Tak. Dodawany do butli z gazem.
[B] Mariusz - 1.8, 140KM, 2009
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
- wampir11111
- Zafiromaniak
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Też byłem wczoraj, efekt podobny
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
No i było fajnie i się spier... W środę wycieraczki zaczęły się dziwnie zachowywać, aż w końcu prawa całkiem stanęła. Rozebrałem podszybie i okazało się, że rozpiął się szpros na kulce. Zauważyłem, że prawa wycieraczka bardzo ciężko chodzi i dlatego rozpiął się mechanizm. Zatarł się sworzeń do którego przykręcamy ramię. Pryskanie preparatami typu WD40 nic nie dało. Dziś wymontowałem cały mechanizm i zacząłem walkę, niestety zapiekło się tak, że nie mogę tego ruszyć.
Zdjąłem segera, podkładkę i mały oring. Sworzeń na siłę obracając go wysunął się ok. 1 cm i dalej nic. Swoją drogą kto to wymyślił żeby stalowy czpień pracował w aluminiowej obudowie, przecież to musiało się tak skończyć. Na dzisiaj koniec walki. Zostawiłem te cholerstwo zamoczone w ropie, może do jutra coś odpuści.
Tak na marginesie jakim smarem później to nasmarować żeby było ok. Zwykłym czy może miedzianym?
Zdjąłem segera, podkładkę i mały oring. Sworzeń na siłę obracając go wysunął się ok. 1 cm i dalej nic. Swoją drogą kto to wymyślił żeby stalowy czpień pracował w aluminiowej obudowie, przecież to musiało się tak skończyć. Na dzisiaj koniec walki. Zostawiłem te cholerstwo zamoczone w ropie, może do jutra coś odpuści.
Tak na marginesie jakim smarem później to nasmarować żeby było ok. Zwykłym czy może miedzianym?
Ostatnio zmieniony 09 mar 2018, 20:51 przez Mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojti
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ZB 400ps/502nm
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: z20leh
Masakra ....słabe uszczelnienie i konstrukcja smar miedziany byłby lepszy od zwykłego
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
- rafant4011
- Zafiromaniak
Mariusz, wazelina techniczna lub coś w podobie co ma podobną konsystencje...
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
Nigdy do tego nie używaj WD! Moja siostra ze szwagrem 2x już tak mechanizmy załatwili. Zapieka się na amen. Siostrze to w ręku został cały mechanizm bo chciała ruszyć
Ja zwykłym smarem to smaruję i jest zawsze ok. W kilku autach tak robiłem.
Ja zwykłym smarem to smaruję i jest zawsze ok. W kilku autach tak robiłem.
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Po długiej walce ze sworzniem udało się go wyciągnąć. Syf niesamowity.
Po wyczyszczeniu wszystkiego i przeszlifowaniu drobnym papierem wszystko poskładane. Okazało się, że wewnątrz są dwie mosiężne tulejki i to w nich obraca się sworzeń. Do nasmarowania użyłem zwykłego smaru, Myślę że będzie dobrze. Od razu to samo zrobiłem z drugą stroną. Cały mechanizm zamontowany i działa jak należy.
Przy okazji wymontowanego mechanizmu wycieraczek odkryłem 4 wtyczki elektryczne, które są nie wykorzystane. Może jesteście w stanie powiedzieć od czego one są.
A teraz co najważniejsze. Z okazji naszego męskiego święta moja kochana żona kupiła mi taki prezent.
Nie spodziewałem się.
Syn od razu stworzył przetwornicę wykrywającą spadek napięcia po zgaszeniu silnika i zamontował kamerkę w Zosi. Działa jak należy i automatycznie się włącza i wyłącza.
Miałem w planach jeszcze mycie Zosi ale zabrakło czasu i ciemno się zrobiło. Ogarnie się jutro.
Po wyczyszczeniu wszystkiego i przeszlifowaniu drobnym papierem wszystko poskładane. Okazało się, że wewnątrz są dwie mosiężne tulejki i to w nich obraca się sworzeń. Do nasmarowania użyłem zwykłego smaru, Myślę że będzie dobrze. Od razu to samo zrobiłem z drugą stroną. Cały mechanizm zamontowany i działa jak należy.
Przy okazji wymontowanego mechanizmu wycieraczek odkryłem 4 wtyczki elektryczne, które są nie wykorzystane. Może jesteście w stanie powiedzieć od czego one są.
A teraz co najważniejsze. Z okazji naszego męskiego święta moja kochana żona kupiła mi taki prezent.
Nie spodziewałem się.
Syn od razu stworzył przetwornicę wykrywającą spadek napięcia po zgaszeniu silnika i zamontował kamerkę w Zosi. Działa jak należy i automatycznie się włącza i wyłącza.
Miałem w planach jeszcze mycie Zosi ale zabrakło czasu i ciemno się zrobiło. Ogarnie się jutro.
- rafant4011
- Zafiromaniak
Po lewej patrząc z przodu silnika to u góry jest wtyczka od czujnika jakości powietrza a pod spodem pewnie od czujnika otwarcia maski(alarm)
Dodano po 2 minutach 1 sekundzie:
Na spocie pokażesz, to ocenimy resztę
Ps: dobra robota i fajny prezent
Dodano po 2 minutach 1 sekundzie:
Na spocie pokażesz, to ocenimy resztę
Ps: dobra robota i fajny prezent
- wampir11111
- Zafiromaniak