[B] - PROFESOR - Z18XER, Zafira B, 140 KM, 2006 N-JOY

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
profesor
Debiutant
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: z18xer
[B] - PROFESOR - Z18XER, Zafira B, 140 KM, 2006 N-JOY

#1 Post autor: profesor »

Witam.
Mam na imie Piotr , jestem elektronikiem/elektrykiem/informatykiem/programistą ,a na forum od 2015r,

Przedstawiam moją Zafirkę:
ObrazekObrazek
Z18XER, Zafira B, 140 KM, 2006 Enjoy Srebrna Metalik
fabryczny LPG Landirenzo Omegas

Klimatronik, Tempomat, ABS , ESP , Cd70 + Navi + GID , Czujnik Deszczu, Światła Auto , lusterko Fotochrom, Hak + Moduł Przyczepy

Zakupiona w kwietniu 2015 od miejscowego handlarza, przyjechała z Niemiec.
Na dzień dobry Wymieniony Termostat Wody, zmiana płynu chłodniczego na czerwony oryginalny.
Wymieniony zbiornik LPG 53l na nowy z legalizacją.
Widać że Nowe Tarcze+klocki.
AluFelgi R17 + Kumho i Bridgestone bieżnik 8mm

Po zakupie:
Przebieg 163300. Akumulator GM oryginał zostało mu z 55Ah około 20Ah - zmierzone ładowarką modelarską.
Wymiana: Oleju na Elf 5W40 , Filtr Oleju, rozrząd + pompa wody , nowe Koła KZFR , usunięte sitka z zaworów KZFR.
Poranny klekot sekundowy oraz czasem wpadające błedy p0011 i 0014
Ogólne problemy to zagłębianie się w mistycznym temacie KZFR i błędów z tym związanych , kilka razy CIM w kierownicy dał znać o sobie że kiedyś trzeba go rozebrać ale chyba dopiero jak padnie to rozbiorę kierownicę.

W skrócie historia operacji przy Aucie, fotki zamieszczę w następnych postach lub zrobię edycję posta.

2015:
-Zakup kabla OpCom China Clone
-włączenie opcji w kompie pokładowym - spalania - dystansu, domykania szyb, zamykania auta podczas ruszania.

-założyłem jasne LEDY nad halogenami , dłubanina w zderzaku - LED HIDNSSC 523HP KĄTOWE , 6W na stronę - 230zł
Pełen Automat zgodnie z przepisami. +zasilania po stacyjce i +postojowe na wyłączenie LEDów
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

-CD70 - Wgrany PL język i nowe mapy w Navi
-Założyłem Lifty Maski - Wersja moja DiY sprężyny Gazowe po 420N z "szuflady" wg opisu z Forum.
-Naprawa okablowania Złącza tylnych lewych dżwi - urwane kable - następna wymiana na silikonowe kable.
-Zakup kompletu nowych Zimówek + używki Felgi stalowe R16 + Kołpaki logo Opel
Continental ContiWinterContact TS850 205/55R16 91 H - 1,4Kzł
-Jako rejestrator jazdy Kamera HD Mobius znana szerokiemu gronu modelarzy RC, zasilanie z podsufitki ze złącza przy
lampkach , przetwornica impulsowa 1,5A regulowana ustawiona na 5V, w kamerze ustawiony mod Auto Record When power ON

2016:
- Odgrzybienie klimy Auta kompletem do odgrzybiania Wurth, Wymiana Filtrów Kabinowych Powietrza i Filtra powietrza Silnika.
- Ledy zamiast żarówek , przedział kierowcy i pasażera.
- Led 3W COB 12V i nowy włącznik - modyfikacja oświetlenia Schowka Pasażera
- Czujnik Parkowania z Ebay - 45zł - Elektro/pojemnościowo/magnetyczny na tylny zderzak - elektronika + 3m /3cm taśmy Alu do
przyklejenia od wewnętrznej stronie zderzaka...
Detekcja plastiku / słupków stalowych /ludzi / krawężników / złomu pod asfaltem , pokryw studzienkowych - ogólnie działa
i piszczy , wykrywa nawet od boku zderzaka - podpięcie +12 z "modułu haka" sterowanie z Wstecznego.
- Modyfikacja Oplowskiej Pompki do kół na Automatyczną z zadanym ciśnieniem z elektronicznym pomiarem ciśnienia LED.
- Zakup "sprawnego" webasto Eberspacher B5WSC - wymiana świecy łożysk i budowa sterownika DIY i programowanie
- nie zamontowane -
- Ostre mrozy -20 na przełomie 2016/2017 pokazały że trzeba wymienić akumulator albo założyć super kondensator ,
wiadomo co bo kombinator zawsze wybierze trudniejszą drogę :)
- Dodam że czasem odpalałem auto z pakietu Litowo Polimerowego 5Ah 11.1V gdy akum w aucie nie wydalał prądowo.
- Więc co . zanabyłem pakiet Super Kondensatorów 6sztuk po 700F/2.5V w atrakcyjnej cenie co dawało 117F w sumie
+ płytki balanserów do równomiernego ładowania, całość zapięta na akumulator przez grube kable,
początkowo wspomagało rozruch , później już nie chciał nawet zakręcić z pakietu, pakiet był zbyt miękki aby oddać prąd -
zmierzona najgorsza sztuka miała 100mili omów rezystancji co jest znacznie za dużo aby oddać 100A na rozruch.
Do Radia jako podtrzymanie super się nadaje 10 minut spokojnie będzie grało po odpięciu klem. Tylko ten gabaryt...

2017:
-Wypierdziany Elastyczny łącznik wydechu Zafira nabrała harakteru :) - wymiana i wspawanie nowego 75zł.
+wymiana filtru oleju na Filtron OE648/6 z zaworkiem zwrotnym
nowy Olej Penrite ENVIRO+ 5W40 5L + Archoil AR9100 175 ml
-Zakup Modułu Ozonatora na ebay - 230V moduł 10gr ozonu / min, obudowa, Ozonator + czasówka + wentylator
= DiY Odgrzybianie Klimy - koszt 90zł
-Zakup i wymiana Zaworów KZFR - Tańsze z Ebay po numerze INA -
"VVT Camshaft CAM Position Actuator Solenoid For Chevrolet Cruze Aveo 55567050"- $34
efekt - nie ma klekotu i rzadsze pojawianie sie błędów 0011 i 0014
Oczywiście Sitka w nowych zostały - co za bzdura żeby to zdejmować pewnie
tylko mechanik co to naprawia mógł wymyślić żeby puścic syf z olejem do kół KZFR
Obrazek
-Zmiana Kamerki na LeadEdge H245 Dash Cam Novatek 96658 Sony IMX322 WiFi 2.45" IPS LCD 1080P - 160zł
Wifi do konfiguracji OK ale zgrywanie pliku 5min/300Mega trwa 10min
Kamerka dostała zmieniony akumulator z 200mA na dwa ogniwa lion po 2Ah + kontroler ładowania ogniw LiOn z Ebay
całość schowana w podsufitce przy lampkach
cena na tym samym czipsecie kamerki (navitel r600) w kraju to drugie tyle zł.
- Zafirka dostała prawie nowy i nie używany roczny Akumulator 55Ah od szfagra co Golfa złomował i się zamieniliśmy -
problemy z brakiem prądu na minusie się skończyły (-18 ostatnio).

-Zakup i montaż lpgSensor'a (99pln)- mały Gadżet montowany na Wielozaworze od butli LPG zamiast oryginalnego magnetycznego wskaźnika -
Zasada działania jest prosta - LpgSensor przełącza sygnał (dla REC) 0-3.3V z pływaka na swój generowany w procesorze
na podstawie wbudowanego halotronu, oczywiście program dowolnie ustawiamy pod swój zbiornik - twórca odwalił kawał świetnej roboty.
Ile paliwa LPG będziemy widzieli na wskazówce od paliwa i kompie pokładowym gdyż ten będzie myślał że zatankowalismy paliwo i trzeba przeliczyć.
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek
dostajemy program na PC do kalibracji i ustawiania wskazań na wskazówce paliwa
super teraz zasięg sie zgadza na LPG , niestety wygląda na to że Twórca przerwał pracę nad projektem
jedyny minus to 3minuty do aktualizacji wskazania podczas jazdy - w niczym to nie przeszkadza.
-CD70 Wlutowałem elementy do Aux-in z gniazdami czincz do Radia - aktywacja Opcomem - wg. opisu na forum :)
-Zakup Mat grzejnych do przednich foteli - Aliexpress -
"2 seats installed car seat heater universal round switch carbon fiber heated pads seat warmer 12 cars Seat heating Quickly send" -$40
przyjdzie wiosna to sie zamontuje.
ObrazekObrazekObrazek

2018:
-Zakup na Aliexpress "na lusterko" Odtwarzacza USB/SD Multimedialnego z opcją podglądu z tylnej kamery
"1024x600 High Resolution 7INCH TFT LCD rearview Monitor Mirror Sreen TF USB Bluetooth MP5 Car Parking Monitor" - 120zł
Wybebeszyłem metalowe uchwyty na lusterko, i całą obudowę wkleiłem (na klej Soudal 66 poliuretan puchnący)
w przygotowaną dziurę wyciętą lutownicą w piankowej osłonie ,
kabelki przepuściłem przez metalową rurkę przeciwsłonecznej nad kierowcą, Metoda podpatrzona ala kolegi Flora z Forum
Player jest to fajny kombajn multimedialny Video/Audio/Ebook z wymuszeniem podglądu z kamery cofania
po podaniu +12V na zielony kabelek od playera, po tym wraca do ostatnio odtwarzanego Video/Muzyki
to samo po wyłączeniu automatycznie wznawia, ma wbudowany transmitter FM stereo,
jak i moduł BT z trybem głośnomówiącym - odsłuch w głośnikach auta.
Przy słuchaniu muzyki LCD po 15s sie wyłącza.
po rozbebeszeniu okazało się że na PCB jest Wyjście Audio które po podłączeniu daje piękny dźwięk na Aux Cd70 :)

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
i mam pomysł na sterowanie tym z kierownicy po Canie bo nie widzę przelączania podczas jazdy ,po ciemku awykonalne.

-Zakup 4 ultradźwiękowe czujniki parkowania z OSD na Video z Kamery Cofania
"Koorinwoo Dual Core CPU Video System Car Parking Sensor Reverse Backup Radar 4 Alarm Beep Show distance on Display Sensor" 63zł
-Zakup Kamera Cofania w lampce podświetlania tablicy rejestracyjnej.
"PAL HD 960*576 Pixels Car Parking Rear view Camera for Opel ... Zafira B ..." 50zł
Po poskładaniu całości do kupy na stole i podaniu na zielony kabelek +12V z akumulatora:

ObrazekObrazekObrazek
Ostatnio zmieniony 26 lut 2018, 04:57 przez profesor, łącznie zmieniany 6 razy.

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#2 Post autor: Mariusz »

Opis zrobiłeś elegancki, szkoda że nie ma foto. Sporo pracy włożone w auto. Niech sprawuje się jak najlepiej.
P.S. przy jakim przebiegu robiłeś KZFR?

Awatar użytkownika
Ostap
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: Z19DT
#3 Post autor: Ostap »

Czekam na foty ;)

Szczególnie tego lusterka ;)

Roboty jak przy każdym Oplu ;)
Ostatnio zmieniony 25 lut 2018, 07:06 przez Ostap, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Chciałeś Panią?! Zapier.... na nią! :luz:

Awatar użytkownika
MacQ84
Mieszkaniec
Imię: Maciej
Auto: Zafir A OPC 2,0T 170KW
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
#4 Post autor: MacQ84 »

Kurczę, opis mega :ok: ale jak koledzy powyżej czekam na fotki ;) zapowiada się ciekawie :mysli:

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#5 Post autor: Sebu$ »

zadowolenia z autka :f1:

bardzo fajny opis :ok:

brakuje fotek ;)
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
Imię: Michał
Auto: Zafira B 340KM/480Nm
Oznaczenie silnika: Z20LER
#6 Post autor: wampir11111 »

Zadowolenia i miliona kilometrów :ok:

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#7 Post autor: gRZENIU »

Ciekawy jestem fotek , bo po opisie zapowiada się ciekawie ....

Zadowolenia i miliona kilometrów ... :driver:

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#8 Post autor: Tunio999 »

Niech służy bezawaryjnie :piwo:
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Awatar użytkownika
szura217
Zafiromaniak
Imię: Adrian
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
#9 Post autor: szura217 »

Kawał ładnego opisu, Zafira niech służy wiernie, a my czekamy na jakieś zdjęcia :)
Obrazek

Awatar użytkownika
profesor
Debiutant
#10 Post autor: profesor »

Dziękuje za słowa uznania, drugi raz robiłem opis i pewnie coś przeoczyłem, fotki dodam wieczorem z pracy.
Rozrząd i KZFR robiłem przy 163300

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#11 Post autor: Wojti »

Piotrek opis super szkoda ze brak zdjęć .Bezawaryjności :)
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
profesor
Debiutant
#12 Post autor: profesor »

Dzięki , wgrałem część fotek na postimage z reguły nie dokumentuje wszystkiego co robię , tylko jak chcę się pochwalić na forum.
Na szybko filmik jak działa player z Aux i z transmittera, okablowanie prowizorka , troche zimno na rozbieranie Zafiry :)
[media]https://youtu.be/5aLVbssHfSo[/media]
+12V mam wpięte z zasilania na Kamerkę HD więc Player odpala się po otworzeniu samochodu z kluczyka i około minuty po zamknięciu się wyłącza, zaczyna odtwarzanie tego na czym skończył co by to nie było, to samo zachowanie gdy podamy na zielony kabelek +12V jak byśmy wbili Rewers przełączy na kamerkę , czas przełączenia to około 1 do 2 sekund , testy na karcie SD 16GB Fat32 z aparatu cyfrowego gdzie jest 80% karty zabitej Fotkami i Filmikami 640x480, Filmy HD z Mobiusa w 1080p z bitrate 12Mbit idą płynnie nic nie wiesza się itd, inne formaty HD jak MKV tez goli bez problemu.
Dla mnie najistotniejszym tematem jest muzyka - wsiadam i ma grać to co lubię bez zbędnego gadania i reklam :)
Pendrajwy teraz są tanie jak barszcz i do tego na tyle małe że nie będą wystawać poza obrys osłony przeciwsłonecznej.
Może oprogramowanie nie powala na kolana ale ten minimalizm ma swoją cenę u chińczyka , całkiem przyzwoitą w stosunku możliwości /cena.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2018, 00:44 przez profesor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ostap
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Oznaczenie silnika: Z19DT
#13 Post autor: Ostap »

Fajnie z tym monitorkiem to wygląda ;)

Masz już kamerę cofania podłączoną?

Myślę o czymś takim ale tylko monitor chciałbym do kamery, nic więcej.
Obrazek

Chciałeś Panią?! Zapier.... na nią! :luz:

Awatar użytkownika
romek22794
Mieszkaniec
Imię: roman
Auto: NJOY przycisk SPORT
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER,LpG

#14 Post autor: romek22794 »

A powiedz, podłączałeś się pod sterownik LPG?
Bo te Omegasy są zblokowane, i w zasadzie można tylko podejrzeć ustawienia. Chodzi np o zmianę temperatury przełączania itp.

Awatar użytkownika
profesor
Debiutant
#15 Post autor: profesor »

Ostap pisze: 26 lut 2018, 07:15 Fajnie z tym monitorkiem to wygląda ;) Masz już kamerę cofania podłączoną?
Myślę o czymś takim ale tylko monitor chciałbym do kamery, nic więcej.
Jeszcze nie podłączyłem kamerki raz że za zimno i nie ma tam uszczelki przez którą można przeprowadzić kabelek ,
dwa to muszę poprawić fabrykę - kamerka ma słabo uszczelniony kabelek w obudowie no i chciałbym go zmienić na 2 żyłowy w ekranie trochę lepszej jakości , bez łączeń po drodze, trzy to standard pod listwą jak zajrzałem do zrobienia jest spory kwiatek rdzy i muszę listwę zdemontować.

Też myślałem nad samym zakupem osłony przeciwsłonecznej na LCD w miejsce gdzie lusterko jak Flora zrobił u siebie
Rozważałem zakup lusterka z androidem i kamerą, przez czujnik deszczu ta kamera nie widziała by połowy drogi.
Zamówiłem Kamerkę przyklejaną na szybę więc androidowe lusterko odpadało.
Podczas zakładania AUX'a do CD70 chciałem upchać w środku Player zakupiony na Aliexpress
Obrazek
https://pl.aliexpress.com/item/Dekoder- ... 07449.html Video w PAL'u więc jakośc mizerna na LCD.
Przyciski chciałem wkomponować w CD70, jakoś nie miałem na to koncepcji strasznie popsuło by wizerunek cd70 i do tego to sterowanie... jakiś moduł komfortu z odtwarzaczem mp3 i wyświetlaniem nazw na LCD w Aucie TAK to widzę.

Znalazłem też wersje DiY z LCD ale do pełni szczęścia brakowało wejścia AV
https://pl.aliexpress.com/item/Aiyima-L ... fc30&tpp=1

Nakładka z Playerem na lusterko była połączeniem jednego i drugiego.
Bazuje na tym samym sofcie, wersja dotykowa chyba mija się z celem
https://pl.aliexpress.com/item/1024x600 ... 64529.html
Do pełni szczęścia brakuje losowego odtwarzania muzyki.
A powiedz, podłączałeś się pod sterownik LPG?
Bo te Omegasy są zblokowane, i w zasadzie można tylko podejrzeć ustawienia. Chodzi np o zmianę temperatury przełączania itp.

Wiem też słyszałem o tym, jak kupiłem samochód próbowałem się podłączyć ale nie udało mi się
- tylko jakaś wersja programu się łączy, mam końcówkę do kabelka kupiłem na alledrogo.
Jak na razie nie miałem problemu z instalacją LPG odpukać , jedynie wkurza wolne przełączenie na niedogrzanym silniku dlatego chcę założyć webasto przy mrozach niech podgrzeje trochę auto

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”