[B] - Organista15 - Zafira B 2007r 1.9 cdti 105km

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Rafoooo
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#61 Post autor: Rafoooo »

organista15 pisze:mam już gotowe zdjęcia z zewnątrz, ale muszę dorobić wnętrza, bo miałem w weekend to zrobić

... no ja już czekam ne te zdjęcia półtora roku :P :lol: :lol: :lol:
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać. :P

organista15

#62 Post autor: organista15 »

No to zdjęć w weekend nie będzie bo auto stoi u mechanika z wyjętą pompą wspomagania :/

organista15

#63 Post autor: organista15 »

Dawno mnie tu nie było, obiecałem wcześniej zdjęcia, i pewnie by były gdyby nie awaria pompy wspomagania ;) jednakże i tak nie mam nic na usprawiedliwienie :D Musicie po prostu wybaczyć :)

Poniżej są zdjęcia auta (przepraszam, ale musiałem niestety z pewnych powodów pomazać niektóre zdjęcia).

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Auto dostało ostatnio
-nowe dywaniki firmy rezawplast
-nowy termostat firmy getz
-nowe żarówki osram
-nowy flitr paliwa
-dwa łączniki stabilizatora zapomniałem jakiej firmy, ale kupiłem te takie metalowe za 50 dych sztuka :D jeśli nie wytrzymają długo to następnym razem zamówię oryginał GM, teraz miałem sytuacje, że potrzebowałem łączników od ręki, więc kupno oryginału odpadało :/

A za tydzień będę zmieniał olej na 182 tyś km, obecnie auto już stoi na zimowych barumach, które kupiłem rok temu :)

Pozdrawiam :D

Skasowany użytkownik 17961

#64 Post autor: Skasowany użytkownik 17961 »

A ja jeszcze chyba okazji pogratulować auta nie mialem, co czynie wlasnie teraz Super Fureczka :ok: I super focie BEZAWARYJNOŚCI

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#65 Post autor: Wojti »

Zdjęcia fajne tylko za duzo czerwonego :lol: A na poważnie bezawaryjności :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

organista15

#66 Post autor: organista15 »

Dzięki za opinie :D

Co do tego czerwonego to dopiero teraz mi się przypomniało, że w ten dział zwykły gość nie może sobie wejść :lol: a teraz już mi się nie chce wrzucać zdjęć od nowa ;)

A propo żarówek to zakupiłem takie:

Obrazek

w nocy widać poprawę, barwa światła tak nie męczy wzroku, a długie teraz są prawie nie potrzebne :D

Awatar użytkownika
Aliass
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#67 Post autor: Aliass »

Tez je mam i jestem zadowolony :ok:
Obrazek

organista15

#68 Post autor: organista15 »

W zeszłym tygodniu dotarł komplet nowych opon na wiosnę. Michelin Energy Saver + 205/55/16 . Opony kupiłem na allegro i miłym zaskoczeniem okazało się, że znalazłem aukcję z oponami wyprodukowanymi w pierwszym tygodniu tego roku 8) Teraz zostaje czekać do wiosny :roll:

Obrazek

Propo auta to w chwili obecnej przebieg wynosi 189 tyś km, oby tak dalej :piwo:
Ostatnio zmieniony 20 lut 2016, 19:38 przez organista15, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#69 Post autor: gRZENIU »

organista15 pisze:przebieg wynosi 189 tyś km, oby tak dalej :piwo:
Oponki :ok: Teraz tylko jeździć i lać paliwko ... :piwo:

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak

#70 Post autor: Wojti »

Podstawa to dobre gumki he he :lol: na poważnie dobry zakup :piwo:

Awatar użytkownika
Rafoooo
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#71 Post autor: Rafoooo »

Zdjęcia :ok: .............. a za oponki to :piwo: .... napewno posłużą ;)
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać. :P

organista15

#72 Post autor: organista15 »

A tak auto wyglądało w weekend :(

Obrazek

Chłodnica się rozszczelniła, zdjąłem zderzak by się upewnić czy to na pewno chłodnica, lecz jej wymianę zleciłem już mechanikowi, przestraszyłem się tej ilości kabli i rurek ;) Obecny przebieg to 197 tyś i jak narazie bezawaryjnie :piwo: Auto otrzymało w poniedziałek nowy olej i filtry. Za chwilę czeka mnie wymiana rozrządu. Na obecnym rozrządzie zrobiłem 60 tyś km, ale chcę zrobić to szybciej, bo mam dość tej jęczącej pompy wody bosha :evil:

Dodatkowo nagrałem film jak auto odpala zimne w obecnych warunkach pogodowych:

https://www.youtube.com/watch?v=1tITv-9 ... e=youtu.be

Pozdrawiam :piwo:

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak

#73 Post autor: Wojti »

Najważniejsze że Zoska naprawiona ,pracy nie mało ale coś za coś :piwo:

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#74 Post autor: gRZENIU »

No Panie grubszy serwis się zapowiada i troszkę pieniążków popłynie , ale Zośka napewno odwdzięczy się dalszą bezawaryjną jazdą :piwo:

organista15

#75 Post autor: organista15 »

Przed weekendem majowym auto otrzymało nową chłodnicę firmy nissens. Jak narazie jest okey, i mam nadzieję, że to produkt dobrej firmy :>

A stara chłodnica wyglądała tak:
Obrazek
Obrazek

Słyszałem zdania, że można by ją jeszcze uratować, aczkolwiek dla mnie regeneracja chłodnic jest bez sensu a do tego auto ma być pewne.

No i coś na co bardzo czekałem czyli wymiana rozrządu. Przejechałem na poprzednim pasku 63 tyś i postanowiłem już to wymienić, z wymiany jestem bardzo zadowolony, ponieważ w końcu moje auto nie jęczy :lol: całe dwa lata słuchałem tego jęczenia i w końcu przyszedł czas na relax dla uszu, taka rzecz a jak cieszy :)

Cały rozrząd jest firmy ruville a pasek dayco. Dodatkowo mechanik wymienił mi rolkę alternatora, bo podobno ona też już wydawała z siebie nie pożądane dźwięki i chwała mu za to, bo ja chce mieć ciszę pod maską.

Nowe pudełka i stare części
Obrazek
Obrazek

Sam pasek boscha po 63 tyś przebiegu wyglądał bardzo dobrze ( nie pytajcie mnie czemu mam takie młode ręce, bo to nie moje, ręce mi się trzęsą i nie potrafię zrobić naraz dobrego zdjęcia trzymając coś w drugiej ręce :lol: :lol: :| )

Obrazek
Obrazek

A tu winowajca jęczenia- pompa wody! W miejscach zaznaczonych strzałkami słychać dziwne dźwięki nawet jak pokręci się ręką :mrgreen: :evil:
Obrazek

Dodatkowo w sobotę założyłem sobie nowy filtr paliwa
Obrazek

Podobno mann jest lepszy niż bosh, więc pierwszy raz kupiłem tą firmę.

W poniedziałek klima została dobita ( po roku brakowało 90 gram tego czynnika) dodatkowo wymienili mi smarowidło ze sprężarki, te stare było już bardzo czarne.
Obrazek

No i na sam koniec, dniem 8 maja auto wjechało w dorosłość. Niestety nie udało mi się uchwycić równych cyfr, bo jechałem przez jakąś wioskę :|

Obrazek
Ostatnio zmieniony 18 maja 2016, 18:24 przez organista15, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”