[B] - zafirayogi - 1,9 CDTI, 120 KM, .....
[B] - zafirayogi - 1,9 CDTI, 120 KM, .....
Witam wszystkich posiadaczy Zafirek. Od tygodnia jestem posiadaczem Zafiry 1.9 CDTI 120km .
Poczyniłem troszkę modów, ale cały czas będzie coś robione... w ciągu tygodnia nie da się wszystkiego wykonać.
Pozdrawiam a zdjęcia przesyłam poniżej
1.Pierwsza modyfikacja wygłuszanie drzwi..przy czym okazało się że są przecięte kable w tylnych drzwiach ...(standard podobno)
2. do wygłuszania drzwi będzie potrzebna zgrzewarka i wałek dociskowy... w związku z tym że mam firmę gdzie jest to moje narzędzie pracy posiadam profesjonalny sprzęt, ale myślę że zwykła opalarka też wystarczy. Chodzi o to aby mata bitumiczna złapała tem. i była elastyczna... wystarczy położyć maty na słońcu i będzie też ok. ale wałek się wam przyda ponieważ lepiej się układa mata na nierównościach.
3. drzwi wygłuszone i przynajmniej nie strzelają przy zamykaniu + duża frajda z muzyki.
W drzwi wmontowane zostały JBL dwu drożne odseparowane głośniki. Polecam ten zestaw JBL CS-6C idealnie pasują wysokie tony (syczki) pod standardowe uchwyty wystarczy je tylko zamienić i docisnąć aż usłyszymy "klik" i więcej roboty przy tym nie ma
4. następna zamiana to zagłówki które kupiłem w kolorze beżowym ( dobra cena) , które będą obszyte w kolorze tapicerki.
oczywiście nie obeszło się bez problemów (należy przewiercić rurkę), ponieważ kable nie przejdą.
5. kolejny MOD to PS2 zabudowa na siedzeniu kierowcy
No i dużo by tu pisać w skrócie KABLE KABLE I JESZCZE RAZ KABLE
do całości będzie jeszcze dodatkowe dvd/divx, tak aby monitory były odseparowane, czyli na jednym, np. film a na drugim PS2 i odwrotnie
6. Każdy monitor i ps2 oraz na dniach dvd zasilane jest osobno
7. Nadszedł czas na jednostkę sterująca JVC przepraszam nie chciałbym kogoś urazić, ale nie trawie oryginalnych radyjek jak w zafirze tak i a poprzedniej astrze.
po małych problemach (spodziewałem się tego, nic za darmo) zamontowałem nowe radyjko w miejscu starego.
Jak to teraz gra !!!! wygłuszone drzwi głośniczki JBL i radio JVC po prostu wymiata
A to moja Zafirka z zewnątrz
następne planowane zmiany:
felgi może 18'' chrom
wzmacniacz w tylny schowek (strasznie wąski - tylko 18 cm) ale wchodzi wzmak ground zero
i skrzynia JBL (w miarę zgrabna)
jeśli źle wkleiłem zdjęcia itp. to przepraszam pierwszy raz piszę w forum.
pozdrawiam
Poczyniłem troszkę modów, ale cały czas będzie coś robione... w ciągu tygodnia nie da się wszystkiego wykonać.
Pozdrawiam a zdjęcia przesyłam poniżej
1.Pierwsza modyfikacja wygłuszanie drzwi..przy czym okazało się że są przecięte kable w tylnych drzwiach ...(standard podobno)
2. do wygłuszania drzwi będzie potrzebna zgrzewarka i wałek dociskowy... w związku z tym że mam firmę gdzie jest to moje narzędzie pracy posiadam profesjonalny sprzęt, ale myślę że zwykła opalarka też wystarczy. Chodzi o to aby mata bitumiczna złapała tem. i była elastyczna... wystarczy położyć maty na słońcu i będzie też ok. ale wałek się wam przyda ponieważ lepiej się układa mata na nierównościach.
3. drzwi wygłuszone i przynajmniej nie strzelają przy zamykaniu + duża frajda z muzyki.
W drzwi wmontowane zostały JBL dwu drożne odseparowane głośniki. Polecam ten zestaw JBL CS-6C idealnie pasują wysokie tony (syczki) pod standardowe uchwyty wystarczy je tylko zamienić i docisnąć aż usłyszymy "klik" i więcej roboty przy tym nie ma
4. następna zamiana to zagłówki które kupiłem w kolorze beżowym ( dobra cena) , które będą obszyte w kolorze tapicerki.
oczywiście nie obeszło się bez problemów (należy przewiercić rurkę), ponieważ kable nie przejdą.
5. kolejny MOD to PS2 zabudowa na siedzeniu kierowcy
No i dużo by tu pisać w skrócie KABLE KABLE I JESZCZE RAZ KABLE
do całości będzie jeszcze dodatkowe dvd/divx, tak aby monitory były odseparowane, czyli na jednym, np. film a na drugim PS2 i odwrotnie
6. Każdy monitor i ps2 oraz na dniach dvd zasilane jest osobno
7. Nadszedł czas na jednostkę sterująca JVC przepraszam nie chciałbym kogoś urazić, ale nie trawie oryginalnych radyjek jak w zafirze tak i a poprzedniej astrze.
po małych problemach (spodziewałem się tego, nic za darmo) zamontowałem nowe radyjko w miejscu starego.
Jak to teraz gra !!!! wygłuszone drzwi głośniczki JBL i radio JVC po prostu wymiata
A to moja Zafirka z zewnątrz
następne planowane zmiany:
felgi może 18'' chrom
wzmacniacz w tylny schowek (strasznie wąski - tylko 18 cm) ale wchodzi wzmak ground zero
i skrzynia JBL (w miarę zgrabna)
jeśli źle wkleiłem zdjęcia itp. to przepraszam pierwszy raz piszę w forum.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 04 paź 2011, 20:41 przez zafirayogi, łącznie zmieniany 1 raz.
auto super wygląda z twoimi modami. Co to dokładnie za model radia i czy współpracuje z seryjnym wyświetlaczem?czy działa sterowanie komputerem polkadowym z tego radia? I gdzie kupiłeś maty jak na necie to podaj proszę linka . Jeszcze raz gratuluje pomysłu na taka rozbudowe audio. Rzeczywiście seria to tragedia.
Ps. Jakie miałeś stare radio dokładnie ?czyżby CD30?
Pozdrawiam
z
Ps. Jakie miałeś stare radio dokładnie ?czyżby CD30?
Pozdrawiam
z
jeśli chodzi o koszty to nie dużo grunt to szukać dobrej oferty na alledrogo
Jeśli mogę pisać kwoty to
monitorki 2 szt wraz z słuchawkami bezprzewodowymi nie pchełki tylko te duże 400 zł
montaż 0 zł troszkę chęci i główkowania ponieważ brak było instrukcji.
ps2 za 250 zł można kupic ja kupiłem z 2 padami karta pamieci i 4 gry
głośniki JBL 230 zł
jedostka sterująca JVC 550 zł
wygłuszenie drzwi maty ok 30 szt czyli ok 200 zł ( robota 0zł)
Po co kupować sprzed za 10000 zł jak mozna naprawde coś w dużo niższej cenie kupic i też będzie fajnie działać. A to że na monitorach pisze tech- pro zamiast alpine itp to mi nie przeszkadza. choć powiem że radio to musi być w miare dobrej marki aby grało
posaiadałem pioneer'a chyba 2 rodzaje w astrze ale to jest porażka nie gra to nic
pózniej zmieniłem na jvc i naprawde ładnie grają te radyjka
[ Dodano: Wto Paź 04, 2011 20:50 ]
radio poprzednie seryjne cd 30
wyswietlacz mam tez żółtawy bez navi.
Zmiana utworów czy głośności nie działa z kiery ale może da się to podłlaczyć niesprawdzałe z tego względu że nie mogę sie do tego przekonać
na wyswietlaczu wyświtla się spalanie itd oraz tel. nie ma zakładki CD
język zmieniłem na angielki a jak będzie potrzeba zerknąć w inne opcje podłączenie starego radia zajmie max 5 min.
Choś powiem szczerze że nie ma tam za wiele funkcji do ustawiania.
Jeśli mogę pisać kwoty to
monitorki 2 szt wraz z słuchawkami bezprzewodowymi nie pchełki tylko te duże 400 zł
montaż 0 zł troszkę chęci i główkowania ponieważ brak było instrukcji.
ps2 za 250 zł można kupic ja kupiłem z 2 padami karta pamieci i 4 gry
głośniki JBL 230 zł
jedostka sterująca JVC 550 zł
wygłuszenie drzwi maty ok 30 szt czyli ok 200 zł ( robota 0zł)
Po co kupować sprzed za 10000 zł jak mozna naprawde coś w dużo niższej cenie kupic i też będzie fajnie działać. A to że na monitorach pisze tech- pro zamiast alpine itp to mi nie przeszkadza. choć powiem że radio to musi być w miare dobrej marki aby grało
posaiadałem pioneer'a chyba 2 rodzaje w astrze ale to jest porażka nie gra to nic
pózniej zmieniłem na jvc i naprawde ładnie grają te radyjka
[ Dodano: Wto Paź 04, 2011 20:50 ]
radio poprzednie seryjne cd 30
wyswietlacz mam tez żółtawy bez navi.
Zmiana utworów czy głośności nie działa z kiery ale może da się to podłlaczyć niesprawdzałe z tego względu że nie mogę sie do tego przekonać
na wyswietlaczu wyświtla się spalanie itd oraz tel. nie ma zakładki CD
język zmieniłem na angielki a jak będzie potrzeba zerknąć w inne opcje podłączenie starego radia zajmie max 5 min.
Choś powiem szczerze że nie ma tam za wiele funkcji do ustawiania.
dziura oczywiście została a to dlatego że szyby idą do przyciemniania a niechciałbym aby ktoś mi rozdzierał wygłuszenie. Chłopaki muszą się jakość dostać do szyb:) więc nie chciałem im dodawać roboty. Umówiłem się z nimi że jak załążą już szyby podjadę i wygłuszę sobię tą część aby nie rozbierać wszystkiego 4 razy ) pozdr.
to jest JVC KW-XR611 - mam takie w Agili. Do montażu trzeba dokupić jeszcze maskownicę ("ramkę"), bo radio jest oczywiście prostokątne, a w Oplu dziura jest trapezem.kaliope pisze:jaki to model JVC? Chyba nie pasowało idealnie, tzn nie jest dedykowany pod opla.....stosowałeś jakąś ramkę? Zrób fotę z bliska.
Radyjko to JVC KW-XR611 a co do ramki to tak dokupiłem dodatkową ramkę tak aby pasowała pod kształt w desce.... niestety pomiędzy ramką a radiem została przestrzeń która strasznie szpeciła wygląd. Ramka która była w zestawie z radiem nie pasowała pomiędzy radio a ramkę ( tapezową) więc trzebabyłą ją przyciąć na wysokosci o 4 mm.
Po ucięciu, ramkę potraktowałem papierem ściernym tak aby była idealna powierzchnia i wszystko ładnie spasowało.
Podsumowując sama ramka z radia nam nic nie da , tak samo sama ramka w trapezie.. muszą być obydwie które pasuje dopasować.
Dzisiaj wykonałem następny Mod został wywalony Fap/dpf.
Usunąłem błąd z kompa w miejsce Filtra cząstek stałych został zamontowany tłumik srodkowy z zafiry A ( silnik 2.0)
Nie polecam wstawiania samej rury ponieważ z wydechu zamiast normalnego dzwięku słychać echo i metaliczny odgłos. W końu po wywaleniu filtra nie ma żadnych tlumików tylko koncowy a on niestety nie wygłuszy wszystkiego.
zdjęcia puszczę jutro
Po ucięciu, ramkę potraktowałem papierem ściernym tak aby była idealna powierzchnia i wszystko ładnie spasowało.
Podsumowując sama ramka z radia nam nic nie da , tak samo sama ramka w trapezie.. muszą być obydwie które pasuje dopasować.
Dzisiaj wykonałem następny Mod został wywalony Fap/dpf.
Usunąłem błąd z kompa w miejsce Filtra cząstek stałych został zamontowany tłumik srodkowy z zafiry A ( silnik 2.0)
Nie polecam wstawiania samej rury ponieważ z wydechu zamiast normalnego dzwięku słychać echo i metaliczny odgłos. W końu po wywaleniu filtra nie ma żadnych tlumików tylko koncowy a on niestety nie wygłuszy wszystkiego.
zdjęcia puszczę jutro