[B] - Sumik - Zafira B OPC - 2.0 T, 241KM - 2007r.

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#256 Post autor: Wojti »

No Marcin będzie się działo :piwo: Na te urodzinki to sporo prezentów :lol: Czekamy na efekty :ok:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#257 Post autor: ryba1 »

Sumik pisze:Zdam Ci relację jak skończę. Jak mi się uda to stawiasz :piwo: :)
jak się nie uda to Ty stawiasz.

Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
Imię: Michał
Auto: Zafira B 340KM/480Nm
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LER
#258 Post autor: wampir11111 »

Marcin powiedz mi czy jak zaslepie DV i dam blow off HKSa to cos trzeba przerabiac bo tez bym chcial lutututu cyyyy buuuuuu cyyyy :lol:

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB

#259 Post autor: Sumik »

wampir11111, powiem Ci że musisz mieć miejsce żeby wpiąc tego BOV-a w dolot (HSK ma że tak powiem nietypowe mocowanie i trzeba do niego montowac flansze), ale w ofercie różnych firm jest pełno adapterów, przejściówek itp. Poza tym widzę że już dłubiesz przy dolocie tak więc zapewne planujesz takie rozwiązanie i wspawanie takiego przejścia nie będzie problemem :piwo:
Nie wiem jak z HKS-em ponieważ ma on jeden tłok. Też miałem kupować coś takiego ( chociażby ze względy na możliwość montażu przystawej i zmiany odgłosu spuszczania ciśnienia z układu) ale sprzedawca doradził mi żeby do Opla kupić zawór dwutłokowy. Dzisiaj jak go sprawdzałem to faktycznie zapobiega to przed zaciąganiem lewego powietrza :D
Jak będziesz podpinał sterowanie podciśnieniem to najlepiej bezpośrednio pod kolektor w miejscu gdzie nie ma za dużo elementów sterowanych podciśnieniem (zeby reakcja na zamknięcie przepustnicy była natychmiastowa). Zaworek za silnikiem (który steruje DV) zostaw wpięty tak jak jest tylko go zaślep żeby nie łapało lewego powietrza.
Jutro powinna dojść kolejna paczucha :mrgreen: w której będą ostatnie silikony dolotu tak więc poświęcę sen przed pracą i skoczę do garażu zmontować wszystko do kupy. :lol: :lol: :lol: Zrobię relację jak wszystko przebiegło, a dodatkow jak mi się uda to wrzucę jakiś filmik na YouTube.

Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#260 Post autor: Maćku »

Oni z tego Maxton Design nie potrzebują ZA czasem do projektu :lol:

Nie znam sie na tym Turbo świecie więc pozwolicie, że nie będę się wypowiadał w tym temacie :lol:
Obrazek

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#261 Post autor: Sumik »

Dotarła kolejna "urodzinowa" paka :D
Obrazek
Jednak nie wiem czy dam radę przed weekendem to wszystko ogarnąć. Praca na zmiany + dziecko w domu + pracująca żona = brak czasu na cokolwiek, a kiedyś trzeba się przespać...
W piątek też nie za bardzo ponieważ robię znajomemu remont zawieszenia i troszkę to zejdzie.
Wydaje mi się że dopiero w sobotę będę miał czas żeby to wszystko na spokojnie ogarnąć.
Ehhh... Doba jest za krótka :/

Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
#262 Post autor: wampir11111 »

Sumik dal bys mi namiary na ta zaslepke dv :lol:

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak

#263 Post autor: ryba1 »

wampir11111, firma PROPERFECT z Bygdgoszczy

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#264 Post autor: Sumik »

Firma ProPerfekt
Ale nie kupuj przez Alledrogo tylko napisz do gościa że jesteś zainteresowany kupnem elementów i na pewno się dogadacie. Zrobi Ci rabat i może dorzuci wysyłkę :D :piwo:

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Przed chwilą otrzymałem ostatnią pozycję z listy urodzinowych prezentów :lol:
Jak odpakowałem to aż mi się oczka zaświeciły. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek
Marzenia się spełniają 8)
Ostatnio zmieniony 02 mar 2016, 11:13 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#265 Post autor: Sumik »

Manhunt666, wczoraj wpadł do mnie na kilka drobnych robótek przy OPC :D Dzisiaj porobiłem kilka pierdółek przy silniku i stwierdziłem że pobawię się tylną klapą. Że tak powiem delikatnie uszkodziłem znaczek:
Obrazek
Jednak jak dla mnie bomba :D Właścicielowi też się spodobało :P :mrgreen:

Potem wjechałem Zośką żeby podziałać przy wydechu. Po kilku godzinach udało się skończyć :/ :/
Po kilku godzinach ponieważ nie mogłem wykręcić 2 sondy. Walczyłem z nią żeby jeszcze się nadawała do montażu. Udało się, nie było ofiar. Zamontowałem kątowy emulator żeby nie siało błędów. Wybrałem ten z otworem 4mm ( jest dostępny jeszcze 2 mm). Wszystko śmiga aż miło. Muszę jeszcze delikatnie dopracować połączenie z tłumikiem ale to tylko formalność.
Obrazek
Obrazek

Przy silniku też troszkę pomodziłem... Ale o tym wkrótce 8) Prawdopodobnie po weekendzie

P.S. ryba1, szykuj DUŻEGOOOOOOO browara na 13 na Tychy :lol:
Ostatnio zmieniony 03 mar 2016, 19:43 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#266 Post autor: rafant4011 »

różnica w odgłosie jest z tyłu? :evil:

Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
#267 Post autor: wampir11111 »

Widze ze downpipe pasuje jak ulal wiec pozniej tez zamowie :lol: Powiedz mi czy reszte wydechu tez bedziesz zamawial u nich :?: A tak poza tym to duzy :piwo: dla Ciebie.

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak

#268 Post autor: ryba1 »

Sumik pisze:P.S. ryba1, szykuj DUŻEGOOOOOOO browara na 13 na Tychy :lol:
czekam na efekt końcowy i ile wytrzyma silnik na tym MBC.

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#269 Post autor: Sumik »

Wczesniej pisales ze sie nie da...

Udalo mi sie :lol: Bez zadnych problemow. Wpialem sie miedzy N75 a WG. Zajelo mi to 10 min.
Wisisz :piwo:

Teraz piszesz ze czekasz na to ile silnik wytrzyma.

Jak narazie turbo jest na spokojnie ustawione na 1.1 bar. Auto normalnie chodzi. Na benzynie jak i na gazie. Przejechalem dzisiaj chyba z 40 km z kompem na fotelu pasazera i z doswiadczona osoba. Jechalem delikatnie i palowalem. Jedyne co zaswiecilo mi sie na desce to kontrola trakcji. I to w sumie dosc czesto :mrgreen:

A wracajac do tego wyzej to tak naprawde nie wiem o co Ci chodzi?! Probowales wogole kiedys zamontowac cos takiego u siebie? Wypisujesz ze sie nie da, ze nie tak, ze tyle osob to juz probowalo robic i nic, a sam pewnie nawet nie probowales. Uwierz mi ze twoje opinie i porady naprawde nie wplywaja na to czy cos zrobie czy nie. Bo jestem taki ze jak nie sprawdze to sie nie przekonam. A jak juz mam sie dopytac to kogos kto sie zna. Mam taka osobe. Kazal Cie pozdrowic :)
I jak widzisz znowu nie miales racji !!! Z reszta kilka osob juz mi o Tobie wspominalo... I to nie tylko z forum Zafiry.

Dodatkowo wyprzedze twoja mysl o padnietej turbinie. Mam luz na walku i za nie dlugo bede ja regenerowal tak wiec nawet nie zdazy sie zepsuc. Do tego nie mam zamiaru usmazyc silnika bo nie uzywam tego auta rajdow. Tylko do codziennej jazdy.

Jak moge Cie grzecznie prosic to nie zabieraj glosu w moim garazu :)

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#270 Post autor: Sumik »

ryba1 pisze:to tylko utwierdzasz jakie masz poszanowanie to mojej osoby
Ja w żaden sposób nie chciałem Cię urazić. Jak tak to odebrałeś to sorki. Nie miałem takich zamiarów.
Dzwoniłem do Ciebie bo chciałem się czegoś dowiedzieć. Jak by to powiedzieć... Hmmm... Nie mówie że nie masz pojęcia, ale ja też nie jestem laikiem. Kilka dobrych furek już zrobiłem.
Z resztą może pamiętasz jak podczas rozmowy powiedziałeś że orurowanie z FMIC jest słabe i że Ty masz dostęp do lepszego... Ja i duuuuuuużo osób uważa inaczej. Z resztą zobacz na czym jeździ czołówka polskiego driftu i nie tylko.
Nie podoba mi się ( i nie tylko mnie) to jak bardzo idziesz w zaparte przy swoim. Tak się zarzekałeś że się nie da zamontować MBC. Powiedz mi czemu???? Stary nie chce się sprzeczać, ale naprawdę zajęło mi to 10 min. i wszystko działa tak jak ja chcę. Bez modzenia w sofcie. No to powiedz mi co jest?? Chciałeś mnie zniechęcić?? :?

Zablokowany

Wróć do „Zafira B”