[B] - Lorry - 2,2 Direct, 150 KM, 2005 - Sport

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kwazaar
Mieszkaniec
Model:

#46 Post autor: kwazaar »

no no no...

pogratulować :)
w poszukiwaniu godnego następcy ZB OPC :)
edit: następca znaleziony... zobaczymy czy okaże się godny :)

M@rio

#47 Post autor: M@rio »

a jakaś fotorelacja będzie jak ubrana w czapeczkę urodzinową zdmuchuje 5 świeczek??
a tak poważnie pogratulować tak sprawnego auta - na ale też nie ma co się dziwić toć to Opel Zafira :piwo:

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#48 Post autor: Lorry »

Sesję i tort ze świeczkami będzie miała w przyszły weekend :>
Teraz nie wziąłem aparatu :?
Flakun pisze:poważnie pogratulować tak sprawnego auta - na ale też nie ma co się dziwić toć to Opel
dokładnie, Astrolotta mimo prawie 13lat na karku nigdy nas nie zawiodła, jedyne wymiany to eksploatacyjne no i termostat po 11 latach wiec naprawde OK :)

Dzięki wszystkim :piwo:

grzegorz5

#49 Post autor: grzegorz5 »

gratulacje ! kolejnych latek w takiej formie! :)

Anony Mous

#50 Post autor: Anony Mous »

Tak tak gratulacje :mrgreen: oby Cię nigdy nie zawiodła :lol:

Anony Mous

#51 Post autor: Anony Mous »

Przyłączam się do powyzszych życzeń i gratulacji :) i mam nadzieję że nadal będzie się tak dobrze trzymać, miliona kilometrów

Mati_2001
Przeglądacz
Imię: Jac
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z22YH
#52 Post autor: Mati_2001 »

No to życzę kolejnych lat satysfakcji z zośki.
Mojej 3.09. stuknęły 3 lata - no i pierwszy przegląd oczywiście przeszła bez zająknięcia ( w końcu tylko 47 000 km )
Jedyne co mnie zdołowało , to spalanie - u mnie taki wynik, to marzenie:
miasto ok 12l ( 5 km do pracy ), dawno trasy nie robiłem z litrażowaniem, ale wychodzi mi ok 8-8,5 litrów :cry: - kolega ma też zośkę z tym silnikiem i u niego spalanie wiele się nie różni, więc wziąłem to za normalne.
Teraz mnie pompa wysokiego ciśnienia trochę za kieszeń pociągnęła, ale myślę o przepływomierzu - czytając Twój wstęp po zakupie w tym temacie , chyba to spróbuję

Lorry
Zafiromaniak

#53 Post autor: Lorry »

W imieniu Zofii i swoim dziękuję ;)

Mati_2001, przepływki spróbuj ale zakup tylko orygianał :!: Podróby i zamienniki podobno się średnio sprawdzają. Może spróbuj przemyć swój benzyną ekstrakcyjną i może pomoże ;)

Co do spalania. Jest ono osiągalne, z reguły trasę zamykam w 7,5l ale naprawde nie staram się przesadnie oszczedzac i z reguły wyprzedzam wszystko co się napatacza wolniejszego, inna sprawa że mój styl jazdy jest taki że kręce silnik tylko gdy trzeba...

Masz manual czy automat :?: Bo tu auto wyraźnie zwiększa spalanie

W mojej pompa też była robiona ale na gwarancji...

Mati_2001
Przeglądacz
#54 Post autor: Mati_2001 »

Mam manuala, jeżdżę cały rok na klimie ( ECO mnie drażni :mrgreen: - może taki mój charakter i dlatego nie umiem oszczędzać :> )
Dziś trasa 50 km drogami krajowymi, delikatnie, ale marudy wyprzedzałem, po płaskim - prz 60km/h - wrzucałem "5", powyżej 80 - bieg 6 ( taka próba, bo normalnie "6" wrzucam powyżej 100 ) - nie zerowałem kompa, ale przy utrzymywaniu stałej prędkości chwilowe spalanie oscylowało w granicach 7,5 - 8 l - czyli jak tu zejść poniżej "7" :/ ?
A robiłem to po przeczytaniu Twoich wyników, bo weszło mi to trochę na ambicję :)
Może spróbuj przemyć swój benzyną ekstrakcyjną i może pomoże
- mówisz, aby wymontować przepływkę i ją umyć w środku ?
Mam na razie plan umyć zoście gardziołko, bo ostatnio zauważyłem już trochę nagaru wokół przepustnicy, to przy okazji bym i to drugie zrobił

Lorry
Zafiromaniak

#55 Post autor: Lorry »

Mati_2001 pisze:ymontować przepływkę i ją umyć w środku ?
tak dokładnie ;)

Co do techniki jazdy: Ja mam manualną klimę i wlączam ją jak muszę czyli normlanie na nawiewie...

Jak nie muszę przed czymś uciekać i rozpędzam auto to ciskam energicznie, ok 3/4 gazu, bieg zmieniam w okolicach 3tyś obrotów i jak najszybciej wrzucam możliwie wysoki bieg. Z mych obserwacji wynika że by nie męczyć silnika przy jezdzie stałym tempem to przy 60 wbijam 4ke, 5 wchodzi przy 70, 6 jak płasko i chę sie toczyć to przy 80 ale nie niżej, z reguły przy 90-100 się ją wbija.

Jak na spalanie chwilowe to też dziwne bo mi dziś załadowana na A4 przy 130 i tempomacie skakała miedzy 6,5-7,2, bez klimy.

Przeczyszczenie gardzioła na pewno pomoże, bo z tego o widz inni koledzy też wykręcają tym silnikiem podobne wyniki ;)

Wyprzedzanie na trasie z reguły z 4 i od około 80 na liczniku...

Staram się sporo hamować silnikiem i w miare przewidywać sytuację na drodze...

A koła masz jakie-- standart 16" czy jakieś kozackie i szerokie 17-18" bo to też ma wpływ.

Mati_2001
Przeglądacz
#56 Post autor: Mati_2001 »

koła to standardowe 16", tempomatu nie mam, ale na autostradzie, przy 130 km/h ( 2 dorosłych + 3 małych "pasożytów" :> ) - to ok 8-9 l/100km
Tak jak pisałem - kumpel ma taką samą zofie jak ja i mu tylko nieznacznie mniej pali, ale do pracy ma dalej i robi to jako trasę ( rok modelowy 2008 - może były jakieś zmiany w sofcie silnika - muszę się tego dowiedzieć )
W każdym bądź razie już tyle tak jeżdżę, to przywykłem ,że odwiedziny u szejka nie są tanie :)
I tak jak pisałem wcześniej - szybko staram się ją rozpędzać - wyższy bieg zapinam przy ok 2,7 - 3 tys obr, a szóstą przerzutkę dopiero minimum przy 100 km/h

Pozdro :piwo:

Lorry
Zafiromaniak

#57 Post autor: Lorry »

Taka wspólna sesyjka urodzinowa, Zosi i moja. Ona 2.2 ja 22 :lol:

ObrazekObrazekObrazekObrazek

A tu przed chwilą taki widoczek na ulicy zastałem :)

Obrazek

ZA i ZB w tym samym kolorku... Dobrze że Zośka z tyłu oklejona, to może zobaczy :)

M@rio

#58 Post autor: M@rio »

nie no Lorry - rewelka :piwo: - walka na ciasto była? :lol:

Michallot

#59 Post autor: Michallot »

Ja nie wiem czy na tym ostatnim zdjęciu to nie jest moja zosia :lol:

Anony Mous

#60 Post autor: Anony Mous »

ta fota z dwoma zośkami to widok z twojego okna? Mieszkasz w centrum starego miasta? Na Ryneczek 7 minut szybkim krokiem? :) Lucky dog.....czytaj: szczęściarz.... :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”