[B] - Ostap - ZB Z19DT 2006 DPF out AFL metro
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Na olx nic nie wystawia a numer wyłączony
Po przejechaniu trasy muszę przyznać, że moje drgania są praktycznie niewyczuwalne
Muszę to jeszcze potestować
Ważne, że do ~135 nie ma wcale, lekko przy ~145 i później do 180 cisza
Zobaczymy co dalej będzie.
Mam już naklejki w odblasku
Po przejechaniu trasy muszę przyznać, że moje drgania są praktycznie niewyczuwalne
Muszę to jeszcze potestować
Ważne, że do ~135 nie ma wcale, lekko przy ~145 i później do 180 cisza
Zobaczymy co dalej będzie.
Mam już naklejki w odblasku
Ostatnio zmieniony 24 paź 2017, 06:04 przez Ostap, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Łukasz powiem Ci że efekt naklejki super. Będzie widać z daleka.
Liczę na Ciebie w środę. Piwo będzie schłodzone.
Co Ci się narozrabiało ?
Liczę na Ciebie w środę. Piwo będzie schłodzone.
Co Ci się narozrabiało ?
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, 20:44 przez Mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ostap
- Zafiromaniak
Mariusz niestety mam 3 zmianę w pracy czyli na 13 do 21 i nie mam auta bo moja padlina została u kolegi mechanika
Miałem jakieś syczenia pod maską i czuć było bardzo rzadko spaliny.
Po szybkiej analizie stwierdziłem z kolegą, że to uszczelka pod kolektorem wydechowym.
Dziś rano zdjąłem pokrywę i od razu mi coś ta uszczelka nie pasowała. Po dłuższej chwili jednak padło na rurkę od egr do chłodnicy spalin. Mój kolega nie miał czasu i robiłem wszystko sam. Dużo rozbierania ale dało radę ją bez większego problemu wyciągnąć. Pęknięta na harmonijce. Szukanie i dzwonienie. Padło na spawanie u Pana który ma ogromną wiedzę na ten temat i niejednokrotnie już spawał takie rurki.
30zł za spawanie (dałem 50) uradowany wracam aby zamontować. Stwierdziłem, że nie będę kupował używki i przy następnym pęknięciu wywalam całkowicie egr i wyłączam w kompie. Tej spawanej dam jeszcze szansę. Fajnie wszystko aż tu nagle mały zonk lekko kluczem dotknąłem magistralę i kupa zrobiła się dość duża dziura.
Nie ma czego tam spawać.
Jak tylko kupiłem auto to po zajrzeniu pod maskę wiedziałem, że tą rurkę będę wymieniał na bank!! bo pierd.. nie!! No i się nie myliłem
Nigdy bym nie pomyślał, że to gów... tyle będzie kosztowało.
Szukam używki ale z nierdzewki
W sobotę udało mi się zrobić zimowy setup
Założyłem opony pirelki 205/55/16 na alusach które kupiłem niby na lato ale wyszło, że na lato będą inne alu tylko, że 17 a struktury których miałem 8 idą do żyda. 4 już poszły mam jeszcze 4 do sprzedania.
Dołożyłem dystanse na przód i tył aby auto jakoś wyglądało.
Przy kole 205/55/16, 7" i ET38 na tył więcej niż 25mm nie wejdzie a przód 15mm i jest o niebo lepiej.
Teraz się zastanawiam jak założyć mam 17 i z jakimi dystansami. Teraz tylko wiem ile mogę sobie pozwolić aby koło nie tarło.
Jak wstawię kit -35 to nie wiem czy nie będzie tarło. Muszę to pomierzyć bo nie chcę jakiegoś zonka
Ogólnie pewnie na tył pójdą 15mm i koło 235/45/17, 8" i ET? tu zależy co będzie dostępne a na przód myślę, że albo będzie bez dystansu albo może 5mm lub max 10mm przy oponie 215
Zobaczymy
Miałem jakieś syczenia pod maską i czuć było bardzo rzadko spaliny.
Po szybkiej analizie stwierdziłem z kolegą, że to uszczelka pod kolektorem wydechowym.
Dziś rano zdjąłem pokrywę i od razu mi coś ta uszczelka nie pasowała. Po dłuższej chwili jednak padło na rurkę od egr do chłodnicy spalin. Mój kolega nie miał czasu i robiłem wszystko sam. Dużo rozbierania ale dało radę ją bez większego problemu wyciągnąć. Pęknięta na harmonijce. Szukanie i dzwonienie. Padło na spawanie u Pana który ma ogromną wiedzę na ten temat i niejednokrotnie już spawał takie rurki.
30zł za spawanie (dałem 50) uradowany wracam aby zamontować. Stwierdziłem, że nie będę kupował używki i przy następnym pęknięciu wywalam całkowicie egr i wyłączam w kompie. Tej spawanej dam jeszcze szansę. Fajnie wszystko aż tu nagle mały zonk lekko kluczem dotknąłem magistralę i kupa zrobiła się dość duża dziura.
Nie ma czego tam spawać.
Jak tylko kupiłem auto to po zajrzeniu pod maskę wiedziałem, że tą rurkę będę wymieniał na bank!! bo pierd.. nie!! No i się nie myliłem
Nigdy bym nie pomyślał, że to gów... tyle będzie kosztowało.
Szukam używki ale z nierdzewki
W sobotę udało mi się zrobić zimowy setup
Założyłem opony pirelki 205/55/16 na alusach które kupiłem niby na lato ale wyszło, że na lato będą inne alu tylko, że 17 a struktury których miałem 8 idą do żyda. 4 już poszły mam jeszcze 4 do sprzedania.
Dołożyłem dystanse na przód i tył aby auto jakoś wyglądało.
Przy kole 205/55/16, 7" i ET38 na tył więcej niż 25mm nie wejdzie a przód 15mm i jest o niebo lepiej.
Teraz się zastanawiam jak założyć mam 17 i z jakimi dystansami. Teraz tylko wiem ile mogę sobie pozwolić aby koło nie tarło.
Jak wstawię kit -35 to nie wiem czy nie będzie tarło. Muszę to pomierzyć bo nie chcę jakiegoś zonka
Ogólnie pewnie na tył pójdą 15mm i koło 235/45/17, 8" i ET? tu zależy co będzie dostępne a na przód myślę, że albo będzie bez dystansu albo może 5mm lub max 10mm przy oponie 215
Zobaczymy
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Oznaczenie silnika: Z20LER
- Zafiromaniak
Dodatkowo kupiłem komplet zaślepek egr gdyby coś było nie tak z tą spawaną rurką to zaślepiam i szukam kogoś do wyłączenia dziada w kompie.
Doszły też chlapacze przód i tył ori gm 146 z wysyłką
Uszczelka (57zl) pod magistralę zamówiona na piątek, mam nadzieję, że zdążą bo jak nie to składam na starą z silikonem.
5l kulera + litr koncentratu + 2l wody za 49zl kupione
Hepu w całej wawie w petro nie ma
Sobota składanie i uruchamianie padliny.
Dodatkowo kupiłem komplet zaślepek egr gdyby coś było nie tak z tą spawaną rurką to zaślepiam i szukam kogoś do wyłączenia dziada w kompie.
Doszły też chlapacze przód i tył ori gm 146 z wysyłką
Uszczelka (57zl) pod magistralę zamówiona na piątek, mam nadzieję, że zdążą bo jak nie to składam na starą z silikonem.
5l kulera + litr koncentratu + 2l wody za 49zl kupione
Hepu w całej wawie w petro nie ma
Sobota składanie i uruchamianie padliny.
- Ostap
- Zafiromaniak
Założyłem nawet chlapacze
Fajnie nawet się prezentują.
Magistrala wymieniona, rurka od EGR jak na razie po 150km trzyma jak puści to zaślepki już mam i wyłączam ten syf.
Od razu po naprawie krótka trasa była i wszystko jest ok.
Wyczyściłem też czujnik w kolektorze dolotowym (zapomniałem nazwy) chyba ciut lepiej się zbiera teraz.
Niestety na klimę nie było czasu.
Założyłem nawet chlapacze
Fajnie nawet się prezentują.
Magistrala wymieniona, rurka od EGR jak na razie po 150km trzyma jak puści to zaślepki już mam i wyłączam ten syf.
Od razu po naprawie krótka trasa była i wszystko jest ok.
Wyczyściłem też czujnik w kolektorze dolotowym (zapomniałem nazwy) chyba ciut lepiej się zbiera teraz.
Niestety na klimę nie było czasu.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
Bost-sensor?
Dobra robota
Dobra robota
Ostatnio zmieniony 18 lis 2017, 23:30 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.