[B] - Sumik - Zafira B OPC - 2.0 T, 241KM - 2007r.

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#841 Post autor: fredas »

Hydrografikę zrobić i będzie baja ;)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#842 Post autor: Sumik »

Prace nad słupkiem powoli idą do przodu. Ale niestety za wolno bo cały czas jest coś do roboty.
Obrazek
Jeżeli chodzi o moje Must Have w temacie doposażania to prężnie działam dalej :lol:
Wczoraj zabrałem się za UWA. Trzeba było co nie co odkręcić:
Obrazek
Obrazek
Później zamontowałem polkę pod moduł w fabrycznym miejscu:
Obrazek
I okazało się że przygotowana wiązka była wykonana mega profesjonalnie, jednak była zbyt krótka ( ktoś przewidział że UWA będzie montowane za wyświetlaczem).
Przyszło jeszcze sztukować wiązkę:
Obrazek
Po kilku godzinach dłubania, lutowania i programowania prawie wszystko działało.
Dało się rozmawiać ale w zakładkach pokazywał się komunikat "Program UHP" który mnie irytował.
Po rozmowie z naszym forumowym elektronikiem ( Flora - :uklon: ) udało się dojść co powodowało pojawianie się komunikatu. Jednak dalej problemem była opcja programowania.
Po chwili miałem już na dysku Vaux-coma, który bez problemu wykonuje programowanie i w porównaniu do mojego starego programu ogarnia o wiele więcej funkcji.
Oto efekt końcowy:
Obrazek
A przy okazji udało się zaprogramować Twin Audio, które działa idealnie. Fajny bajer dla dzieciaka z tyłu.

Zostało jeszcze dokończyć Flexa w bagażniku, zamontować ori wejście AUX koło ręcznego i w miarę możliwości ogarnąć TPMS.

Panorama też wchodzi w grę, ale w dalszej przyszłości jak już moc będzie ogarnięta :lol:

Teraz na tapetę rzucam działania mechaniczne. Po konsultacji z BRK do podmiany leci kolektor na ori, bo chcę na 110% znać przyczynę przymykania przepustnicy, a potem przystępuję do ponownego składania gratów do programu ( DV, wałek i ponownie krótki kolektor ).

Do ogarnięcia zostaje jeszcze wydajniejsza pompa paliwa (DW 200) i okucie tarczy sprzęgła w kevlar. No chyba że będzie szrot to będę musiał wrzucić nowy zestaw...

Mam nadzieję, że jak ogarnę wszystko na miejscu u siebie w garażu to potem nie będzie żadnych niespodzianek i dodatkowych wydatków poza garażem...
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2017, 16:10 przez Sumik, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#843 Post autor: Sebu$ »

kawał roboty odwaliłeś :ok:

brawo Ty :brawo: :brawo: :brawo:
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
Imię: Michał
Auto: Zafira B 340KM/480Nm
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LER
#844 Post autor: wampir11111 »

Cały czas do przodu :piwo:
Pomału a do celu :ok:

Awatar użytkownika
Rafoooo
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#845 Post autor: Rafoooo »

Najważniejsze że Sam sobie wszystko co się da działasz ... generuje to mniejsze koszty, a za razem wiesz że jest to wykonane solidnie, za co Szacun :piwo: :piwo: :piwo:
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać. :P

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#846 Post autor: Sumik »

Rafoooo, Co mogę to robię samemu. Jest co robić no i ta satysfakcja jak w efekcie końcowym wszystko działa :lol:
Nie ukrywam, że korzystam z różnych poradników zamieszczonych w sieci jak i pomocy technicznej innych bardziej doświadczonych forumowiczów. Ale cieszę się że już tyle udało mi się wykonać odkąd przygarnąłem Zośkę.

wampir11111, Niestety doba jest za krótka... Z resztą sam wiesz jak wygląda takie modzenie z doskoku.

Sebu$, Brawo JA i ZOFIA :lol:
Podziękował :uklon:

Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
#847 Post autor: wampir11111 »

Marcin wiem że dasz radę :)

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#848 Post autor: Wojti »

Marcin co tu dodać jak koledzy już prawie wszystko powiedzieli :piwo: Zawsze miło zaglądać do Twojego garażu ...można tu się wiele nauczyć ,dokształcić i zobaczyć jak wygląda prawdziwy Zafiromaniak :piwo: Oby było takich jak najwięcej :lol:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
romanekdj
Bywalec
Imię: Grzegorz
Auto: 3 x Zafira
Oznaczenie silnika: Z19DTiDTH
#849 Post autor: romanekdj »

Planuje dodać UWA i Twin Audio to już wiem gdzie się zgłoszę :) kawał dobrej roboty :ok:

Awatar użytkownika
Cray123
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: ZA OPC
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
#850 Post autor: Cray123 »

Mam podobnie rowalony środek i musze jeździc tak już 3 tydzień, bo wystąpiły sprawy, ktorych sam nie przeskocze, a gościu, który to robi leci w kulki, miałeś to szczescie, ze mogłeś ją od razu złożyć, zazdroszcze Ci tego :oops:
Przygotowania na 300+ in progress :lol:

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#851 Post autor: Sumik »

Kolejny update :)
Jakoś ostatnio nic się nie dzieje. Znaczy się nie u mnie. Albo inaczej, nie z moim wozidłem...
Czasowo człowiek nie wyrabia żeby zrobić przy swoim aucie, bo tyle jest innej roboty, że szkoda gadać.
No ale jakoś trzeba żyć :)

Dzisiaj udało się skończyć rzeźbić słupek do AH.
Obrazek
Już leży za podkładowany wygrzewając się w ciepłym miejscu i mam nadzieję, że w tym tygodniu się z nim do końca uporam (czekam na decyzję czy lakier czy flock).
Tak samo z dokładką do AH.
Obrazek
Została poskładana w całość i zostały uzupełnione braki i ubytki. Został ostatni szlif i leci pod lakier :)

Dokładka od Wojtiego też już jest sklejona ale jeszcze nie wyszpachlowana.
Moje, oczywiście nie skończona gdzieś się poniewiera... :/

Z działań u mnie w garażu to tylko tak delikatnie, żeby nie było, że nic nie robię :P
Zakupiłem i wymieniłem lewy sworzeń wahacza, który wyszedł na przeglądzie. Sworzeń z Moog'a przeżył 10 miesięcy... Ehhh... te nasze cudowne drogi :mur:

Udało się również wyrwać za przysłowiowa "dużą flaszkę" przewód klimy od sprężarki. Jest szczelny ale delikatnie skrzywiony. Ja swój niestety miałem spawany. Tak się składa, że jak połączę sprawne elementy z mojego i te z tego co kupiłem to powstanie praktycznie nowy przewód :D :D ( zakuję go w nowe przewody u chłopaków co robili mi spływ oleju z turbo).
Cena takiego w ASO to po rabacie 1247 zł :shock: I niestety występowały tylko w AH i ZB OPC...

Dodatkowo zakupiłem pakiet palacza, chociaż nie palę, no ale był w opcji to musiałem to mieć na wyposażeniu :P
Obrazek
Obrazek
Udało mi się bo dostałem używane, a zarazem nie używane popielniczki :lol: Ktoś je miał u siebie i nie palił tak jak ja.

A do tego popracowałem troszkę nad estetyką kierownicy i wrzuciłem prawą świeżą rolkę sterowania. Piszę świeżą bo jest używana ale w idealnym stanie.
Obrazek
Zła wiadomość jest taka, że chyba będę musiał wrzucić teraz nowszą lewą bo teraz tamta wygląda gorzej :/

Jeżeli chodzi o przygotowania do programu to wczoraj dotarł regulator paliwa 3.3 bar od Wampira :piwo:
Dodatkowo jeszcze w tym tygodniu ( po ubezpieczeniu auta ) zamawiam nową wydajniejszą pompę paliwa DW200 ( na wszelki wypadek, żeby być przygotowanym na nowy, lepszy soft :evil: ).
Poza tym czekam na kolejną dłuższą wolną chwilę gdzie będę mógł wyjąć skrzynię biegów i zajrzeć do środka czy trzeba myśleć o dwumasie czy nie.
Do tego tarcza sprzęgła leci do okucia w kevlar, i zobaczymy co z dociskiem. Rozmawiałem z jednym z magików z Bielska i jeżeli stwierdzi on, że to jest ten rodzaj docisku, który da się wzmocnić poprzez dołożenie drugiej sprężyny to i to się ogarnie.
Robię to z myślą o odległości jaka dzieli mnie od BRK. Wszystko co mogę staram się zrobić na miejscu, żeby potem nie było rozczarowania podczas strojenia.

Na chwilę obecną to chyba tyle.

Aha, przez przypadek szukając znajomemu ZB OPC znalazłem coś takiego jak podłokietnik składanego środkowego tylnego oparcia. Taki wyciągany ze środka.
Chyba też pomyślę o jego zakupie, no bo jak już coś takiego było na wyposażeniu to czemu tego nie mieć :P
Zwariowałem na tym punkcie. Must Have :D

Ma ktoś coś takiego?? Jak tak, to proszę o kilka fotek jak to się prezentuje :piwo:

EDIT...

I najważniejsze. Kurcze, zapomniałem na śmierć. Przyszły ostatnio zamówione 2 małe srebrne klubowe naklejki 8)
Teraz trzeba ładnie umyć Zośkę i się oznakować :lol: :piwo:
Ostatnio zmieniony 09 maja 2017, 20:44 przez Sumik, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#852 Post autor: Wojti »

Marcin kiedy Ty spisz :lol: U Ciebie zawsze się tyle dzieje :piwo: Co do podłokietnika tylnej kanapy to chodzi Ci o taki
z tyłu wygląda tak
Obrazek
od przodu
Obrazek
Chyba ze nie zrozumiałem pytania to sory :lol:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
#853 Post autor: wampir11111 »

Marcin nie ma za co :piwo: i ja tez dziekuje za DP :piwo:
Co do podlokietnika to mam tak samo jak Wojti :lol:

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#854 Post autor: rafant4011 »

U mnie też jest ten podłokietnik w podłokietniku...

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#855 Post autor: Sumik »

Dokładnie o ten mi chodzi :piwo:

EDIT...
Rzeźba zakończona:
Obrazek
Obrazek
Teraz tylko montaż w aucie...

Tak poza tym Zośka ubezpieczona na kolejny rok... Cena nie była zła. Podwyżka pakietu OC, AC, NNW, itp. itd. o niecałe 90 zł.
Najśmieszniejsza jest sytuacja, że w tamtym roku Zofia byłą warta 21 700 zł a teraz nagle jej wartość wzrosła do 25 400 :> :mysli:
Ostatnio zmieniony 10 maja 2017, 22:22 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Zafira B”