[B] - Kepherex- Import z Francji 1,9 CDTI 120KM 2008
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
No to pierwsza dłuższa trasa za nami 750km 2 osoby + cały bagażnik zajęty, a więc tak po krótce:
Jeżeli chodzi o wycieraczki (Valeo) to wszystko jest ok do 90km/h dobrze zbiera, powyżej 90km/h zostawia nie przetarty pas na środku co bardzo irytuje. Może ktoś także miał z taką sytuacją do czynienia ? i podzieli się informacją czym może być to spowodowane ?
W Zafirce jak dla mnie zbyt mały pojemnik na płyn do spryskiwaczy, jako wcześniejszy użytkownik VWPassata mieściło mi się 5 litrów
oraz mały zbiornik paliwa jako wcześniejszy użytkownik VWPassata zbiornik jest 70l i mogłem przejechać do 1200km (najwięcej na zbiorniku zrobiłem 1400km)
Poza tym wszystko ok nie czepiam się
Pierwsze wyniki spalania mojej Zosieńki:
przeważnie leciałem 130-140km/h z czego ponad połowa drogi na tempomacie
z komputera wyszło 6,6l jak dla mnie zadowalający wynik
Jeżeli chodzi o wycieraczki (Valeo) to wszystko jest ok do 90km/h dobrze zbiera, powyżej 90km/h zostawia nie przetarty pas na środku co bardzo irytuje. Może ktoś także miał z taką sytuacją do czynienia ? i podzieli się informacją czym może być to spowodowane ?
W Zafirce jak dla mnie zbyt mały pojemnik na płyn do spryskiwaczy, jako wcześniejszy użytkownik VWPassata mieściło mi się 5 litrów
oraz mały zbiornik paliwa jako wcześniejszy użytkownik VWPassata zbiornik jest 70l i mogłem przejechać do 1200km (najwięcej na zbiorniku zrobiłem 1400km)
Poza tym wszystko ok nie czepiam się
Pierwsze wyniki spalania mojej Zosieńki:
przeważnie leciałem 130-140km/h z czego ponad połowa drogi na tempomacie
Ostatnio zmieniony 24 sty 2016, 22:16 przez Kepherex, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
Kepherex pisze:Jeżeli chodzi o wycieraczki (Valeo) to wszystko jest ok do 90km/h dobrze zbiera, powyżej 90km/h zostawia nie przetarty pas na środku
wynik spalania bardzo dobryKepherex pisze:przeważnie leciałem 130-140km/h z czego ponad połowa drogi na tempomacie
co do wycieraczek to przetrzyj je dokładnie szmatką - miałem podobnie - zaczepił się tam jakiś "kłaczek", który robił taki sam ślad jak ślimak ....
...
Wczoraj doświadczyłem pierwszego, zauważonego przeze mnie wypalania DPF.
Uaktywniło się po przejechaniu 12km (co prawda po terenie górzystym i ostrej jeździe) dojechałem na parking sklepu (wysadziłem żonę) zauważyłem spalanie 5,9l /h i zwiększenie obrotów silnika.
Tak więc zrobiłem rundkę dookoła miasteczka w którym aktualnie przebywałem.
Całość trwała około 15min, spalanie spadło do normy, żadne kontrolki się nie zapaliły wszystko ok
Uaktywniło się po przejechaniu 12km (co prawda po terenie górzystym i ostrej jeździe) dojechałem na parking sklepu (wysadziłem żonę) zauważyłem spalanie 5,9l /h i zwiększenie obrotów silnika.
Tak więc zrobiłem rundkę dookoła miasteczka w którym aktualnie przebywałem.
Całość trwała około 15min, spalanie spadło do normy, żadne kontrolki się nie zapaliły wszystko ok
Dziś dwa razy jakoś ciężko zapalała, odpalam dziś po raz kolejny Zośkę i kontrolka nie chce zgasnąć: samochód z kluczem świeci na pomarańczowo.
Po podłączeniu się pod komputer, błąd czujnika położenia wałka rozrządu.
Jutro autko na warsztat.
Co do wycieraczki przedniej lewej, sprężyna nie dociska jej. Jest luźna i przy większej prędkości po prostu ją podwiewa i dlatego pozostawia niekształtną plamę.
Nowe ramię zamówione, odbieram w piątek.
Dziś także nowa wycieraczka pod czujnik deszczu 75cm jeszcze nowe ramię w piątek i wszystko hula jak należy.
Po podłączeniu się pod komputer, błąd czujnika położenia wałka rozrządu.
Jutro autko na warsztat.
Co do wycieraczki przedniej lewej, sprężyna nie dociska jej. Jest luźna i przy większej prędkości po prostu ją podwiewa i dlatego pozostawia niekształtną plamę.
Nowe ramię zamówione, odbieram w piątek.
Dziś także nowa wycieraczka pod czujnik deszczu 75cm jeszcze nowe ramię w piątek i wszystko hula jak należy.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- rafant4011
- Zafiromaniak