[B] - Sumik - Zafira B OPC - 2.0 T, 241KM - 2007r.

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#1201 Post autor: Wojti »

Marcin Ty to zawsze czekasz do ostatniej chwili a potem ekspresowo naprawa :)
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
Imię: Michał
Auto: Zafira B 340KM/480Nm
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LER
#1202 Post autor: wampir11111 »

Marcin zawsze coś ale ważne że sobie sam zrobisz :ok: Czekam na info po korekcie ;)

Awatar użytkownika
tomekx9
Mieszkaniec
Imię: Tomasz
Auto: Zafira OPC
Model: A
Oznaczenie silnika: Z20LET

#1203 Post autor: tomekx9 »

Kolejny zafiromaniak na strojeniu u Śpiącego? I ja nic nie wiem? Daj cynk kiedy będziesz ;) podjadę ;)

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#1204 Post autor: Sumik »

No jasne że dam znać :piwo: :P

Nie wiesz nic bo zbieram się do tego od dłuższego czasu i jakoś nie mam kiedy podjechać.

Dodano po 20 minutach 32 sekundach:
Wampirku, tak jak mówisz :ok: , a biorąc pod uwagę co zrobiłem przy Zośce i ile musiałbym za to zapłacić u mechanika to aż głowa boli :shock: :shock: :shock: :shock:

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#1205 Post autor: Sumik »

Dzisiaj kolejny napięty grafik...
Od rana od 6:00 w warsztacie jazda z samochodami.
U żonki ( w końcu) wymiana kółek, zaprawka na tylnym błotniku przy zderzaku i lekka konserwacja przednich tarcz hamulcowych ( poprawiałem otworki w tarczach).
Potem jazda do kumpla do warsztatu i jazda z Zośką. Na pierwszy rzut ( W KOŃCU, NARESZCIE) poszły tuleje tylnej belki. Kilka śrubek i belka wisiała na amorach :lol:
Obrazek
Montaż nowych poliuretanów zajął mi jakieś 3 minuty :) Nawaliłem smaru aż kapało, ale przynajmniej nie będzie piszczało :)
Obrazek

Potem zabrałem się za przesunięcie przednich sanek bo podczas roboty przy silniku musiałem je delikatnie skosić i przy skręcie haczyło o nadkole.

Kolejną z prac było ogarnięcie opon. Zrzucenie zajechanych RS3 z przodu, przerzucenie kormoranów z tyłu na przód i montaż zakupionych RS3 na tył. Do tego doszedł jeszcze montaż TPMS. Ciężko się to wszystko wyważało i trzeba było kręcić oponami żeby dobrze je ustawić do felgi i czujnika no ale się udało. Największe ciężarki 55g. Jak na takie koło to i tak spoko.

Potem jeszcze klima. Jak co roku uzupełnianie czynnika i oleju.

Troszkę roboty było, ale najważniejsze że wyrobiłem się do pracy na 14:00 :lol:

Teraz tylko w poniedziałek zbieżność i można pokonywać kolejne kilometry ze świadomością, że wszystko jest ogarnięte na 110%.

Jedyne co nie daje mi spokoju to TPMS, który nie pokazuje danych :/
Nie wiem czy nie załączyłęm modułu wszędzie gdzie tylko go trzeba załaczyć. A może źle programowąłem czujniki... Nie wiem.

Jest mi ktoś w stanie powiedzieć gdzie ( w których modułach) ma być załączony TPMS i czy ma być ustawiony razem z DDS czy może osobno, a dodatkowo jak krok po kroku aktywować/zaprogramować czujniki :piwo:

Awatar użytkownika
Pawełek10
Przeglądacz
Imię: Paweł
Auto: Zafira B OPC
Oznaczenie silnika: LEH
#1206 Post autor: Pawełek10 »

Jeśli chcesz i to ci coś pomoże to właśnie się zmobilizowałem i zamówiłem kabel do opelka więc jak dojdzie i nagram do niego program to możemy się zdzwonić i będziemy porównywać ustawienia twoje z moimi
A z innej beczki poliuretany smarujemy bo słyszałem że potem skrzypią jak dostanie się piasek (kurz) chciałbym wiedzieć bo z przodu musze wymienić
Ostatnio zmieniony 05 maja 2018, 18:53 przez Pawełek10, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#1207 Post autor: Sumik »

No i spoko. Możemy się zgadać i poustawiać.
No chyba, że ktoś wie co spartoliłem :P

Co do poliuretanów to piszczą jak jest za mało smaru. Są one tak dobrze wykonane że raczej nic nie jest w stanie się pod nie dostać. Z przodu dowaliłem opór smaru i nic nie piszczy. A śmigam już 2-gi sezon. Już teraz mam całość na poliuretanach. Przód na czerwonych a tył na żółtych, tych twardszych i jest :ok:

Awatar użytkownika
Ostap
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#1208 Post autor: Ostap »

Czujniki nie zaskoczą Ci od razu ;)
U mnie średnio ponad 50km trzeba zrobić aby zaskoczyły.

Będziesz sobie jechał a tu cyk na wyświetlaczu info Ci samo wyskoczy ;)

Przytrzymaj tylko przycisk od dds na kilka sekund aż kontrolka się włączy na zegarach.

Dodano po 2 minutach 7 sekundach:
Pawełek10 pisze: 05 maja 2018, 18:50 Jeśli chcesz i to ci coś pomoże to właśnie się zmobilizowałem i zamówiłem kabel do opelka więc jak dojdzie i nagram do niego program to możemy się zdzwonić i będziemy porównywać ustawienia twoje z moimi
A z innej beczki poliuretany smarujemy bo słyszałem że potem skrzypią jak dostanie się piasek (kurz) chciałbym wiedzieć bo z przodu musze wymienić
W golfie 3 miałem poliuretany wszędzie ;) przez 6 lat zero zużycia i nigdy mi nie piszczały.
Obrazek

Chciałeś Panią?! Zapier.... na nią! :luz:

Awatar użytkownika
doktor
Mieszkaniec
Imię: Sebek
Auto: Astra H OPC 'Burg
Model: AH

#1209 Post autor: doktor »

Gdzie Sumik kupowales poliuretany ?
Zafira A OPC - EDS ST1
Astra H OPC Nurburgring Edition
Vectra C Turbo GTS
Astra G Kombiak 1.8

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#1210 Post autor: Sumik »

Tutaj Doktorku :piwo:
https://poliuretany.olkusz.pl/pl/opel_a ... ra-h-04-14
Masz wszystko co potrzebne zeby Aśka prowadzila sie jak po torach :)
Ostatnio zmieniony 05 maja 2018, 23:30 przez Sumik, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
doktor
Mieszkaniec
Imię: Sebek
Auto: Astra H OPC 'Burg
Model: AH

#1211 Post autor: doktor »

Podziekowal :D
Zafira A OPC - EDS ST1
Astra H OPC Nurburgring Edition
Vectra C Turbo GTS
Astra G Kombiak 1.8

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak

#1212 Post autor: Wojti »

Marcin a nie mówiłem ze jak zaskoczysz to jak tornado :lol: jak zwykle sporo dobrej roboty ale u Ciebie to no już norma :piwo: Zawsze czymś zaskakujesz i to jest piękne w Twoim garażu pełen profesjonalizm :f1:

Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#1213 Post autor: Tazz »

Sumik jak się sprawują kormorany?
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak

#1214 Post autor: Wojti »

Marcin co u Ciebie taka cisza w garażu ?

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#1215 Post autor: Sumik »

Wojti, w garażu cisza... i myślę, że taki stan utrzyma się jeszcze koło miesiąca.
Remont mieszkania na całego i jak na razie to jest najważniejsze. Urlop wykorzystany na maxa i jazda 7 dni w tygodniu od 8:30 do nawet i 3:30. Tak od 4 kwietnia do dzisiaj....
Bez dnia wolnego, no chyba że gdzieś pojechałem na jakieś zakupy.
Niestety, samochód został odstawiony na boczny tor i służy jako auto zaopatrzeniowe:
Obrazek
Obrazek
Tak więc jak widać nie ma czasu na nic związanego z autem.
Jedyne co udało mi się na szybko zrobić to ponownie założyłem Pipera:
Obrazek
Tak dla jaj, żeby ludzie jeszcze bardziej zastanawiali się "co to kur... było" :lol: Dźwięk jest obłędny 8)
Aha i przy okazji połączyłem wężyk od tylnego BCSa bo się wysunął i nie mogłem cieszyć się dźwiękiem BOVa.

TPMS dalej nie działa... Czujniki dalej się nie nauczyły a zrobiłem chyba z 800 km :zolta: To na szczęście udało się rozkminić Comem i ewidentnie to wina lewego tylnego czujnika. Jest uszkodzony bo urządzenie do sprawdzania TPMS go nie wykryło :(
Kupiłem 2 na zapas no ale oczywiście nie ma czasu kiedy go podmienić.

Jak ogarnę się ze wszystkim w mieszkaniu to biorę się za wóz. Trzeba ogarnąć zawias bo chyba drążek kierowniczy stuka, do tego zbieżność, TPMS, pomalować i zamontować przedniego Maxtona no i w końcu jechać na korektę programu bo nie mogę cieszyć się samochodem tak jak cieszyłem się przed programem...

Może wpadną jeszcze jakieś gratki typu krótki kolektor ( przed softem), i może lekkie kółko pasowe, ale to wszystko czas pokaże.

Tazz, Co do opon to jestem w ciężkim szoku. 235/35R19 XL 91Y dot bieżący 2018 (nie pamiętam który tydzień) 2 szt za 490 zł.
Są ciche jak dla mnie, a jeździłem na markowych dużo droższych oponach które były o wiele głośniejsze.
Trzymają na suchym i nie ma problemu z ruszaniem i hamowaniem. Łuki zjazdowe na trasy szybkiego ruchy pokonują nawet i do 90km/h bez uślizgu, ( więcej nie sprawdzałem bo wyrywa z fotela :P ).
Jeżeli już pałka się przegnie to wiadomo kiedy stracą przyczepność i jest to bardzo wyczuwalne.
O dziwo na mokrym też nie ma problemu. Testowałem na mokrym i ruszanie i przyspieszanie ( a rwie kołem :P ) i hamowanie i jak za tą cenę mogę spokojnie ją polecić. Bo jak sprawdza się u mnie przy moim stylu jazdy i mocy auta to w zwykłej Zafirze na pewno będą się sprawdzały.

Raz zaliczyłem ślizga ale to jak były z tyłu. Jednak prędkość nie była odpowiednio dostosowana do warunków i promienia zakrętu :P Jednak czułem kiedy stracę przyczepność i miałem na tyle czasu żeby zareagować, założyć kontrę i pokonać zakręt bokiem jak rasowym BMW :lol:

Na prawdę dobre oponki. Bardzo dobry stosunek jakości do ceny, i szczerze powiem ze coraz częściej widuję je na samochodach.
Ostatnio zmieniony 10 cze 2018, 01:47 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Zafira B”