[B] - Lorry - 2,2 Direct, 150 KM, 2005 - Sport

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

[B] - Lorry - 2,2 Direct, 150 KM, 2005 - Sport

#1 Post autor: Lorry »

Ladies and Gentleman!!!

Lorry presents:

2005 OPEL Zafira B
2.2DIRECT

W niniejszym poście opiszę najnowszy motoryzacyjny nabytek naszej rodziny.
Opel Zafira B

Silnik i skrzynia:
2198 cm3, wolnossący benzynowy z bezpośrednim wtryskiem benzyny
Moc: 110kW/150KM przy 5600 obr./min.
Max moment obrotowy: 215Nm przy 4000obr./min.
Skrzynia: maualna 6 biegowa

Wymiary:
Długość: 4,47m
Wysokość :1,63m
Szerokość: 1,8/2,02m
Rozstaw osi: 2,7m

Nadwozie:
5 drzwiowe, kolor Moongrau mettalic(szaro - popielaty błękit)

Wyposażenie:
dobrze doposażona wersja SPORT:

ABS, ESP, TCS, IDS+(aktywne zawieszenie), AFL( bi-ksenonowe reflektory adaptacyjne), reflektory przeciwmgielne, 4 poduszki powietrzne, system audio CD- 30 by Blaupunkt, komputer pokładowy, 4 elektryczne szyby, elektryczne i podgrzewane lusterka, DDS( system monitorujący ciśnienie w kołach), manualna (wg. mnie lepsza) klimatyzacja, system Flex 7( składane dodatkowe siedzonka), drewniane wstawki, skórzana sportowa kierownica, regulacja 2 płaszczyznowa kierownicy, system Follow Me Home, alufelgi 16” (6 podwójnych ramion), 16” zimówki z kołpakami OPEL, hak holowniczy(pozostałość po poprzednim właścicielu).

Historia:
Auto wyprodukowane w Bochum, przez pierwsze 1,5 roku było demówką/autem dyrektora w salonie Opla w Gliwicach. W ich rękach przejechało 30tys.km. Drugim właścicielem od którego kupiliśmy była osoba prywatna z Krakowa, też 1,5 roku. Auto sprzedawał, gdyż nie potrzebne mu było tak duże auto, kupił nowego Accorda. Przejechał 25 tyś km. Teraz będzie u nas co najmniej 7lat. Do tej pory było serwisowane w ASO Opla na co mam faktury.

Wrażenia:
Przestronność: super, wysoko się siedzi ,dużo miejsca na szerokość, tylną kanapę można przesuwać i regulować kąt oparcia. Bagażnik super (normalny 645l, 7 miejsc 170l, złożone wszystkie 1820l)

Komfort: zawieszenie sztywne ale przyjemne, nie za twarde, fotele fajnie trzymają, sztywne plecy nie bolą, super wyprofilowane, brakuje mi tylko podłokietnika z przodu i regulacji lędźwi. Wentylacja bardzo wydajna, mimo rozmiarów szybko się schładza/ogrzewa

Jazda:
Na razie dokręciłem ją zaledwie do 4 tyś obr/min i 130km/h. Mimo to ciągnie jak dziki od jakichś 2 tyś obrotów, szybko się wkręca na obroty, w porównaniu z astrą to rakieta. Skrzynia precyzyjna, biegi same wchodzą. Hamulce rewelacyjne !!!, na początku trudno wyczuć i auto staje dęba, po wyczuciu rewelka, da się lekko hamować, a jak trzeba to na trasie z dużej prędkości świetnie sobie radzą. Światła w nocy oddają nieocenioną przysługę. Zawieszenie i układ kierowniczy bardzo komunikatywne.

Zużycie paliwa: Na razie przepływomierz jest zmulony( do wymiany na koszt sprzedającego w ciągu tygodnia)i pali trochę więcej czyli na dynamicznie pokonywanej trasie, ale z niską prędkością średnią wyszło koło 9 l, po mieście koło 10, ale wszystko w zimie więc zawsze więcej. Poprzedni właściciel na trasie z dobra przepływką i spokojną jazdą (100-110Km/h) wykręcał 6,2l, po mieście koło 8,8l. Ciągnąc przyczepę nad morze palił jadąc normalnie( w miarę dynamicznie) 9 l/100km/h.
Czyniąc to poprzednim jego autem(Astrą II 1.4) nie mógł zejść poniżej 10,5l.
Spalanie to rzecz której się najbardziej baliśmy ale w sumie to nie jest takie straszne, a manewru wyprzedzania nie trzeba już wykonywać z duszą na ramieniu.

PODSUMOWANIE:
Bardzo fajny i dynamiczny familiowóz, który pozwala komfortowo i bezpiecznie podróżować, a kierowcy dać frajdę z prowadzenia. Dla mnie super!!!!

W porównaniu z astra to ogromny przeskok. Większe auto, 2,5 raza mocniejszy silnik, a wyposażenie z kopciuszka na szejka :mrgreen:

Z rzeczy które trza zrobić to zamontować chlapacze(strasznie szybko się brudzi), przepływomierz, i rozkminić system przewożenia nart (kupić belki pod boxa czy żłożyc środkowe siedzonko i coś a'la rekaw) i ew. założyć czujniki parkowania

Marzenia się jednak spełniają :)

Teraz trochę fotek. :jazda:

Patrzcie jak się ślicznie uśmiecha: Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Uprasza się o ewentualne komentarze :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 28 paź 2010, 15:00 przez Lorry, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#2 Post autor: Maciek »

Trochę fotki małe, ale ogólnie ładna sztuka.
I mało pali w porównaniu z turboletem ;)

Pozdr.
M.

Dżony

#3 Post autor: Dżony »

Ladna sztuka i ladny kolor, niech sie dobrze sprawuje!! POZDRAWIAM!

Lorry
Zafiromaniak

#4 Post autor: Lorry »

Maciek, no pali w sumie mało :) , ktoś kiedyś określił ten silnik mianem diesla na benzyne :P

Co do zdjęć to w czasie ferii postaram się cyknąć jakieś inne i większe.

Też mi sie wydaje że śliczna jest :) ;)

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#5 Post autor: rzadki »

już jakiś czas temu stwierdziłem że jak się trochę usamodzielnię w życiu to kupię sobie Zafirę B :) takie posty tylko mnie utwierdzają w moim przekonaniu :) jedynie poddałbym wątpliwości montowanie chlapaczy, ponoć nie do końca potrzebny wydatek, bo i tak cały brud zostaje na klapie bagażnika, no ale na pewno jadący za Tobą odczują to znacznie lepiej :) szerokości ;)

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak

#6 Post autor: Maciek »

rzadki pisze: jedynie poddałbym wątpliwości montowanie chlapaczy, ponoć nie do końca potrzebny wydatek, bo i tak cały brud zostaje na klapie bagażnika, no ale na pewno jadący za Tobą odczują to znacznie lepiej :) szerokości ;)
Ja też bym nie zakładał - pogorszą tylko wygląd auta :)

Pozdr.
M.

Lorry
Zafiromaniak

#7 Post autor: Lorry »

Założe a potem ew. ściągnę :P . Denerwuje mnie to że całe boki i okolice za nadkolami mam w piachu z drogi :/ Nie chce tego ściagać a boje się ze jak bede mył auto to sie lakier porysuje :(

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak

#8 Post autor: Maciek »

Chlapacze za wiele nie dają.

A auto trzeba myć na dobrej myjni ręcznej (ja płacę ok 30 zeta za dobre mycie).

Ew. między myciami można przepłukać za ok 10 zł. na samoobsługowej (ale to tylko jak nie jest bardzo brudny, bo dobrze nie da się takową domyć...)

Pozdr.
M.

Lorry
Zafiromaniak

#9 Post autor: Lorry »

Dawno nic tu nie pisałem/pokazywałem to sypne teraz fotkami :P

Zafira winter-edition:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i summer-edition ;)

Obrazek
Obrazek

i uśmieszek :lol:

Obrazek

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#10 Post autor: rzadki »

w opelku miejsca na bagaże jak lodu w zimie, a On jeszcze trumnę na dach założył :P

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#11 Post autor: BajBus »

rzadki pisze:w opelku miejsca na bagaże jak lodu w zimie, a On jeszcze trumnę na dach założył :P
jesli wieziesz 4 osoby... przy 6ciu już jest problem zwłaszcza przy wyjazdach na narty/snowboard;)

Lorry
Zafiromaniak

#12 Post autor: Lorry »

trumna na narty, 4 długich par nie zzmieścisz do środka, wyjazd na 7 dni 2dorosłe, 2 dzieci(starszych), bagażnik cały zapchany pod rolete, box daje jeszcze ze 400l czyli narty, buty, kurtki kaski---lekkie ale objętościowe ;)

Box jest jak dla mnie nieoceniony, ostre krawedzie nart nie haratają plastików w środku, w razie hamowania nie lata nic po srodku, no i wilgoć się nie znosi ;)

No a na parkingu wygląda dumnie,nawet włąściciele meroli patrzą i pytają z respektem 8) :lol:

Awatar użytkownika
ADAMO_16
Bywalec
Model:

#13 Post autor: ADAMO_16 »

Pierwszy raz widze zafire bez relingów :shock: Jakaś taka łysa ;) Ale box spasował do całości :)

Lorry
Zafiromaniak

#14 Post autor: Lorry »

ADAMO_16 pisze:Pierwszy raz widze zafire bez relingów :shock: Jakaś taka łysa
, no fakt rzadki to widok. Ale bez relingów też fajna jest, w końcu Zafira :lol:

ADAMO_16 pisze:box spasował do całości
, a dziękuje, przez ostatnie 3 lata jeździł na Astrze F sedan ;)

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#15 Post autor: rzadki »

czy zużycie paliwa wzrasta odczuwalnie? bo co by nie było jest to spory element :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”