Zakup Zafirki C - prośba o opinie

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
ememsik
Bywalec
Imię: Magdalena
Auto: Opel Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A14NET
#31 Post autor: ememsik »

KIT GTO pisze:jak możecie komuś doradzać zakup samochodu zafira B, jeśli dysponuje kwotą około 60tysi nie dość że jest to stara konstrukcja i ni jak ma się do zafiry C to jeszcze nie kupi czegoś z czego będzie zadowolona

Eksploatacja ZC nie będzie wysoka w porównaniu do ZB bo to nowy samochód, więc czym piszecie

za sześć kafli to nowy o nowy można się starać a tym bardziej o inną markę ;)
Nie za 60 tylko za 50 a dyszkę mamy na dodatkowe opłaty i zakupy... gaz zimówki ubezpieczenie... koło zapasowe ☺

Jeszcze czekamy... Ale to już z zimną krwią 8)

giemsky
Świeżak
Model:

#32 Post autor: giemsky »

KIT GTO pisze:jak możecie komuś doradzać zakup samochodu zafira B, jeśli dysponuje kwotą około 60tysi nie dość że jest to stara konstrukcja i ni jak ma się do zafiry C to jeszcze nie kupi czegoś z czego będzie zadowolona

Eksploatacja ZC nie będzie wysoka w porównaniu do ZB bo to nowy samochód, więc czym piszecie

W jakim sensie nowy? Za podobną cenę ZB będzie nowsza rocznikowo z mniejszym przebiegiem, ZC będzie co najwyżej nowsza modelowo, ale to już kwestia gustu i wymagań. ZB to prostsza konstrukcja, naprawi ją każdy mechanik, dużo części na szrotach.

Uważam, że to rozsądne podejście przy budżecie 60k nie kupować auta za całość tej kwoty tylko mniej, a resztę zostawić na opłaty i ew. naprawy. Poza tym dzisiejsze ceny ubezpieczenia to jakiś koszmar...
ememsik pisze: A gdzie stoją takie fajne polskie ZB?
Fajnie ZB nie stoją tylko się szybko sprzedają jak są w rozsądnej cenie. Ilość ofert jest niestety dużo mniejsza niż kombi czy kompaktów, bo jeżdżą nimi w większości prywatne osoby wiele lat. Trzeba czekać i monitorować pojawiające się oferty, aż się coś trafi.

Awatar użytkownika
PiotrWie
Mieszkaniec
Imię: Piotr
Model: Family
Oznaczenie silnika: A18XEL

#33 Post autor: PiotrWie »

Zależy co kto potrzebuje - ja kupiłem ZB za 66 tyś i jestem bardzo zadowolony - żeby kupić taką samą ZC musiałbym dołożyć 20 tyś, a to prawie 1/3 lub jechać sam do Niemiec co zajęło by mi co najmniej tydzień albo szukać przez pół roku tej jednej nadającej się do użytku pomiędzy "nówkami sprzedawanymi przez Niemca co płakał". Co takiego cudownego i nowego jest w ZC poza wyglądem ( rzecz gustu, mi się z przodu nie podoba) i takim paradoksem że samochód większy z zewnątrz o 19 cm wewnątrz ma przewagę ... 1 cm - przynajmniej tak podają oficjalne materiały GM. Na pewno ma bardziej wysilone silniki benzynowe - oczywiście na razie rozważania o ich trwałości ta czysta teoria - nie ma kilkunastoletnich silników 1,4 turbo - mogą okazać się trwałe, a mogą też po jakimś czasie kumulację napraw jak nowoczesne diesle. Jako auto do jeżdżenia ZB i ZC niewiele się różnią, tyle że na widok ZC sąsiadowi "gula skacze" a ZB - nie.
PiotrWie

Awatar użytkownika
ememsik
Bywalec
#34 Post autor: ememsik »

PiotrWie .... Dziękuję
Mi się mordka ZC baardzo podoba.. kwestia gustu

Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#35 Post autor: KIT GTO »

proszę Cię, jeździłeś, siedziałeś w środku że piszesz "nie wiele się różnią " ;)
a który teraz silnik niezależnie od marki jest nie wysilony
do Niemiec pojechać wystarczy na dzień max dwa i samochód masz pomijając pośredników i handlarzy

a co do napraw to sorry ale chyba w twojej miejscowości nie są w stanie naprawić samochodu jakim jest ZC, nic dziwnego jak szukasz części do naprawy na szrotach :lol:

każdy ma swój światopogląd, i ja nie będę przekonywać do swojego

wracając do tematu to co to za kpina żeby czekać na samochód od lipca i nawet nie widzieć zdjęć w jakim jest stanie przed naprawą ?
Ostatnio zmieniony 29 lis 2016, 21:42 przez KIT GTO, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ememsik
Bywalec
#36 Post autor: ememsik »

Zdjęcie nr 1 tyłu auta przed zakupem

Zdjęcie nr 2 tylnej klapy

Zdjęcia się pobierają - w taki sposób mogę je udostępnić z Google dysku.

Zdjęcia otrzymałam wczoraj.
To ta nasza Zafirka C zamówiona we wrześniu.
Również mam zdjęcia przodu i wnętrza - ale tam nic takiego nie ma - widział je Bodek ;)

Ma być w tym tygodniu gotowa.

Bardzo proszę o opinie.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2016, 14:44 przez ememsik, łącznie zmieniany 4 razy.

Crazy
Zafiromaniak
Imię: Dawid
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
#37 Post autor: Crazy »

i tylko tyle widziałaś ??
a przód ? :lol:
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
ememsik
Bywalec
#38 Post autor: ememsik »

Crazy pisze:i tylko tyle widziałaś ??
a przód ? :lol:
Napisałam wyżej:
Również mam zdjęcia przodu i wnętrza - ale tam nic takiego nie ma - widział je Bodek
jeśli chcesz to je wrzucę ale dopiero popołudniu ;)

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#39 Post autor: rafant4011 »

Po zdjęciach groźnie to nie wygląda, miałem podobną stłuczka, gość na światłach nie wyhamował i we mnie wjechał, przy prędkości może 20 na godzinę, brakło mu może z półtora metra...
Zobacz, obrażenia miałem podobne...
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=258767#258767
Ostatnio zmieniony 30 lis 2016, 09:00 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.

Crazy
Zafiromaniak
Imię: Dawid
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
#40 Post autor: Crazy »

ale takie uszkodzenia to max 1msc naprawa powinna trwać
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#41 Post autor: rafant4011 »

Crazy pisze:ale takie uszkodzenia to max 1msc naprawa powinna trwać
:ok: zgadzam się...

Awatar użytkownika
PiotrWie
Mieszkaniec
Imię: Piotr
Model: Family
Oznaczenie silnika: A18XEL

#42 Post autor: PiotrWie »

KIT GTO pisze:proszę Cię, jeździłeś, siedziałeś w środku że piszesz "nie wiele się różnią " ;)
a który teraz silnik niezależnie od marki jest nie wysilony
do Niemiec pojechać wystarczy na dzień max dwa i samochód masz pomijając pośredników i handlarzy

a co do napraw to sorry ale chyba w twojej miejscowości nie są w stanie naprawić samochodu jakim jest ZC, nic dziwnego jak szukasz części do naprawy na szrotach :lol:

każdy ma swój światopogląd, i ja nie będę przekonywać do swojego

wracając do tematu to co to za kpina żeby czekać na samochód od lipca i nawet nie widzieć zdjęć w jakim jest stanie przed naprawą ?
Owszem, nie tylko siedziałem ale nawet jeździłem -sąsiad kupił 3-letnią "igłę", poza tym że znosi na lewo to jest nówka sztuka. To ze kolor tapicerki jest nowy czy fotel trochę grubszy, zegary inaczej poukładane to żaden postęp techniczny - producenci poukładają inaczej, zmienią kształt wylotów powietrza i już twierdzą że to "nowy, bardzo ulepszony model" Napisz jakie konkretnie nowe rozwiązania techniczne widzisz w Zafirze C, których nie było w Zafirze B - a nie ogólniki jak z folderu.
A na szrotach nie szukam ani części ani samochodów - od jakiegoś czasu stać mnie na to by pójść do salonu i zamówić z takim wyposażeniem jakiego potrzebuję ( a jakoś zbędnych bajerów i tak nie używam) i w takim kolorze jak mi się podoba.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2016, 11:16 przez PiotrWie, łącznie zmieniany 2 razy.
PiotrWie

Awatar użytkownika
ememsik
Bywalec
#43 Post autor: ememsik »

Dlatego zaležało nam na zdjęciach
By wiedzieć nawet na przyszłość co jak było
Wiemy na co zwracać uwagę przy oglądaniu
Zobaczymy na żywo jak to zostało naprawine

Rafant4011... wymieniłeś klapę całą czy klepałeś?

To proszę o opinię.... Czy przyjmować Zafirkę do rodziny?
Ostatnio zmieniony 30 lis 2016, 11:05 przez ememsik, łącznie zmieniany 1 raz.

giemsky
Świeżak
Model:

#44 Post autor: giemsky »

KIT GTO pisze:
Zawsze można kupować w ASO albo ulepić sobie z gliny, jeśli to potwarz kupować używane części :D

Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#45 Post autor: KIT GTO »

PiotrWie pisze: Owszem, nie tylko siedziałem ale nawet jeździłem -sąsiad kupił 3-letnią "igłę", poza tym że znosi na lewo to jest nówka sztuka. To ze kolor tapicerki jest nowy czy fotel trochę grubszy, zegary inaczej poukładane to żaden postęp techniczny - producenci poukładają inaczej, zmienią kształt wylotów powietrza i już twierdzą że to "nowy, bardzo ulepszony model" Napisz jakie konkretnie Nowe rozwiązania techniczne widzisz w Zafirze C, których nie było w Zafirze B - a nie ogólniki jak z folderu.
A na szrotach nie szukam ani części ani samochodów - od jakiegoś czasu stać mnie na to by pójść do salonu i zamówić z takim wyposażeniem jakiego potrzebuję ( a jakoś zbędnych bajerów i tak nie używam) i w takim kolorze jak mi się podoba.
jesli patrzysz tylko przez pryzmat innego kształtu kratek czy też innych zegarów. to gratuluję

dla mnie temat zakończony
giemsky pisze:
KIT GTO pisze:
Zawsze można kupować w ASO albo ulepić sobie z gliny, jeśli to potwarz kupować używane części :D
mówiliśmy o mechanikach i częściach do naprawy prawda ?

inne części nie przychodzą mi na myśl jak eksploatacyjne: tarcze, klocki, filtry i amory czy kupujesz je na szrotach ? bo jeśli tak to szacunek kolego

podrzuci ktoś te zdjęcia bo nie wyświetlają się

Zablokowany

Wróć do „Archiwum ogłoszeń - Zafira Tourer”