[B] - Sumik - Zafira B OPC - 2.0 T, 241KM - 2007r.

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#571 Post autor: Sumik »

Tu nie o to chodzi. Rzadko sie tak zdarza gdyz czesto jezdze z rodzina i nie moge sobie na cos takiego pozwolic. Poza tym u nas nie ma drog na ktorych mozna caly czas smigac z takimi predkosciami. To Polska... To byl odcinek moze 3-4 km i tyle. Przeciez gdyby mial mozliwosci to zapewne by po prostu odjechal :)
Co do tego co sie przydazylo to mam nauczke bo gdybym jechal dalej to moze zdazylbym zrobic jakis unik. A tak to nawet nie zdazylem pomyslec :shock:
Co do aut ktore mi odjechaly ta tutaj powiem Ci ze rzadko sie to zdarza. W sumie jak na razie to tylko Astra od znajomego. To auto ma potencjal i nikt sie tego nie spodziewa po zafirze :lol:

Glownie problem lezy w tym ze nie ma w okolicy takich miejsc gdzie nawet za oplata moglbys sprawdzic parametry auta lub poprostu sie z kims pogonic. Wszystko "illegal" Zapraszam w Sobote w moje rejony. Pokaze Ci jak ludzie ktorzy posiadaja troszke bardziej odpicowane fury niz ja na strefie przemyslowej sprawdzaja pojazdy. Policja jest tam srednio 2 razy na wieczor. A aut tyle ze trzeba czekac nawet i po 10 min na swoja kolej. I co myslisz ze ktos sie tym przejal. Wszyscy o tym wiedza i w sobote wszyscy tam podazaja. Bo ja ltos naprawde interesuje sie motoryzacja to jedzie tam chociaz poogladac grube projekty. A propos. Widziales kiedys 150 konne Seicento 4x4 albo trabanta 4x4 ktory ma juz ponad 500 koni. Ja widzialem.
Po to kupuje sie takie auta lub je buduje zeby korzystac z ich mocy. Nie na niedzielne dojazdy do marketu...

Bez obrazy. Po to kupilem OPC zeby nim jezdzic i czerpac z tego przyjemnosc. A goniac nowego Jaga tak wlasnie sie czolem :)
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2016, 15:05 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#572 Post autor: Wojti »

No Marcin sytuacja nie do pozazdroszczenia :shock: Siła złego :lol: Zaciski rewelacja tez będę musiał zrobić u siebie :lol: Co do śmigania zafirką... to ja Cie w pełni rozumiem ludzie specjalnie dają w gaz bo myślą ze duże rodzinne to co mi tu będzie skakało a potem :shock: :shock: :shock: Kończy sie prawie zawsze tak samo :f1: :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#573 Post autor: Sumik »

Project Golf skończyny. Klient w 7-mym niebie :D ( jeszcze do wymiany zostały "słoneczniki" ale to w przyszłym miesiącu $$$ )
Obrazek
Obrazek
Wyszło nawet lepiej niz się spodziewałem. Chyba też przemyślę zmianę koloru słupków i sufitu u siebie w Zośce :D :D
Poza tym wszystko podłączone i działa aż miło :) Zegary już informują o parametrach tak więc można jechać kręcić :lol:

Co do mnie i Zofii to dołożyłem jej kolejne gratki do wyposażenia:
Obrazek
W końcu w bagażniku wszystko będzie na swoim miejscu
Obrazek
A do tego uchwyty na reklamóweczki :lol:
Obrazek
Andrzej2503, jeszcze raz dzięki za udaną tranzakcję :piwo: Zaślepki wyślę jutro bo dopiero wczoraj przed pracą odzyskałem auto...

I tutaj dramat... Dosłownie :(
W tamtym tygodniu rodzice przyjechali do mojej małej diablicy na urodziny...
Mieli awarie auta bo padł im alternator, tak więc użyczyłem im Zośki. Parę dni temu rozmawiałem z ojcem, który za komunikował mi że jest mały problem, ale powiedział że powie mi później o co chodzi. Myślałem że chodziło o coś innego, myliłem się :/ Chodziło o moje auto... Wczoraj przyjechał i wszedł na chwilę do domu a ja akurat przechodziłem obok auta. Myślałem że dostanę zawału :shock: :shock: :shock:
Obrazek

Dziura jak w Titaniku... Na szczęście znalazł kawałek który urwał. Prawdopodobnie będzie się to dało jakoś skleić. Jak nie to w ruch pójdzie włókno :D A do tego mam gdzieś jeszcze z 2 setki Z20R tak więc jak coś to się to połata i pomaluje w kolor nadwozia :) Nie będzie widać :P
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2016, 15:47 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
Imię: Michał
Auto: Zafira B 340KM/480Nm
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LER
#574 Post autor: wampir11111 »

:brawo: za wklad I prace nad Zocha
Co do spojlera to cos wyrzezbisz dobrze Ci to idzie ;)

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#575 Post autor: rafant4011 »

Qrcze szkoda tej dokładki :/
Jakbyś dorwał jeszcze pasy odpinane to by była Ameryka, Andrzej nie chciał się na to jeszcze wymienić?
Gadałeś z nim o tym?

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#576 Post autor: Sumik »

Tak rozmawialem. Mowil ze malo czasu. Pasy to nie problem bo znalazlem takie i chyba je kupie. Ale widzialem ze mocowany jest on do mocowania fotela. Tu jest problem bo EPC mi nie chodzi a nie mam jak sprawdzic. Nie wiem czy to mocowanie jest jakos krecone do mocowania fotela 3 rzedu.

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak

#577 Post autor: rafant4011 »

Do fotela nie, do podłogi... To jest taki mały pałąk, i pewnie jak swoją śrubę wykręcisz to w jej dziurę nowe mocowanie wkręcisz...
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2016, 18:57 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Auto: ZB 400ps/502nm
Oznaczenie silnika: z20leh

#578 Post autor: Wojti »

Marcin w bagażniku :ok: Co do dokładki ......nie wiem jak to delikatnie ując ale dobry zwyczaj...... :oops: Dyfuzor dostał i widzę ze dokładka zderzaka OPC również ..Wystaw ojcu rachunek z ASO to Cie wydziedziczy :lol: :lol: :lol:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#579 Post autor: Tunio999 »

Szyny Flex Organizer również i ja dokupiłem :P Naprawdę fajna sprawa :)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#580 Post autor: Sumik »

Pasy do Flex-a zamówione :D Nad mocowaniami będę musiał pokombinować. Gdzie dzwonię to nikomu nie chce się odkręcić tych właściwych mocowań i mi sprzedać. Dość że odesłałbym swoje to na dodatek zapłaciłbym za tamte... No ale nie ważne.

Miałem dzisiaj chwilkę i od razu zabrałem się za wymianę osłony przegubu.
Obrazek
Jako że jestem zboczony na tym punkcie i lubię mieć wszystko zrobione na 110%, a dodatkowo cenię swój czas nie lubię robić czegoś 2 razy to zamówiłem komplet osłon na całą półoś żeby przypadkowo do tego tematu nie wracać.

Koszt:
Wewnętrzna kosztowała 26 zł a zewnętrzna 45zł. Wszystko GKN/Spidan (pierwszy montaż) :D

Szybki manual:
Najpierw spuszczanie oliwy, luzowanie koła, buda do góry, koło na bok, kobyłka pod auto, blokowanie tarczy ( można hamulcem ale trzeba pamiętać żeby wkręcić ze 2 śruby od kół bo czasami dochodzi do ścięcia śrubki od mocowania tarczy) i odkręcanie przegubu (klucz 32), odkręcanie śruby sworznia (klucz 18), wybijamy sworzeń, odciągamy zwrotnicę na bok, czymś blokujemy, i mamy półoś na wierzchu. Energicznie szarpiemy i sama wyskakuje :)

Zaczynamy od tego uszkodzonego (wewnętrznego):
Rozbieramy opaski, rozcinamy gumę i mamy przegub na wierzchu. Przydadzą się duże ilości szmat lub ręczników papierowych.. Przy tym przegubie znajduje się seger który po rozchyleniu odbezpiecza przegub.
Zsuwamy, wszystko myjemy i można skłądać :
Obrazek
Obrazek
Zakładamy opaskę na półoś, naciągamy gumę, wciskamy tubkę smaru do przegubu i nabijamy przegub na wieloklin. Potem naciągamy gumę na przegub i zaciskamy opaski.

Jeden gotowy. Teraz kolejny.

Przegub zewnętrzny ( od koła ) rozbieramy podobnie. Jak osłona jest całą to można ją zostawić. A może się kiedyś komuś przyda :P
Demontaż opasek, odciągamy gumę na dół tak żeby nie przeszkadzała, i przy pomocy młotka (najlepiej przez jakieś drewienko żeby nie uszkodzić przegubu) zbijamy przegub z wieloklina. Tutaj nie ma segera tak więc nie trzeba gmerać i go szukać. Czyścimy przegub ze starego smaru, ja to robię w taki sposób:
Obrazek
:D :D :D
A następnie po kilku ruchach (ok. 40 sekund) otrzymujemy coś takiego :P
Obrazek
I ponownie opaska na półoś, naciągamy gumę, i tutaj są 2 tubki smaru. Jedną do przegubu a drugą do osłony. Wstępnie zakładamy przegub na wieloklin i energicznym ruchem nabijamy. Zakładamy gumę na przegub, zaciskamy opaski i otrzymujemy:
Obrazek
Ładną, czystą i odnowioną półoś, która będzie służyła jeszcze długie kilometry :lol:

A przy okazji między montażem znalazłem chwilę na głupoty :D Przypomniało mi się że żona wspominała coś o zakupie kieliszków do wina. Wiecie że wszyscy mamy to na wyposażeniu w autach:
Obrazek
:haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

Potem dolałem oliwy do skrzyni:
Obrazek
Wcześniej wlałem 2.1l Teraz dolałem kolejnego litra żeby było więcej. Czytałem że jest to dobry zabieg jak ktoś chce używać skrzyni bardziej niż normalnie.

Udało się również pokleić dokładkę :lol:

Tak więc jakby nie patrzeć to troszke roboty dzisiaj pękło :lol:

A wracając do głupawek i mając tak profi sprzęt o którym wcześniej wspominałem:

Zdrowie naszych Zosiek aby służyły nam jak najdłużej :D :lol:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2016, 17:50 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM

#581 Post autor: ryba1 »

Sumik, Ty i te Twoje przechwałki na drodze

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak

#582 Post autor: rafant4011 »

Sumik, z takiego kielicha to bym się napił ;)

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#583 Post autor: Sumik »

ryba1 pisze:Sumik, Ty i te Twoje przechwałki na drodze
Nie rozumiem o co Ci chodzi :>
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2016, 21:17 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak

#584 Post autor: rafant4011 »

Ja proponuje Wam na wzajem wcisnąć sobie taką magiczną opcję IGNORUJ - Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Obrazek i będzie z bańki :D
Czasami to już nie chcę się Waszych zaczepek czytać! Jeden zazdrości drugiemu :lol:

Nic do was nie mam ale to jest słabe ;) :piwo:
Marcin sorki że piszę w twoim dziale :oops: ale musiałem
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2016, 21:27 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM

#585 Post autor: ryba1 »

rafant4011 pisze:Czasami to już nie chcę się Waszych zaczepek czytać!
to nie czytaj.

Zablokowany

Wróć do „Zafira B”