[B] - Ostap - ZB Z19DT 2006 DPF out AFL metro
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Za długo mi zajęło przeciąganie kabli. Musiałem jeszcze doprowadzić dwa do drzwi. Masakra. Z 3h ponad chyba robiłem. Wszystko rozebrane, nawet podszybie, licznik i wszystkie plastiki od kierowcy.
Zdjęć nie robiłem bo nie miałem czasu.
https://youtu.be/a3uL-pnSHFw
https://youtu.be/MD5rXRb2gNc
Wszystko działa
Później opiszę wszystko
Zdjęć nie robiłem bo nie miałem czasu.
https://youtu.be/a3uL-pnSHFw
https://youtu.be/MD5rXRb2gNc
Wszystko działa
Później opiszę wszystko
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Oznaczenie silnika: Z20LER
- Mat86radom
- Zafiromaniak
- Imię: Mateusz
- Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
- Model: MZRCD
- Oznaczenie silnika: CITD
Elegancko
- Mariusz-czeki
- Bywalec
- Imię: Mariusz
- Auto: Alfa Romeo Giulietta TBI Veloce
- Model: Giulietta
- Oznaczenie silnika: TBI
Rewelacja Gratuluję samozaparcia, bo efekt świetny
Najlepsze auta to te które są nasze
- Ostap
- Zafiromaniak
Zacząłem od przeprowadzenia przewodu do komory silnika gdzie była już zamontowana moja skrzynka od sterowania dziennymi i wyłączaniem ich przy skrętach. Zrobiłem drugą skrzyneczkę gdzie mam 4 przekaźniki. 2 od doświetlania, 1 od lusterek, 1 od załączania dziennych. Przewody do halogenów są puszczone z pierwszej skrzynki przez diody 6A aby z drugiej skrzynki podłączyć się już na końcu (katody) coby nie mostkować wyjść halogenów bo świeciłyby razem, a tego nie chcę W pierwszej skrzynce mam 5 przekaźników a to tylko po to aby dzienne były sterowane sygnałem od halogenów, jest to wcześniej opisane niestety moduł LWPM nie potrafi tak wysterować wyjścia przez halogeny aby dzienne świeciły jak ja chcę, dlatego C2D steruje dziennymi, ogólnie to nawet zamiast C2D gdy dam sygnał bez świateł na wyjściu z halogenów dzienne będą świeciły (na razie mi to nie koliduje dlatego to zostawiłem)
Zdjąłem obudowę z mieszkiem i kabel 4 żyłowy 0,5mm2 okrągły puściłem dołem, zdjąłem osłonę przy gazie i ładnie tam ułożyłem. Wyciągnąłem nawet licznik bo szukałem miejsca aby się przebić do komory. Lipa, tam nie ma jak. Przypomniałem sobie co Rafał mi mówił i znalazłem przewody od dodatkowego podgrzewania. Rozebrałem podszybie, osłony pod kierownicą, osłonę od ogrzewania nóg, boczny schowek przy fotelu i listwę przy otwieraniu przedniej maski. Kabel do komory wszedł nawet spoko, musiałem też puścić 2 żyłowy przewód do drzwi, do lusterek. Zatem upchałem wszystko ale z włożeniem gumy na swoje miejsce od podgrzewania to już nie takie łatwe, zero miejsca na ręce. Po tym ułożyłem przewód do kostki w słupku od kierowcy. Lutowanie i podłączanie skrzynek. Test. Lipa. Halogen świeci non stop jeden. Szybko znalazłem problem i składam powoli wszystko. Zostawiłem tylko do założenia osłonę progu bo czas gonił. Dzwonię do żony a ona "Łukasz skończ to dziś" szok
Rozbieram drzwi i dorabiam szybko 2 kable do wtyczki, spoko poszło. Teraz druga kostka w słupku. Męczyłem się długo. Wepchałem aż do wtyczki i wtedy jakoś drutem przepchałem 2 kable. Kostki są oryginalne, można wpinać i wypinać
Rafał bardzo dziękuję za kable w domu na wsi mam kilka kompletów wiązek ale w wawie nie mam nic kolega poratował
Szybki test i banan na mordzie
Szybko składam i do domu bo dzieciaki na głowę żonie wchodzą
Właśnie zmieniłem akcję i teraz po zamknięciu auta mam akcję która trwa 13s, gdy będzie lód na lusterkach wystarczy, że klikam jeszcze raz pilot i lusterek nie złoży. Na razie to tylko testy, tak samo będzie podczas otwierania, zawsze będę miał czas aby akcję zatrzymać w razie czego, będzie to sygnalizowane kierunkami przy właśnie lusterkach będą migały coraz szybciej przed złożeniem/rozłożeniem
Dziś już mi się nie chce iść to testować. Oczywiście 2x klik na pilocie nadal będzie składał/rozkładał lusterka.
Powoli auto zaczyna myśleć!
Teraz tylko jeszcze kamerka cofania pod ori CID
Zdjąłem obudowę z mieszkiem i kabel 4 żyłowy 0,5mm2 okrągły puściłem dołem, zdjąłem osłonę przy gazie i ładnie tam ułożyłem. Wyciągnąłem nawet licznik bo szukałem miejsca aby się przebić do komory. Lipa, tam nie ma jak. Przypomniałem sobie co Rafał mi mówił i znalazłem przewody od dodatkowego podgrzewania. Rozebrałem podszybie, osłony pod kierownicą, osłonę od ogrzewania nóg, boczny schowek przy fotelu i listwę przy otwieraniu przedniej maski. Kabel do komory wszedł nawet spoko, musiałem też puścić 2 żyłowy przewód do drzwi, do lusterek. Zatem upchałem wszystko ale z włożeniem gumy na swoje miejsce od podgrzewania to już nie takie łatwe, zero miejsca na ręce. Po tym ułożyłem przewód do kostki w słupku od kierowcy. Lutowanie i podłączanie skrzynek. Test. Lipa. Halogen świeci non stop jeden. Szybko znalazłem problem i składam powoli wszystko. Zostawiłem tylko do założenia osłonę progu bo czas gonił. Dzwonię do żony a ona "Łukasz skończ to dziś" szok
Rozbieram drzwi i dorabiam szybko 2 kable do wtyczki, spoko poszło. Teraz druga kostka w słupku. Męczyłem się długo. Wepchałem aż do wtyczki i wtedy jakoś drutem przepchałem 2 kable. Kostki są oryginalne, można wpinać i wypinać
Rafał bardzo dziękuję za kable w domu na wsi mam kilka kompletów wiązek ale w wawie nie mam nic kolega poratował
Szybki test i banan na mordzie
Szybko składam i do domu bo dzieciaki na głowę żonie wchodzą
Właśnie zmieniłem akcję i teraz po zamknięciu auta mam akcję która trwa 13s, gdy będzie lód na lusterkach wystarczy, że klikam jeszcze raz pilot i lusterek nie złoży. Na razie to tylko testy, tak samo będzie podczas otwierania, zawsze będę miał czas aby akcję zatrzymać w razie czego, będzie to sygnalizowane kierunkami przy właśnie lusterkach będą migały coraz szybciej przed złożeniem/rozłożeniem
Dziś już mi się nie chce iść to testować. Oczywiście 2x klik na pilocie nadal będzie składał/rozkładał lusterka.
Powoli auto zaczyna myśleć!
Teraz tylko jeszcze kamerka cofania pod ori CID
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
A tak na serio to kawał dobrej roboty
Szacun
A tak na serio to kawał dobrej roboty
Szacun
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- Ostap
- Zafiromaniak
Mogę śmiało powiedzieć, że na forum to pierwsza ZB z AFL skrętnymi + doświetlanie halogenem
Lusterek też nie widziałem składanych z pilota mowa o składaniu kiedy ja chcę a nie po zamykaniu/otwieraniu auta taka modyfikacja jest bardzo łatwa do zrobienia
Oczywiście nie robiłem tego aby być pierwszym
Takie rzeczy powinny być w standardzie auta.
Dodano po 10 minutach 21 sekundach:
Teraz pytanie do znawców cen
Drzwi gołe po 200 za sztukę w kolor to dobra cena? Bez rdzy, bez wgniotek.
Mogę śmiało powiedzieć, że na forum to pierwsza ZB z AFL skrętnymi + doświetlanie halogenem
Lusterek też nie widziałem składanych z pilota mowa o składaniu kiedy ja chcę a nie po zamykaniu/otwieraniu auta taka modyfikacja jest bardzo łatwa do zrobienia
Oczywiście nie robiłem tego aby być pierwszym
Takie rzeczy powinny być w standardzie auta.
Dodano po 10 minutach 21 sekundach:
Teraz pytanie do znawców cen
Drzwi gołe po 200 za sztukę w kolor to dobra cena? Bez rdzy, bez wgniotek.
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Napewno taniej niż lakierowanie, więc cena przyzwoita
Tylko trochę zabawy z przekladaniem
Tylko trochę zabawy z przekladaniem
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Cena przyzwoita. Z przekładką sam sobie poradzisz. Nie musisz robić wszystkich na raz.
Za malowanie dasz ok.400 za sztukę i jeszcze musisz oddać auto. Więc same korzyści.
- Wojti
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ZB 400ps/502nm
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: z20leh
Łukasz co do lusterek to mi przerobił flora i składam przyciskiem kiedy chcę Tez dobra opcja ...
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he