[B] - m@@rcin - 1.9 CDTI Cosmo OPC Line,150 KM automat
[B] - m@@rcin - 1.9 CDTI Cosmo OPC Line,150 KM automat
Witam
Po sprzedaniu vectry przyszedl czas na kolejne auto wybor padl na kolejnego Opla tym razem Zafira.
Tutaj link do mojego poprzedniego autka http://forum.vectraklub.pl/index.php/to ... -by-mrcin/
Auto kupione w Polsce, bylo sprowadzone z Niemiec.
Auto zaraz po zakupie pojechalo na Tech-a, przebieg sie zgadza, na Tech-u wyszlo 69030 i ksiazka tez potwierdza.
Opel Zafira B COSMO
Silnik 1.9 CDTI 150KM (Z19DTH) automat
Data produkcji 2006.08.30 pierwsza rejestracja za granica 09.2006 w Polsce 10.2010.
przebieg przy kupnie 68650 km
fabryczne radio Cd70 navi
Felgi aluminiowe 17 cali opony Michelin 225/55R17 - opony zmienilem na Barum Bravuris 2 225/45R17
Felgi strukturalne GM + Opony zimowe Goodyear Ultra Grip 7+ 205/55R16
z wyposażenia fabrycznego ma m.in.:
- odpalanie bez kluczyka
- System wejscia i wyjscia bez kluczyka
- Kliatyzowany schowek
- Szklany dach
- 6 poduszek powietrznych
- Klimatronic
- Skrzynia automatyczna
- elektryczne i podgrzewane lusterka
- elektryczne szyby przod i tyl
- spryskiwacze reflektorow
- lusterko fotochromatyczne
- skorzana tapicerka wentylowana
- IDS+
- Tempomat
- podgrzewane siedzenia
- czujniki cisnienia powietrza w oponach
- reflektory kierunkowe, wysoka intensywność wyładowania, światła krótkie ksenonowe, światła długie ksenonowe/halogenowe
- funkcja SPORT
- instalacja do telefonu komórkowego, z regulacja głośności i bluetooth
- czujnik deszczu
- czujnik zmierzchu
- i jeszcze pare opcji
W planach:
1. wymiana opon na 225/45/R17 - Zrobione
2. Przyciemnienie szyb - Zrobione
3. pomalowanie zaciskow (kolor OPC) - Zrobione
4. usuniecie DPF - Zrobione
5. Chip
6. wymiana oleju w skrzyni automatycznej
7. Pakiet OPC Line - Zrobione
8. Zalozenie CB + antena Sirio - Zrobione
9. Gumowa wykladzina bagaznika - Zrobione
10. Spolszczenie Navi - Zrobione
11. Grill Irmschera
I. Przy przebiegu 69300 km wymieniono:
- Olej silnikowy Castrol 5W30 SLX Long Life
- filtry oleju, paliwa, powietrza, kabinowy wszystkie Mann-a
- Tarcze + klocki tyl
- Klocki przod
Po sprzedaniu vectry przyszedl czas na kolejne auto wybor padl na kolejnego Opla tym razem Zafira.
Tutaj link do mojego poprzedniego autka http://forum.vectraklub.pl/index.php/to ... -by-mrcin/
Auto kupione w Polsce, bylo sprowadzone z Niemiec.
Auto zaraz po zakupie pojechalo na Tech-a, przebieg sie zgadza, na Tech-u wyszlo 69030 i ksiazka tez potwierdza.
Opel Zafira B COSMO
Silnik 1.9 CDTI 150KM (Z19DTH) automat
Data produkcji 2006.08.30 pierwsza rejestracja za granica 09.2006 w Polsce 10.2010.
przebieg przy kupnie 68650 km
fabryczne radio Cd70 navi
Felgi aluminiowe 17 cali opony Michelin 225/55R17 - opony zmienilem na Barum Bravuris 2 225/45R17
Felgi strukturalne GM + Opony zimowe Goodyear Ultra Grip 7+ 205/55R16
z wyposażenia fabrycznego ma m.in.:
- odpalanie bez kluczyka
- System wejscia i wyjscia bez kluczyka
- Kliatyzowany schowek
- Szklany dach
- 6 poduszek powietrznych
- Klimatronic
- Skrzynia automatyczna
- elektryczne i podgrzewane lusterka
- elektryczne szyby przod i tyl
- spryskiwacze reflektorow
- lusterko fotochromatyczne
- skorzana tapicerka wentylowana
- IDS+
- Tempomat
- podgrzewane siedzenia
- czujniki cisnienia powietrza w oponach
- reflektory kierunkowe, wysoka intensywność wyładowania, światła krótkie ksenonowe, światła długie ksenonowe/halogenowe
- funkcja SPORT
- instalacja do telefonu komórkowego, z regulacja głośności i bluetooth
- czujnik deszczu
- czujnik zmierzchu
- i jeszcze pare opcji
W planach:
1. wymiana opon na 225/45/R17 - Zrobione
2. Przyciemnienie szyb - Zrobione
3. pomalowanie zaciskow (kolor OPC) - Zrobione
4. usuniecie DPF - Zrobione
5. Chip
6. wymiana oleju w skrzyni automatycznej
7. Pakiet OPC Line - Zrobione
8. Zalozenie CB + antena Sirio - Zrobione
9. Gumowa wykladzina bagaznika - Zrobione
10. Spolszczenie Navi - Zrobione
11. Grill Irmschera
I. Przy przebiegu 69300 km wymieniono:
- Olej silnikowy Castrol 5W30 SLX Long Life
- filtry oleju, paliwa, powietrza, kabinowy wszystkie Mann-a
- Tarcze + klocki tyl
- Klocki przod
Ostatnio zmieniony 19 lip 2011, 21:55 przez m@@rcin, łącznie zmieniany 8 razy.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Autko fajne no i przyciski nad radyjkiem w komplecie - ładnie wyposażone, oby się dobrze sprawowało i nie marudziło.
Patent z cb radyjkiem przeniosę do swojej Zosi, mam autko pół roku a unidene w garażu leży i kurzem obrasta.
Napisz gdzie zamontowałeś gruszkę, czy radyjko nie przeszkadza pod nogami i czy castrolek slx dobry do silnika z dpf-em.
A chwasta jak ci nie będzie przeszkadzal to sobie zostaw - idzie z tym żyć, ja się przyzwyczaiłem.
Pozdrawiam
Patent z cb radyjkiem przeniosę do swojej Zosi, mam autko pół roku a unidene w garażu leży i kurzem obrasta.
Napisz gdzie zamontowałeś gruszkę, czy radyjko nie przeszkadza pod nogami i czy castrolek slx dobry do silnika z dpf-em.
A chwasta jak ci nie będzie przeszkadzal to sobie zostaw - idzie z tym żyć, ja się przyzwyczaiłem.
Pozdrawiam
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
no wiec tak auto fajnie wyposazone, vectry szkoda ale co zrobic to juz 4 moj opel. wczesniej mialem Vectre i przelotem 2 Merivy i jak narazie nie narzekam na opla.
Co do CB to mi nieprzeszkadza kwestia przyzywczajenia co do ustawiania glosnosci i Sqelsha itp. nogami go niezawadzam. Gruszke klade obok popielniczki mi nieprzeszkadza bo jestem nie palacy.
co do oleju to jestem swiezo po wymianie byl zakupiony pod PDF ale w poniedzialek albo wtorek zostaje usuniety, taki byl plan od samego poczatku jak zaczalem myslec o tym silniku i tej mocy.
Jesli chodzi o gadzety to narazie wymienilem opony bo byly za wysokie i scieraly nadkola przy pelnym skrecie i do wymiany mam piaste kola lewego bo jest blad czujnika predkosci obotowej kola.
Piasta juz zakupiona SKF i czeka na wymiane.
Co do CB to mi nieprzeszkadza kwestia przyzywczajenia co do ustawiania glosnosci i Sqelsha itp. nogami go niezawadzam. Gruszke klade obok popielniczki mi nieprzeszkadza bo jestem nie palacy.
co do oleju to jestem swiezo po wymianie byl zakupiony pod PDF ale w poniedzialek albo wtorek zostaje usuniety, taki byl plan od samego poczatku jak zaczalem myslec o tym silniku i tej mocy.
Jesli chodzi o gadzety to narazie wymienilem opony bo byly za wysokie i scieraly nadkola przy pelnym skrecie i do wymiany mam piaste kola lewego bo jest blad czujnika predkosci obotowej kola.
Piasta juz zakupiona SKF i czeka na wymiane.
A dlaczego przy przebiegu niecałych 70 000km wymieniałeś klocki i tarcze z tyłu?
Ja mam 67 000km i jeszcze nie miałem wymienianych ani tarcz ani klocków, cały czas na fabrycznych, choć z przodu pewnie przed wakacjami wymienię, ale tarcze to dopiero przy przebiegu 130 000 - 140 000km dopiero powinny być do wymiany.
Ja mam 67 000km i jeszcze nie miałem wymienianych ani tarcz ani klocków, cały czas na fabrycznych, choć z przodu pewnie przed wakacjami wymienię, ale tarcze to dopiero przy przebiegu 130 000 - 140 000km dopiero powinny być do wymiany.
Miałem ogromną przyjemność posiadania VC GTS 3,2 V6 (benzyna) a teraz wysłuchujękaliope pisze:Witamy.... widzę, że kolega się przesiadł na niższą klasę.....nie boli? Pewnie nie jak się ma 150 kucy
klekotu rodem z traktora ( co z tego że to ma 150KM żadna rewelacja dużo bardziej odpowiadało mi 211KM benzynowych koni) ale VC miało swoje lata a życie zmusiło mnie (dzieci) do zakupu pojemniejszego auta. Z zafiry jestem bardzo zadowolony ( do silnika staram się przyzwyczaić ). Nie czuję dyskomfortu posiadania auta niższej klasy, chyba tylko z powodu silnika - jak dla mnie to jest różnica dwóch klas.
Najważniejsze - bardzo ładna zafira gratuluję zakupu i życzę bezproblemowej eksploatacji .
Zafira jest bardzo ładnym samochodem!!!
'F-19 pisze:Miałem ogromną przyjemność posiadania VC GTS 3,2 V6 (benzyna) a teraz wysłuchujękaliope pisze:Witamy.... widzę, że kolega się przesiadł na niższą klasę.....nie boli? Pewnie nie jak się ma 150 kucy
klekotu rodem z traktora ( co z tego że to ma 150KM żadna rewelacja dużo bardziej odpowiadało mi 211KM benzynowych koni) ale VC miało swoje lata a życie zmusiło mnie (dzieci) do zakupu pojemniejszego auta. Z zafiry jestem bardzo zadowolony ( do silnika staram się przyzwyczaić ). Nie czuję dyskomfortu posiadania auta niższej klasy, chyba tylko z powodu silnika - jak dla mnie to jest różnica dwóch klas.
Najważniejsze - bardzo ładna zafira gratuluję zakupu i życzę bezproblemowej eksploatacji .
Zafira jest bardzo ładnym samochodem!!!
wpelni zgadzam sie z kolega, ja mialem VC w klekocie ale 1.9 ma zupelnie inna kulture pracy jak 2.2 DTI ale jakos to ujdzie. Co do koni to sie zgodze przesiadka z 211 na 150 to ciezko sie przyzwyczaic ale ze 125 na 150 to ja widze roznice.
Co do tarcz i klockow z tylu to moglem przetoczyc bo byly ranty na tarczy i postanowilem wymienic. klocki z przodu by jeszcze polataly ale jak wymienic to wszystkie i wiem ile moge pojezdzic.
Co do skory to jak bede mial chwile czasu to zrobie zdjecia fotela.
Ogolnie co do aut staram sie byc perfekcjonista i robic wszystko idealnie chociaz niektorzy uwazaja ze przesadzam. Wszystko widac w moim poprzednim aucie jak bylo dopieszczane z tym bedzie to samo