[B] - Pawełek10 2.0t opc 241KM 2006 lpg stag
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Jak tylko mogę to pomogę. Taki już jestem
Robię to hobbystycznie, a nie zarobkowo stąd moja darmowa pomoc. Wiedzą też się chętnie podzielę bo w sumie o to tu chodzi
Cieszę się ze jest nas więcej i ze po ulicach latają tak dopieszczone egzemplarze.
Życzę powodzenia w modach i uzyskania założonych efektów.
Robię to hobbystycznie, a nie zarobkowo stąd moja darmowa pomoc. Wiedzą też się chętnie podzielę bo w sumie o to tu chodzi
Cieszę się ze jest nas więcej i ze po ulicach latają tak dopieszczone egzemplarze.
Życzę powodzenia w modach i uzyskania założonych efektów.
Ostatnio zmieniony 29 lip 2017, 08:02 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pawełek10
- Przeglądacz
- Imię: Paweł
- Auto: Zafira B OPC
- Oznaczenie silnika: LEH
Dzisiaj miałem trochę czasu wiec wrzuciłem do autka downpipe i dolot od filtra do turbo.Oczywiście nie obyło się bez problemów ukręcona druga sonda już na śmietniku na szczęście mechanik poratował mnie sondą z audi na razie chodzi ale zamówiona jest oryginalna. Po złożeniu wszystkiego zafirka zaskoczyła mnie brakiem ESP i problemem z przepływomierzem. Oczywiście pierwsze co tel do Sumika i po szybkim wyjaśnieniu błędu autko już śmiga.
Okazało się że ja mądry odwrotnie włożyłem przepływkę a ESP zgasło samo po przejechaniu się autem
A teraz odczucia :
Moja dupochamownia nie odczuła poprawy osiągów
A moje uszy stwierdziły że auto jest jest cichsze co mnie zdziwiło głośniej słychać tylko dolot
Pojeździmy zobaczymy
Okazało się że ja mądry odwrotnie włożyłem przepływkę a ESP zgasło samo po przejechaniu się autem
A teraz odczucia :
Moja dupochamownia nie odczuła poprawy osiągów
A moje uszy stwierdziły że auto jest jest cichsze co mnie zdziwiło głośniej słychać tylko dolot
Pojeździmy zobaczymy
- Sumik
- Zafiromaniak
Na pewno coś się zmieniło ale może tego nie odczuwasz. Co do dźwięku to gwarantuję Ci że się poprawiło ale w środku tego nie słychać. Daj komuś Zośkę i nich się przejedzie koło Ciebie. Stwierdzisz, że to chyba nie twoje auto.
Ja u siebie chciałem zmieniać wydech bo był dla mnie za cichy i podjechałem do gościa co spawa wydechy z kwasu. Jak usłyszał to powiedział że dźwięk jest obłędny i że nic nie będzie robił bo nie ma sensu, a w środku jest po prostu cicho i komfortowo
Ja u siebie chciałem zmieniać wydech bo był dla mnie za cichy i podjechałem do gościa co spawa wydechy z kwasu. Jak usłyszał to powiedział że dźwięk jest obłędny i że nic nie będzie robił bo nie ma sensu, a w środku jest po prostu cicho i komfortowo
- Pawełek10
- Przeglądacz
Dzisiaj wziąłem zafirkę na obwodnicę i jednak jest głośno przy 120 km/h ale z tym może kiedyś się uporam bardziej martwi mnie błąd silnika p0100 wychodzi że przepływka mam nadzieję że nie padła mi podczas przeróbek auto od prędkości koło 180 falowo przyspiesza a poza tym nic nie zauważyłem jakieś sugestie dodam że jest też błąd p0141 ale to błąd drugiej sondy którą mam nieoryginalną wiec ten błąd mnie nie martwi i myślę że nie ma nic wspólnego z przepływką
Ostatnio zmieniony 30 lip 2017, 19:43 przez Pawełek10, łącznie zmieniany 1 raz.
- paweldm
- Zafiromaniak
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Miałeś źle założoną przepływkę. Jeśli wszystko jest ok. Po kilku - kilkunastu uruchomieniach silnika, błąd powinien zniknąć.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
- Pawełek10
- Przeglądacz
Na szczęście narazie błąd jak się pojawił tak po skasowaniu narazie spokój Dzięki uprzejmości kolegi wampira w garażu odpoczywa sobie nowy intercooler i czeka na montaż ponieważ na razie żniwa i w pracy udało się złapać parę nadgodzin (lewa kasa na graty ) więc już czasu na zafirkę nie ma
Nowy plus downpipe przy kręceniu na wysokie obroty i zmiany biegu fajnie strzela szkoda tylko że kiedy chce a nie za każdym razem
Niedługo dorzucę jakieś fotki
Nowy plus downpipe przy kręceniu na wysokie obroty i zmiany biegu fajnie strzela szkoda tylko że kiedy chce a nie za każdym razem
Niedługo dorzucę jakieś fotki
- Sumik
- Zafiromaniak
Tyle ile musi
Zależy od humoru kierowcy. Jak ktoś ma LPG w OPC to raczej nie zwraca uwagi na spalanie. Przynajmniej ja tak mam. Na 37l od 164km do 305 km. Jest rozrzut
Zależy od humoru kierowcy. Jak ktoś ma LPG w OPC to raczej nie zwraca uwagi na spalanie. Przynajmniej ja tak mam. Na 37l od 164km do 305 km. Jest rozrzut
Ostatnio zmieniony 14 sie 2017, 10:49 przez Sumik, łącznie zmieniany 2 razy.
- Pawełek10
- Przeglądacz
Moja pali około 12-13 litrów jak latam koło domu a jak leciałem nad morze to wyszło 16/100 więc jak pisze Sumik pali ile chce znaczy ile chce kierowca ale też uważam że po to zakładałem lpg żeby spalanie dla mnie stało na drugim miejscu an pierwszym przyjemność z jazdy
A pod spodem zacna rurka do oddychania dla zafirki
EDIT
Sumik mi do 46l butli wchodzi 42 litry ale raz udało mi się zrobić 320km a ogólnie ciężko mi dobić do 300km ale cały czas sobie obiecuje że jedno tankowanie zrobię po emerycku żeby zobaczyć ile maksymalnie można zejść ze spalaniem ale mi się nie udaje
A poniżej powiew świeżości dla silnika dzięki uprzejmości kolegi wampira
EDIT2
Zapomniałem dodać że u mnie trochę ciasno z powodu małego piecyka :> w prawym nadkolu w zimie bajka w lecie opcja wietrzenia wnętrza ale zastanawia mnie po co przy wietrzeniu odpala się piec
EDIT3
Po założeniu lodóweczki rzeczywiście wydaje mi się że autko na trasie zachowuje się jak zaraz po wyjeździe z garażu tzn lepsza jest reakcja na gaz przy delikatnym muskaniu pedału w moim odczuciu
A wracając do modyfikacji to kolega Sumik bardzo chwalił sobie podłokietnik a ja kupiłem autko które kiedyś miało taki podłokietnik ale gdzieś w fazie sprzedaży komuś się spodobał i zostały po nim tylko dziury stwierdziłem że muszę taki sobie sprawić
Poniżej mój goły tunel niestety
A pod spodem zacna rurka do oddychania dla zafirki
EDIT
Sumik mi do 46l butli wchodzi 42 litry ale raz udało mi się zrobić 320km a ogólnie ciężko mi dobić do 300km ale cały czas sobie obiecuje że jedno tankowanie zrobię po emerycku żeby zobaczyć ile maksymalnie można zejść ze spalaniem ale mi się nie udaje
A poniżej powiew świeżości dla silnika dzięki uprzejmości kolegi wampira
EDIT2
Zapomniałem dodać że u mnie trochę ciasno z powodu małego piecyka :> w prawym nadkolu w zimie bajka w lecie opcja wietrzenia wnętrza ale zastanawia mnie po co przy wietrzeniu odpala się piec
EDIT3
Po założeniu lodóweczki rzeczywiście wydaje mi się że autko na trasie zachowuje się jak zaraz po wyjeździe z garażu tzn lepsza jest reakcja na gaz przy delikatnym muskaniu pedału w moim odczuciu
A wracając do modyfikacji to kolega Sumik bardzo chwalił sobie podłokietnik a ja kupiłem autko które kiedyś miało taki podłokietnik ale gdzieś w fazie sprzedaży komuś się spodobał i zostały po nim tylko dziury stwierdziłem że muszę taki sobie sprawić
Poniżej mój goły tunel niestety
Ostatnio zmieniony 17 sie 2017, 09:42 przez Pawełek10, łącznie zmieniany 1 raz.