoże ktoś?
spróbuj tutaj.znoszą niezłe katowanie http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5191350773. sam będę od nich brał
Ostatnio zmieniony 18 gru 2015, 20:47 przez ryba1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#114 Post autor: Sumik »

ryba1 pisze:spróbuj tutaj. znoszą niezłe katowanie
No i znalazłem.
http://allegro.pl/przegub-polos-opel-za ... 74407.html
Dzięki za podpowiedź. Skoro mówisz że są sprawdzone to będę musiał wkrótce coś takiego zakupić.

Tak poza tym dotarła do mnie dzisiaj paczucha :D
Obrazek
Kolejne elementy układanki. Trzeba to pomierzyć i wysłać do spawania. Wszystko musi być gotowe do stycznia. Wtedy zamawiam IC i resztę rurek do dolotu.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2015, 19:13 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak

#115 Post autor: ryba1 »

Sumik, myślę powinieneś mieć wszystko i dopiero zacząć mierzyć i spawać dopasowywać.trzeba na prawdę precyzji żeby potem gdzieś nie biło,obcierało tym bardziej że 2,5 cala do dosyć duża średnica jak na rzeźbę pod maską

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#116 Post autor: Sumik »

Sumik, myślę powinieneś mieć wszystko i dopiero zacząć mierzyć i spawać
Nie mowie nie. :piwo: Ale bez IC nie wiem ile i jakich rur oraz zlaczek potrzebuje. Nie chce zamawiac na hurrra calego kartonu gratow bo sam wiesz ile to kosztuje...

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak

#117 Post autor: ryba1 »

Sumik pisze:Ale bez IC nie wiem ile i jakich rur oraz zlaczek potrzebuje. Nie chce zamawiac na hurrra calego kartonu gratow bo sam wiesz ile to kosztuje...
i tak zostaną odpady.robiłem 3 icki i jeszcze mi zostało materiały i silikony na dolot do diesla mojego pomysłu

tu icek który robiłem do astry H

Obrazek

widać ile potrzeba silikonów+ jeden z wyjścia turbo.

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#118 Post autor: Sumik »

ryba1, powiedz mi czy przy zastosowaniu BOV-a w tej astrze wywala bledy przeplywki?
Stosowales zaslepke fabrycznego zaworu DV.
Widze ze przesunales czujnik cisnienia doladowania, czy tak wyszlo czy zrobiles to specjalnie w jakims konkretnym celu?
Powiedz mi ile kosztuje u Ciebie taka budowa dolotu jak na zalaczonym obrazku. Moze nie oplaca mi sie robic samemu :P

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak

#119 Post autor: ryba1 »

Sumik pisze:ryba1, powiedz mi czy przy zastosowaniu BOV-a w tej astrze wywala bledy przeplywki?
nie wywala
Sumik pisze:Stosowales zaslepke fabrycznego zaworu DV.
tak
Sumik pisze:Widze ze przesunales czujnik cisnienia doladowania, czy tak wyszlo czy zrobiles to specjalnie w jakims konkretnym celu?
tu akurat tak wyszło ale nie ma to różnicy w którym miejscu dasz
Sumik pisze:Powiedz mi ile kosztuje u Ciebie taka budowa dolotu jak na zalaczonym obrazku. Moze nie oplaca mi sie robic samemu :P
2-3 dni naspokojnie i masz wszystko gotowe ;) przez tel wszystko Ci powiedziałem

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#120 Post autor: Sumik »

Zakupione rurki przymierzone i spasowane. Jutro jade zawiesc kolejne rysunki do slusarza, a spasowane rury dolotu do spawacza. Powoli, malymi kroczkami ale co najwazniejsze precyzyjnie. W koncu robie to dla siebie :D
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Zafira B”