[B] - kolesku - 1,9 CDTI Sport, 150KM, 2006, xenon, panorama
- kolesku
- Świeżak
- Imię: Konrad
- Auto: Opel Zafira B Cosmo+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
[B] - kolesku - 1,9 CDTI Sport, 150KM, 2006, xenon, panorama
Witam szanowne grono użytkowników Opla... Do niedawna byłem użytkownikiem Passata B5FL w najbogatszej z możliwych opcji, którego podczas ponad 4 letnij eksploatacji poddałem szeregowi modyfikacji mechanicznych i wizualnych. Jednak przy wiekszej rodzinie zapadła decyzja o zmianie na siedmioosobowe auto. Na rynku Europejskim nie ma zbyt wiele modeli spełniających moje kryteria odnosnie eksploatacji jak i radości z jazdy...
I tak oto właścicielem auta stałem się niedawno bo pod koniec grudnia 2016 roku. Auta szukałem dłuższy czas śledząc codziennie ogłoszenia. Miała być czarna benzyna 1,8 w automacie z 2008 roku a stanęło... no właśnie
-Rok prod 11/2006 wg serwisu model 2007a
-Silnik 1,9 cdti Z19DTH 110kW z manualną "6" chyba z sentymentu do diesel-a i możliwości kręcenia jakie daje
-przebieg 220 tyś (potwierdzony jako tako gdyż historia kończy się na okresie gwarancyjnym tj w 2009 roku przy 90k km)
-kolor 2AU
Jednak rozbieżność nastąpiła głównie z powodu wyposażenia bo jak to się mówi "urzekła mnie ta wersja"
- 7 osobowa (co było dla mnie priorytetem)
- fotele z przodu recaro grzane z każdą możliwą regulacją manualną (niestety nie spotkałem się z elektryką w Zafirach)
- szyby el przód i tył podobnie jak lusterka które dodatkowo są składane
- multi kiera, navi, telefon i radio czytające mp3
- bi xenon skrętny plus halogeny
- pdc tył i przód
- dach panorama, hak i inne dodatki uprzyjemniające codzienna eksploatację
-lato 17 cali pięcioramienne GM, zima stalówki 16 cali
Z rzeczy do zrobienia, które planuję to:
- dołożyć zapas bo ktoś "oszczędził" przy zakupie i taka goła od spodu wyjechała z salonu
- na tunelu środkowym mam jakąś pozostałość po telefonie - być może to ładowarka albo inne podłączenie tel.
- dołożyć na tylnej klapie od środka kopertówki z oświetleniem (przydatne przy wieczorowym rozładunku)
-led postojówki i oświetlenie tablicy
-lotka, daszek, czy spoiler nad tylną klapą
-byćmoże jak trafię to dvd w suficie albo w zagłówkach jako zbędny całkowicie bajer
-może są jakieś fajne funkcje do włączenia jak "way home" czy opadające przy wstecznym prawe lusterko albo ryglujące się zamki po 20km/h i pewnie jeszcze jakieś inne...
- przyciemnic szyby folią typu "lustro weneckie" co by pasowało do srebrnej natury mojego auta
-spryski mgłowe
- wywalić EGR a przynajmniej zaślepić i odłączyć kompem
- no i rzecz najważniejsza - program na 180-190km i 360-380Nm o ile wytrzymają oryginalne graty. I tu moje pierwsze pytanie: Skoro posiadam tryb "sport" to też posiadam na pokładzie dwa programy, jeden ECO drugi wspomniany wcześniej SPORT? Chciałbym mieć możliwość załączania sportu( drugiego programu) samemu jak mnie najdzie dobra muzyka
- no i obowiązkowo program diagnostyczny i kabel... No właśnie, jaki program i jaki kabel?
To tyle z grubsza.
Póki co muszę ogarnąć mechanicznie niedomagania jak stukająca końcówka drążka, padnięty alternator, słaby rozrusznik i - obym się mylił - koło zamachowe (kto przerabia dwumasę na jednomasę)
klap wirowych brak - zrobił to poprzedni właściciel
Tymczasem wrzucę zdjęcia z ogłoszenia a jak pogoda pozwoli umyję i cyknę świeżutki foteczki...
I tak oto właścicielem auta stałem się niedawno bo pod koniec grudnia 2016 roku. Auta szukałem dłuższy czas śledząc codziennie ogłoszenia. Miała być czarna benzyna 1,8 w automacie z 2008 roku a stanęło... no właśnie
-Rok prod 11/2006 wg serwisu model 2007a
-Silnik 1,9 cdti Z19DTH 110kW z manualną "6" chyba z sentymentu do diesel-a i możliwości kręcenia jakie daje
-przebieg 220 tyś (potwierdzony jako tako gdyż historia kończy się na okresie gwarancyjnym tj w 2009 roku przy 90k km)
-kolor 2AU
Jednak rozbieżność nastąpiła głównie z powodu wyposażenia bo jak to się mówi "urzekła mnie ta wersja"
- 7 osobowa (co było dla mnie priorytetem)
- fotele z przodu recaro grzane z każdą możliwą regulacją manualną (niestety nie spotkałem się z elektryką w Zafirach)
- szyby el przód i tył podobnie jak lusterka które dodatkowo są składane
- multi kiera, navi, telefon i radio czytające mp3
- bi xenon skrętny plus halogeny
- pdc tył i przód
- dach panorama, hak i inne dodatki uprzyjemniające codzienna eksploatację
-lato 17 cali pięcioramienne GM, zima stalówki 16 cali
Z rzeczy do zrobienia, które planuję to:
- dołożyć zapas bo ktoś "oszczędził" przy zakupie i taka goła od spodu wyjechała z salonu
- na tunelu środkowym mam jakąś pozostałość po telefonie - być może to ładowarka albo inne podłączenie tel.
- dołożyć na tylnej klapie od środka kopertówki z oświetleniem (przydatne przy wieczorowym rozładunku)
-led postojówki i oświetlenie tablicy
-lotka, daszek, czy spoiler nad tylną klapą
-byćmoże jak trafię to dvd w suficie albo w zagłówkach jako zbędny całkowicie bajer
-może są jakieś fajne funkcje do włączenia jak "way home" czy opadające przy wstecznym prawe lusterko albo ryglujące się zamki po 20km/h i pewnie jeszcze jakieś inne...
- przyciemnic szyby folią typu "lustro weneckie" co by pasowało do srebrnej natury mojego auta
-spryski mgłowe
- wywalić EGR a przynajmniej zaślepić i odłączyć kompem
- no i rzecz najważniejsza - program na 180-190km i 360-380Nm o ile wytrzymają oryginalne graty. I tu moje pierwsze pytanie: Skoro posiadam tryb "sport" to też posiadam na pokładzie dwa programy, jeden ECO drugi wspomniany wcześniej SPORT? Chciałbym mieć możliwość załączania sportu( drugiego programu) samemu jak mnie najdzie dobra muzyka
- no i obowiązkowo program diagnostyczny i kabel... No właśnie, jaki program i jaki kabel?
To tyle z grubsza.
Póki co muszę ogarnąć mechanicznie niedomagania jak stukająca końcówka drążka, padnięty alternator, słaby rozrusznik i - obym się mylił - koło zamachowe (kto przerabia dwumasę na jednomasę)
klap wirowych brak - zrobił to poprzedni właściciel
Tymczasem wrzucę zdjęcia z ogłoszenia a jak pogoda pozwoli umyję i cyknę świeżutki foteczki...
Ostatnio zmieniony 22 sty 2017, 10:48 przez kolesku, łącznie zmieniany 7 razy.
- Mat86radom
- Zafiromaniak
- Imię: Mateusz
- Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
- Model: MZRCD
- Oznaczenie silnika: CITD
Po opisie zapowiada się ciekawie, ale fotek coś nie widać
Edit. Są fotki, ładna
Edit. Są fotki, ładna
Ostatnio zmieniony 06 sty 2017, 15:37 przez Mat86radom, łącznie zmieniany 1 raz.
- kolesku
- Świeżak
- Imię: Konrad
- Auto: Opel Zafira B Cosmo+
Ktoś mi podpowie jak w podpisie swoich postów dodać link do tematu o swoim aucie?
Pozdrowić z Lublina chcę was ja...
A srebrne moje szaleństwo wygląda tak -->KLIK<--
A srebrne moje szaleństwo wygląda tak -->KLIK<--
- fredas
- Zafiromaniak
- Imię: Ryszard
- Auto: Opel Zafira B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
w profilu prawie na samym dole jest prostokąt podpis
pisz pw do norisa
pisz pw do norisa
Ostatnio zmieniony 06 sty 2017, 14:47 przez fredas, łącznie zmieniany 2 razy.
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
- Mieszkaniec
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Gratuluję zakupu i wielu bezawaryjnych km życzę
Moja Zafira
Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...
Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...
- czarekcw
- Zafiromaniak
- Imię: Cezary
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Masz jakiś założony temat odnośnie auta? Jestem ciekawkolesku pisze:Do niedawna byłem użytkownikiem Passata B5FL w najbogatszej z możliwych opcji, którego podczas ponad 4 letnij eksploatacji poddałem szeregowi modyfikacji mechanicznych i wizualnych.
Fajny wypas, poprzednik wymienił lampy na polifta . Życzyć zadowolenia z auta
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Pełna konsola plus panorama i fajny lakier
Gratulacje, a kosztów życzę tylko przy dystrybutorze z paliwem
Gratulacje, a kosztów życzę tylko przy dystrybutorze z paliwem
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- ojciec polak
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Ford
- Model: SMAX
- Oznaczenie silnika: Durat2.0L