[I] Flora - Škoda Rapid
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Od wczoraj śmigam sobie tym pięknym samochodem. Spodobał mi się na samym początku ze względu na kolor. W środku pachnie świeżością, bo samochód dopiero co opuścił fabrykę. Do tego wszystkiego słowo RAPID kojarzyło mi się z szybkością i gwałtownością, więc zapowiadało się dobrze. I... właściwie na tym koniec zachwytów.
Po przesiadce z Zafiry poczułem się jakbym prowadził czołg. Miałem już ciekawe doświadczenia przy wsiadaniu do Vectry, gdzie fotel jest znacznie niżej i trzeba uważać na głowę, ale tu trzeba się naprawdę nagimnastykować.
Przednia szyba (pomijając komfort widzenia wynikający z innej wysokości samochodu) zdaje się ograniczać widoczność na boki. Widoczność do tyłu to jakiś żart - stojąc na światłach widziałem jedynie kierowcę samochodu stojącego za mną. Nie odważyłem się jeszcze zajmować tyłem miejsca parkingowego.
Początkowo pozytywnie zaskoczyła mnie dźwignia zmiany biegów, którą można obsługiwać jednym palcem. Niestety podczas jazdy brakowało mi pewności przy zmianie biegów, bo jednak mechanizm ten działa zbyt delikatnie.
Wracając do domu dobrze znaną trasą postanowiłem ominąć kilka samochodów "wlokących się" prawym pasem i na szczęście zrobiłem to w miejscu gdzie są dwa pasy w jednym kierunku. Zmieniłem bieg, gaz w podłogę i... nic. Powyżej 70 km/h Škoda ma takiego kopa, że grzecznie przepuściłem wszystkie samochody i wróciłem na prawy pas. Wydaje mi się, że tym samochodem nie uda się wykonać wyprzedzania TIRa na trasie.
Na koniec kilka parametrów:
Model: Škoda Rapid
Produkcja: 2015
Przebieg: 3300 km
Silnik: 1.2 MPI, 3 cylindry, 75 KM
Masa: 1060 kg
- aroniusz
- Mieszkaniec
- Imię: Arek
To jak nie zobaczymy już Twoich dalszych poczynań z ZB ?
A jeśli chodzi o Twoją przesiadkę, to mam podobne doświadczenia. Od tygodnia szukam dla żony Corsę D i na pierwszy ogień poszła z silnikiem 1.0 - tragedia, nie umiałem wyjechać z podwórka na drogę - zgasła. Później była 1,2 i coś podobnego, gaz do dechy a tu nic. No ale corsa to nie skoda która jest dużo większa.
A jeśli chodzi o Twoją przesiadkę, to mam podobne doświadczenia. Od tygodnia szukam dla żony Corsę D i na pierwszy ogień poszła z silnikiem 1.0 - tragedia, nie umiałem wyjechać z podwórka na drogę - zgasła. Później była 1,2 i coś podobnego, gaz do dechy a tu nic. No ale corsa to nie skoda która jest dużo większa.
- miodzik
- Zafiromaniak
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Flora pisze:Silnik: 1.2 MPI, 3 cylindry, 75 KM
Buda spora, silnik dość mały. Nic dziwnego, że masz takie odczucia.Flora pisze:Wydaje mi się, że tym samochodem nie uda się wykonać wyprzedzania TIRa na trasie.
Dla żonki do bujania się wokół komina starczy.
A przed kupnem nie umawiałeś się na jakąś jazdę próbną?
Czego Ci życzyć...
Bezawaryjności
- Flora
- Zafiromaniak
Przed ZB jeszcze sporo modyfikacji.aroniusz pisze:To jak nie zobaczymy już Twoich dalszych poczynań z ZB ?
Na szczęście będę miał ten samochód tylko przez najbliższy miesiąc, a temat umieściłem tu 'ku przestrodze'.Marcin pisze:A przed kupnem nie umawiałeś się na jakąś jazdę próbną?
Z ruszaniem nie ma problemu i do 50 km/h samochód zachowuje się dobrze, ale (moim zdaniem) na trasę się nie nadaje.aroniusz pisze:Od tygodnia szukam dla żony Corsę D i na pierwszy ogień poszła z silnikiem 1.0 - tragedia, nie umiałem wyjechać z podwórka na drogę - zgasła
-
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: seria 3
- Model: e46
- Oznaczenie silnika: M47,M54
Rapidka ładne autko, ale tylko wersji hatchback :>
Bezawaryjności i szerokości
Ja miałem okazję jeździć od szefa Hyundaiem i30 eco 1.4i LPG moc całe 100KM to samo mogę powiedzieć trasa 360km to totalna mordęga, a ostatnio ta samo trasę pokonałem traficem 2.0dci o 30 min szybciej i sprawniej się wyprzedzało mimo tego, że już ten diesel nie ma takiej mocy i nie jest tak sprawny jak nowyFlora pisze:aroniusz napisał/a:
Od tygodnia szukam dla żony Corsę D i na pierwszy ogień poszła z silnikiem 1.0 - tragedia, nie umiałem wyjechać z podwórka na drogę - zgasła
Z ruszaniem nie ma problemu i do 50 km/h samochód zachowuje się dobrze, ale (moim zdaniem) na trasę się nie nadaje.
Bezawaryjności i szerokości
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Od bidy:cns80 pisze:A w grupie VW są takie ?Bodek pisze:Ale takiego z dobrym silnikiem można przygarnąć
1.4 TSI/90 kW (122 KM) DSG
ale cena zaporowa 82 410 :>
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Flora
- Zafiromaniak
Film trochę kiepski, bo nagrywałem na szybko, bez przygotowania.
https://youtu.be/d0d0sjGeGwg
Asystent ekologiczny proponuje wrzucenie piątego biegu już przy 50 km/h. Po puszczeniu pedału gazu samochód na piątym biegu utrzymuje prędkość 30 km/h. Niestety nagrywałem na zbyt krótkim prostym odcinku drogi.
https://youtu.be/d0d0sjGeGwg
Asystent ekologiczny proponuje wrzucenie piątego biegu już przy 50 km/h. Po puszczeniu pedału gazu samochód na piątym biegu utrzymuje prędkość 30 km/h. Niestety nagrywałem na zbyt krótkim prostym odcinku drogi.