tom_kaz - Z18XER + LPG, 140KM, NJoy, 2008, Satin Stone
-
- Mieszkaniec
- Imię: Grzegorz
- Auto: Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Można później takiego ciężarowca pociągnąć do odpowiedzialności?
Jak od gościa otrzymać pieniądze za szkodę, która wynikła z tego, że pod jego auto dostał się kamyk, który następnie wystrzelił w auto, które za nim jechało?
Jak od gościa otrzymać pieniądze za szkodę, która wynikła z tego, że pod jego auto dostał się kamyk, który następnie wystrzelił w auto, które za nim jechało?
- tom_kaz
- Bywalec
- Imię: Tomasz
- Auto: Opel Zafira B 1.8
Słyszałem, że można wnioskować o zwrot kosztów, ale nie mam żadnego doświadczenia w tej kwestii i wydaje mi się to jakieś naciągane.
Jak udowodnić że to ten pojazd? Poza tym, przecież nie zrobił tego specjalnie, więc może z OC by się dało, ale jakoś nie chce mi się wierzyć.
Co innego, gdyby mu spadło z "paki" i można to udowodnić.
Tak na chłopski rozum, może się mylę.
Jak udowodnić że to ten pojazd? Poza tym, przecież nie zrobił tego specjalnie, więc może z OC by się dało, ale jakoś nie chce mi się wierzyć.
Co innego, gdyby mu spadło z "paki" i można to udowodnić.
Tak na chłopski rozum, może się mylę.
- tom_kaz
- Bywalec
Zrobiłem kolejny krok w wygłuszaniu auta, czyli parę drzwi tylnych.
Dodatkowo nakleiłem pasek pianki kauczukowej na nadkole z przodu i maty butylowej na błotnik przedni od wewnątrz, na tyle na ile był dostęp po zdjęciu koła. Wykleiłem też pianką kauczukową obicie klapy bagażnika. Mata butylowa pójdzie przy okazji zabezpieczania otworów montażowych listwy chromowanej. Ale delikatnie, aby nie obciążać za bardzo klapy.
Muszę przyznać, że jestem zachwycony obecnymi efektami tych prac.
Poziom hałasu zmniejszył się znacząco, nie mówiąc już o poprawie audio.
Chciałbym zająć się również nadkolami, błotnikami z tyłu i boczkami w bagażniku, ale odstrasza mnie ilość plastików do zdjęcia.
Jak montowałem szyny Flex Organizer to miałem przedsmak tego, a tylko "odchylałem" boczki. Teraz będę musiał zdjąć je całkiem.
Kupa roboty, ale może kiedyś się zdecyduję.
Ale osobom które rozważały, ale się wahają czy robić wygłuszenie drzwi, zdecydowanie polecam.
Dodatkowo nakleiłem pasek pianki kauczukowej na nadkole z przodu i maty butylowej na błotnik przedni od wewnątrz, na tyle na ile był dostęp po zdjęciu koła. Wykleiłem też pianką kauczukową obicie klapy bagażnika. Mata butylowa pójdzie przy okazji zabezpieczania otworów montażowych listwy chromowanej. Ale delikatnie, aby nie obciążać za bardzo klapy.
Muszę przyznać, że jestem zachwycony obecnymi efektami tych prac.
Poziom hałasu zmniejszył się znacząco, nie mówiąc już o poprawie audio.
Chciałbym zająć się również nadkolami, błotnikami z tyłu i boczkami w bagażniku, ale odstrasza mnie ilość plastików do zdjęcia.
Jak montowałem szyny Flex Organizer to miałem przedsmak tego, a tylko "odchylałem" boczki. Teraz będę musiał zdjąć je całkiem.
Kupa roboty, ale może kiedyś się zdecyduję.
Ale osobom które rozważały, ale się wahają czy robić wygłuszenie drzwi, zdecydowanie polecam.
- tom_kaz
- Bywalec
Edit do powyższego. Zrobiłem jednak jeden z boczków w bagażniku, bo tylko na jeden wystarczyło maty butylowej.
Demontaż boczku mniej straszny niż się obawiałem. Fakt, że rozbierania dużo, ale ostatecznie nie było źle.
Co ważniejsze, złożenie tego potem do "kupy" też na szczęście przebiegło bez komplikacji.
Trochę maty zostało, ale za mało na cały drugi boczek, więc muszę domówić.
Demontaż boczku mniej straszny niż się obawiałem. Fakt, że rozbierania dużo, ale ostatecznie nie było źle.
Co ważniejsze, złożenie tego potem do "kupy" też na szczęście przebiegło bez komplikacji.
Trochę maty zostało, ale za mało na cały drugi boczek, więc muszę domówić.
Ostatnio zmieniony 08 sie 2019, 17:51 przez tom_kaz, łącznie zmieniany 1 raz.
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
-
- Mieszkaniec
- Imię: adam
- Auto: zafira b
- Model: za
Tomaszu powiedz proszę, jak sprawuje się Zocha na LPG? Jakieś dodatkowe czynnościu obsługowe musisz wykonywać częściej? Pytam o lpg, ponieważ jazda do 120 km/h nie daje odczuwalnych zmian w portfelu, natomiast jechałem ostatnio na wakacje po autostradzie 160-180km/h i spalanie 9l wg. kompa. Dizelek jednak lepiej wypada na trasie.
Przeglądałem Twój wątek i zastanawiam się co zrobiłeś z wyświetlaczem tym starym? Mam bida i chcialbym może coś taniej odkupić tylko nie wiem gida czy cida. Cid trochę drogi i nie wiem czy przy klimie polautomat wszystko będzie w cidie hulać? Radio stanadard 30mp3 z aux.
Przeglądałem Twój wątek i zastanawiam się co zrobiłeś z wyświetlaczem tym starym? Mam bida i chcialbym może coś taniej odkupić tylko nie wiem gida czy cida. Cid trochę drogi i nie wiem czy przy klimie polautomat wszystko będzie w cidie hulać? Radio stanadard 30mp3 z aux.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2019, 08:08 przez harvard, łącznie zmieniany 1 raz.
- tom_kaz
- Bywalec
Wiesz co, jak ja kupiłem moje auto, to niestety już były pierwsze (albo i drugie) objawy problemów z powypalanymi zaworami/gniazdami.
Ponieważ wiedziałem z czym to się wiąże to jeździłem i zbierałem kasę, a jak uzbierałem, to w zeszłym roku, w październiku oddałem silnik do remontu. Po remoncie długo jeździłem na samej benzynie i dopiero około maja uruchomiłem instalację ponownie. Wymieniłem przy okazji wtryski LPG, bo gazownik mówił, że te moje nie są najlepszej jakości.
Więc teraz jeżdżę na LPG i nie ma problemu. No ale to za krótki okres żeby coś miało się dziać.
Póki co, zmieniam olej, leję paliwo i jeżdżę.
W czwartek jadę na urlop, więc zobaczę jak auto w trasie. Stąd m.in. wygłuszanie kabiny, aby podnieść komfort podróżowania.
Liczę, że będzie odczuwalnie lepiej.
Co do spalania, w zeszłym roku jadąc na urlop zachowałem sobe dane. I tak:
Na 839 km przejechanych ze średnią prędkością 116 km/h, średnie spalanie 9,5L/100.
Po dojechaniu na miejsce, 1772 km ze średnią prędkością 98 km/h, spalanie 9,1L/100.
Biorąc pod uwagę, że to LPG, to nie najgorzej.
W mieście oczywiście wychodzi więcej, 10-11L/100.
Jeśli chodzi o wyświetlacz, to sprzedał się dość szybko razem z radiem CD30MP3, także już nie mam.
Ponieważ wiedziałem z czym to się wiąże to jeździłem i zbierałem kasę, a jak uzbierałem, to w zeszłym roku, w październiku oddałem silnik do remontu. Po remoncie długo jeździłem na samej benzynie i dopiero około maja uruchomiłem instalację ponownie. Wymieniłem przy okazji wtryski LPG, bo gazownik mówił, że te moje nie są najlepszej jakości.
Więc teraz jeżdżę na LPG i nie ma problemu. No ale to za krótki okres żeby coś miało się dziać.
Póki co, zmieniam olej, leję paliwo i jeżdżę.
W czwartek jadę na urlop, więc zobaczę jak auto w trasie. Stąd m.in. wygłuszanie kabiny, aby podnieść komfort podróżowania.
Liczę, że będzie odczuwalnie lepiej.
Co do spalania, w zeszłym roku jadąc na urlop zachowałem sobe dane. I tak:
Na 839 km przejechanych ze średnią prędkością 116 km/h, średnie spalanie 9,5L/100.
Po dojechaniu na miejsce, 1772 km ze średnią prędkością 98 km/h, spalanie 9,1L/100.
Biorąc pod uwagę, że to LPG, to nie najgorzej.
W mieście oczywiście wychodzi więcej, 10-11L/100.
Jeśli chodzi o wyświetlacz, to sprzedał się dość szybko razem z radiem CD30MP3, także już nie mam.
- tom_kaz
- Bywalec
Wróciłem z urlopu, dużo kilometrów nakręcone.
Ale nie podoba mi się, jak silnik pracuje w zakresie wyższych obrotów, najbardziej 3700-4000 rpm.
Ciężko to opisać słowami, ale od 3700 obrotów silnik zaczyna jakby wibrować, jakby się "męczył", jakby miał mniej mocy...
Nieważne czy LPG czy benzyna. Nieważne który bieg (na luzie też).
Wymieniane były KZFR (INA 427 1004 10 i 427 1005 10) oraz solenoidy (INA 427 0014 10).
Czytałem, że po grzebaniu przy elektrozaworach, należy przeprowadzić reset wartości adaptacyjnych ECU.
https://workshop-manuals.com/vauxhall/a ... ed_svs_on/
Ja nic takiego u siebie nie przeprowadzałem.
Czy to faktycznie jest coś istotnego i należy to przeprowadzić?
A może macie inne pomysły?
Jak u Was chodzi silnik na wyższych obrotach?
Ale nie podoba mi się, jak silnik pracuje w zakresie wyższych obrotów, najbardziej 3700-4000 rpm.
Ciężko to opisać słowami, ale od 3700 obrotów silnik zaczyna jakby wibrować, jakby się "męczył", jakby miał mniej mocy...
Nieważne czy LPG czy benzyna. Nieważne który bieg (na luzie też).
Wymieniane były KZFR (INA 427 1004 10 i 427 1005 10) oraz solenoidy (INA 427 0014 10).
Czytałem, że po grzebaniu przy elektrozaworach, należy przeprowadzić reset wartości adaptacyjnych ECU.
https://workshop-manuals.com/vauxhall/a ... ed_svs_on/
Ja nic takiego u siebie nie przeprowadzałem.
Czy to faktycznie jest coś istotnego i należy to przeprowadzić?
A może macie inne pomysły?
Jak u Was chodzi silnik na wyższych obrotach?
Ostatnio zmieniony 31 sie 2019, 19:31 przez tom_kaz, łącznie zmieniany 1 raz.
- tom_kaz
- Bywalec
A czy op-com ma możliwość przeprowadzenia testu elektrozaworów sterujących KZFR albo siłownikiem klap w kolektorze?
Bo tak szukam i czytam, że spadek mocy w tym zakresie obrotów, do tego świszczący dźwięk (który i u mnie czasem się zdarza) oraz wibracje mogą być skutkiem uszkodzonej membrany siłownika klap kolektora, a więc jego nieprawidłową pracą.
Tak sobie myślę, że to najbardziej przypomina objawy występujące u mnie.
Można to jakoś sprawdzić "na sucho", albo Op-comem?
viewtopic.php?t=26867
https://workshop-manuals.com/vauxhall/a ... ing_noise/
Mój silnik nie załapał się na usprawnienie tej części z października 2008, bo auto powstało wcześniej.
Bo tak szukam i czytam, że spadek mocy w tym zakresie obrotów, do tego świszczący dźwięk (który i u mnie czasem się zdarza) oraz wibracje mogą być skutkiem uszkodzonej membrany siłownika klap kolektora, a więc jego nieprawidłową pracą.
Tak sobie myślę, że to najbardziej przypomina objawy występujące u mnie.
Można to jakoś sprawdzić "na sucho", albo Op-comem?
viewtopic.php?t=26867
https://workshop-manuals.com/vauxhall/a ... ing_noise/
Mój silnik nie załapał się na usprawnienie tej części z października 2008, bo auto powstało wcześniej.
- tom_kaz
- Bywalec
W powietrzu czuć zapach wiosny, więc można trochę pogrzebać przy aucie.
Moje autko zyskało kilka drobiazgów.
Na pierwszy ogień poszły czarne kierunki "dynamiczne".
Udało mi się (wreszcie) kupić stolik. Niestety tylko jeden, więc szukam dalej drugiego.
A dzisiaj przyszedł długo oczekiwany moment, montaż nowych kół.
Nieplanowane to było, ale ciemne felgi nawet fajnie komponują się z czarnymi kierunkami.
Czas na odkurzanie i myjnię.
Moje autko zyskało kilka drobiazgów.
Na pierwszy ogień poszły czarne kierunki "dynamiczne".
Udało mi się (wreszcie) kupić stolik. Niestety tylko jeden, więc szukam dalej drugiego.
A dzisiaj przyszedł długo oczekiwany moment, montaż nowych kół.
Nieplanowane to było, ale ciemne felgi nawet fajnie komponują się z czarnymi kierunkami.
Czas na odkurzanie i myjnię.
Ostatnio zmieniony 09 mar 2020, 12:04 przez tom_kaz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Gregor1987
- Mieszkaniec
- Imię: Aga & Grzegorz
- Auto: Opel Zafira B OPC 2.0 Turbo
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Kierunki spoko a w komplecie z felami wygląda to zajefajnie
Żyj tak jakby jutra miało nie być...
Na forum czasami przebywa żona Pana i władcy
Na forum czasami przebywa żona Pana i władcy