[B] - DzidekGb - 1.8 BENZYNA , SPORT/SRI , 140 KM 2006/2007
- DzidekGb
- Bywalec
- Imię: Dzidek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: z18xer
janekW67 pisze:Najgorszy jest pierwszy raz!
...e tam chrzest bojowy był w Holandii w zeszłe Święta Wielkanocne - z nudów powymieniałem właśnie na Bosch Plus
Wkurza mnie to cioranie się pod przednimi kołami i staranie się w ciemno trafić żarówką w odpowiednie miejsce
Łapy podrapane i nerw na maxa , teraz to sobie chyba przednie koła pozdejmuję
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Wiem, że się czepiam, ale masz tam w ramach oszukiwania sterownika sześć rezystorów po 820Ω każdy. Przy założeniu, że alternator w czasie pracy utrzymuje napięcie 14V, przez każdy taki rezystor przepłynie prąd 17mA. Na pojedynczym rezystorze wydzieli się więc 238mW, a zastosowane tu rezystory w rozmiarze 1206 wytrzymują maksymalnie 250mW. Tyle, że to moc jaką rezystor potrafi oddać w sprzyjających warunkach, a jak sobie zsumujesz wartości dla sześciu sztuk to okazuje się, że w samym złączu masz grzałkę o mocy 1,5W.
Zakładając napięcie alternatora na poziomie 14,4V i skrajną wartość rezystancji dla tolerancji 5% wynoszącą 780Ω otrzymujemy 265mW dla każdego z rezystorów :>
Zakładając napięcie alternatora na poziomie 14,4V i skrajną wartość rezystancji dla tolerancji 5% wynoszącą 780Ω otrzymujemy 265mW dla każdego z rezystorów :>
- DzidekGb
- Bywalec
- Imię: Dzidek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: z18xer
Może i tak się stać że przestanie świecić Ale patrząc na koszt żarówki ( 3.50zł sztuka ) to nic strasznego...
Miałem założone te żarówki w Sceniku i po trzech latach dalej świecą już u innego właściciela
Można co pół roku wymienić na nowe tak dla pewności
Nie muszę jezdzić cały dzień na światłach to też mniej się będą wykańczać , pożyjemy zobaczymy co się stanie .
Miałem założone te żarówki w Sceniku i po trzech latach dalej świecą już u innego właściciela
Można co pół roku wymienić na nowe tak dla pewności
Nie muszę jezdzić cały dzień na światłach to też mniej się będą wykańczać , pożyjemy zobaczymy co się stanie .