[B] - Glider - Zaf B OPC-Line, 1.8, 2009

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#16 Post autor: lawless »

Bezawaryjności i zadowolenia z auta :piwo: :piwo:
Myśl samodzielnie!

organista15

#17 Post autor: organista15 »

Bardzo ciekawie wyposażony egzemplarz, takiej benzyny dawno nie widziałem. Samo auto prezentuje się bardzo ładnie :D życzę powodzenia :D :piwo:

Glider

#18 Post autor: Glider »

Dzięki bardzo :)
Przyznam szczerze, że szukałem mniej skomplikowanej wersji - prostej. Jako, że nie było mi dane wybierać w salonie, kupiłem taki egzemplarz jaki przyjechał. Nie potrzebny mi IDS+, system kontroli ciśnienia w oponach, listwy obniżające (krawężniki...), koła 18" (lato). Za to rewelacyjne są bi-xenony. Choć muszę powiedzieć, że Meriva, którą mieliśmy wcześniej miała więcej możliwości świecenia. Nie dość, że "patrzyła" za zakrętem (jak ta Zafira zresztą), to podczas skrętu kierownicą o 45st, jak i włączenia wstecznego biegu, zapalała się dodatkowa żarówka oświetlająca pobocze. W Zaf jest system sterowania radiem oraz odtwarzaczem z kanapy tylnej - nie potrzebuję, gdyż dzieci mi nawet tam nie sięgną. Irytuje włączenie klimatyzacji poprzez menu, a nie jak "mówi stara szkoła" guzikiem.
Po za tym auto jest bardzo fajne, dużo miejsca, komfort. Silnik 1.8 zapewnia odpowiednie osiągi, choć po przesiadce ze 160-konnego diesla, dynamika nie powala. Ma za to inne plusy.... dziś zrobiłem przegląd (filtry+olej), został wymieniony pasek rozrządu, wspawana nowa plecionka w wydech i zapłaciłem 1060pln, co w moim Volvo wystarczyło ledwo na same "czynności przeglądowe".

Awatar użytkownika
Wegry_29
Mieszkaniec
Imię: Łukasz
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#19 Post autor: Wegry_29 »

Bezawaryjnosci i mnostwa kilometrow :D
:zdrowko:

Awatar użytkownika
leszek 997
Debiutant
Imię: Bogdn
Auto: opel zb
Model: ZB
Oznaczenie silnika: z18xer

#20 Post autor: leszek 997 »

Niech służy długo.
Kupiłem chyba taki sam model - zderzaki i ksenony / 1,8 2008r. Co do ksenonów, ja nie widzę aby były skrętne i nie wiem jak to sprawdzić. Święcą jasno i tyle.

Glider

#21 Post autor: Glider »

Bardzo dziękuję :)
W lampie, którą ma zamontowaną moja Zaf jest jedna żarówka xenonowa, obsługująca światła długie oraz mijania. Doświetlanie zakrętów najlepiej widać, kiedy jedziesz niezbyt szybko po krętej drodze. Zobaczysz, że promienie świetlne skręcają szybciej niż samochód.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”