[B] - Sumik - Zafira B OPC - 2.0 T, 241KM - 2007r.
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Ja sie nie ścigam (juz). Nie powiem ze wyroslem ale przeciez Zoska to autobus a nie fura do 1/4. Wiec po co sie wyglupiac . Oczwiscie czasami ze swiatel wrecz nalezy pokazac tym co cwaniacza ze autobusy tez daja rade
Co do mocy to zapewne ja podniose ale jeszcze nie teraz.
Co do spotow to jak tylko znajde chwilke to chetnie bym sie gdzies pokazal. Gdzies tutaj w okolicy S-c, bo po zlotach sie juz wyjezdzilem
Dzisiaj dotarla paczuszka. Klucze do wyjecia radia i kabelek aux.
Na szybko zdemontowalem radyjko zeby zobaczyc jak duzo roboty mnie czeka.
Musze uzupelnic kostke w nowe piny ktore wysune z kabelka ktory kupilem. Dodatkowo aktywowalem opcje aux w radyjku. Jak wroce wieczorem do domu i znowu zajme sie tematem to okaze sie czy wszystko dziala czy musze wysylac radio na uzupelnianie elementow.
Calosc prac oparta o manual zawarty na innym forum.
Co do mocy to zapewne ja podniose ale jeszcze nie teraz.
Co do spotow to jak tylko znajde chwilke to chetnie bym sie gdzies pokazal. Gdzies tutaj w okolicy S-c, bo po zlotach sie juz wyjezdzilem
Dzisiaj dotarla paczuszka. Klucze do wyjecia radia i kabelek aux.
Na szybko zdemontowalem radyjko zeby zobaczyc jak duzo roboty mnie czeka.
Musze uzupelnic kostke w nowe piny ktore wysune z kabelka ktory kupilem. Dodatkowo aktywowalem opcje aux w radyjku. Jak wroce wieczorem do domu i znowu zajme sie tematem to okaze sie czy wszystko dziala czy musze wysylac radio na uzupelnianie elementow.
Calosc prac oparta o manual zawarty na innym forum.
Ostatnio zmieniony 03 lis 2015, 17:10 przez Sumik, łącznie zmieniany 2 razy.
- Sumik
- Zafiromaniak
No i niestety Po włączeniu aux słychać cykliczne strzelanie w głośnikach. Trzeba uzupełnić elektronikę na płycie radia. Mam całą rozpiskę co i jak ale niestety nie posiadam odpowiedniego sprzętu żeby precyzyjnie to zrobić.
Znalazłem już kogoś kto to ogarnie. Wlutowanie elementów, wyprowadzenie aux in i 4 wyjść na wzmacniacze kosztuje ok 180 zł. Ogarnę to jak się odkuję z finansami
Do tego czasu zrobiłem jeszcze 2 rzeczy.
1. Wymieniłem spryski na mgłowe z insigni. W aso zapłaciłem za 2 szt. 23,80. Czas wymiany ok 15 min. Zdemontowałem je w taki sposób jak było pokazane na You Tube, przy użyciu małego młotka. Nowe wystarczy wepchnąć w miejsce starych i podpiąć. Co do regulacji trzeba mieć specjalny klucz jednak ja nie musiałem ich regulować.
Były dobrze ustawione.
2. Zamontowałem dedykowany podłokietnik firmy Armster. W Sosnowcu w ASO montują podłokietniki tej samej firmy jednak model wyżej z jakimś futerałem ( jest on droższy o kilka dyszek, mówię o cenie na Alle bo w ASO cena jest odpowiednio wyższa ). Montaż polega na skręceniu podłokietnika do podstawy przy pomocy 4 śrubek, oraz przykręceniu całości do tunelu środkowego przy pomocy 5 śrubek ( wszystko co potrzebne jest w zestawie). Po kilku dniach po zamontowaniu mogę stwierdzić, że komfort jazdy jest nieporównywalnie lepszy. To były chyba najlepiej wydane pieniądze
Znalazłem już kogoś kto to ogarnie. Wlutowanie elementów, wyprowadzenie aux in i 4 wyjść na wzmacniacze kosztuje ok 180 zł. Ogarnę to jak się odkuję z finansami
Do tego czasu zrobiłem jeszcze 2 rzeczy.
1. Wymieniłem spryski na mgłowe z insigni. W aso zapłaciłem za 2 szt. 23,80. Czas wymiany ok 15 min. Zdemontowałem je w taki sposób jak było pokazane na You Tube, przy użyciu małego młotka. Nowe wystarczy wepchnąć w miejsce starych i podpiąć. Co do regulacji trzeba mieć specjalny klucz jednak ja nie musiałem ich regulować.
Były dobrze ustawione.
2. Zamontowałem dedykowany podłokietnik firmy Armster. W Sosnowcu w ASO montują podłokietniki tej samej firmy jednak model wyżej z jakimś futerałem ( jest on droższy o kilka dyszek, mówię o cenie na Alle bo w ASO cena jest odpowiednio wyższa ). Montaż polega na skręceniu podłokietnika do podstawy przy pomocy 4 śrubek, oraz przykręceniu całości do tunelu środkowego przy pomocy 5 śrubek ( wszystko co potrzebne jest w zestawie). Po kilku dniach po zamontowaniu mogę stwierdzić, że komfort jazdy jest nieporównywalnie lepszy. To były chyba najlepiej wydane pieniądze
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
dobre podejście.mało kto zaślepia DV przy zaworze upustowymSumik pisze:u planuję zaślepić fabryczny zawór DV i wstawić Blow Off (mieć turbo i nie syczeć ), polecam firmę ProPerfect.
tego nie polecam.wykańcza przepływkęSumik pisze:Do tego wrzucić dedykowany dolot/filtr K&N model 57S-4900 lub 57A-6016
- Sumik
- Zafiromaniak
No raczej trzeba. Po co montować BOV skoro przy ślimaku jest kolejny zawór. BOV spuszczał by trochę i DV trochę. Poza tym rozmawiałem z gościem który produkuje zawory Properfect i sam mi doradził, żeby albo zmienić seryjny zawór na alu który on produkuje ze względu na słabą wytrzymałość membrany, lub jeżeli zdecyduje się na BOV-a to żeby zaślepić DV bo jak ma on spuszczać ciśnienie to całkowiteryba1 pisze:dobre podejście.mało kto zaślepia DV przy zaworze upustowymSumik pisze:u planuję zaślepić fabryczny zawór DV i wstawić Blow Off (mieć turbo i nie syczeć ), polecam firmę ProPerfect.
O tym nie wiedziałem i nie przypuszczałem, że K&N jest w stanie do tego doprowadzić. Wydaje mi się, że systematyczne czyszczenie i konserwowanie odpowiednimi środkami ( np co 10k km) powinno się sprawdzić. Jednak gdyby to nie pomogło to myślę nad obudową z wyprowadzeniem w drugą stronę i samym sportowym wkładem. Czy ma ktoś może nr tej obudowy? Albo w jakim aucie to występowało. Czy z Vectry C pasuje czy musi być z Zośki w dieslu??ryba1 pisze:tego nie polecam.wykańcza przepływkęSumik pisze:Do tego wrzucić dedykowany dolot/filtr K&N model 57S-4900 lub 57A-6016
Wojti chyba Ty masz coś takiego założone. Pochwal się skąd to pochodzi ?? Proszę
- ryba1
- Zafiromaniak
źle Ci się wydaje.jak chcesz wkładkę to bierz suchą pipercrossSumik pisze:Wydaje mi się, że systematyczne czyszczenie i konserwowanie odpowiednimi środkami ( np co 10k km) powinno się sprawdzić
z 1.9CDTISumik pisze:Czy z Vectry C pasuje czy musi być z Zośki w dieslu??
tak było u mnie
Ostatnio zmieniony 07 lis 2015, 20:25 przez ryba1, łącznie zmieniany 1 raz.
- ryba1
- Zafiromaniak
nie pamiętam.obojętne z czego pasuje i vectry,astry,zafirySumik pisze:Ale masz z Vectry czy musi być z Zafiry?
Ostatnio zmieniony 07 lis 2015, 20:37 przez ryba1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sumik
- Zafiromaniak
No i fajnie
A co do tego filtra to nawet lepiej bo Pipercross jest praktycznie 3 razy tańszy
A co do tego filtra to nawet lepiej bo Pipercross jest praktycznie 3 razy tańszy
Ostatnio zmieniony 07 lis 2015, 20:41 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sumik
- Zafiromaniak
Dotarły kolejne paczki. Jedna z czujkami do alarmu:
Która zaraz po dostarczeniu została zamontowana
Jeszcze kilka potrzebnych gratów oraz wiedza jakiegoś zapalonego forumowicza i może uda się uruchomić fabryczny alarm.
Podpinając czujniki zostało wolne miejsce w kostce. Miejsce na mikrofon...
Trzeba to będzie jakoś zapełnić. A żeby nie rzucać słów na wiatr i żeby dodatkowo koliło w oczy to aktywowałem UWA w sterowniku i pokazała się zakładka na wyświetlaczu.
Teraz już muszę to zrobić
Kolejna paczka to pierwszy krok jeżeli chodzi o mody przy silniku. Muszę pomierzyć średnice na przepływce i turbinie oraz zamówić odpowiednie silikony. Do tego mam zamiar zamówić catch tank żeby nie syfić w dolocie.
Jeżeli chodzi o filtr to również muszę zamówić jakiś odpowiedni. Chyba wybiorę Pipercross-a bo jakościowo nie odstępuje od K&N a cenowo tak jak już pisałem jest ponad połowę tańszy.
Która zaraz po dostarczeniu została zamontowana
Jeszcze kilka potrzebnych gratów oraz wiedza jakiegoś zapalonego forumowicza i może uda się uruchomić fabryczny alarm.
Podpinając czujniki zostało wolne miejsce w kostce. Miejsce na mikrofon...
Trzeba to będzie jakoś zapełnić. A żeby nie rzucać słów na wiatr i żeby dodatkowo koliło w oczy to aktywowałem UWA w sterowniku i pokazała się zakładka na wyświetlaczu.
Teraz już muszę to zrobić
Kolejna paczka to pierwszy krok jeżeli chodzi o mody przy silniku. Muszę pomierzyć średnice na przepływce i turbinie oraz zamówić odpowiednie silikony. Do tego mam zamiar zamówić catch tank żeby nie syfić w dolocie.
Jeżeli chodzi o filtr to również muszę zamówić jakiś odpowiedni. Chyba wybiorę Pipercross-a bo jakościowo nie odstępuje od K&N a cenowo tak jak już pisałem jest ponad połowę tańszy.