[A] Montaż CB Radia w ZAFIRA A

Modyfikacje dla Zafiry A
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER

#121 Post autor: GOTI »

rad25 pisze:A czy ma ktoś zamontowane radio w siatce obok lewej nogi pasażera? Jak to wygląda i jak sie spisuje w czasie eksploatacji?
Ja mam tak zamontowane CB
Obrazek
Co najważniejsze nie przeszkadza kierowcy i też nie zawadza pasażerowi oraz jest dobry dostęp do radia podczas kierowania ;)
Obrazek

Bartez
Bywalec
Model:

#122 Post autor: Bartez »

Ja też mam zamocowane radio po stronie pasażera, dorobiłem do radia prowadnice zeby go wsuwać w te pręty które trzymają siatkę. Kabel od anteny leci pod dywanikami a zasilanie tymczasowo tunelem środkowym do tylnego gniazda zapalniczki. Radio można szybko zdemontować i żadne kable nie walają się pod nogami ;)

pablo2374

#123 Post autor: pablo2374 »

W sumie i ja bym sobie tak zamontował, jednak trzymając auto pod blokiem musiałem je schować aby kogoś nie skusiło :evil:

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER

#124 Post autor: GOTI »

pablo2374 pisze:W sumie i ja bym sobie tak zamontował, jednak trzymając auto pod blokiem musiałem je schować aby kogoś nie skusiło
Też trzymam pod blokiem i narazie nic mi się nie przydarzyło prócz przekręconej anteny ale mam tak czuły alarm, że odrazu zaczął wyć a z rana sąsiadka mi opowiadała, bo akurat ma widok na parking :lol:
Obrazek

KACPEREK

#125 Post autor: KACPEREK »

Ja też mam tak jak kolegaGOTI, tylko że mam kable zasilające podłączone na stałe pod bezpieczniki a na kablach oryginalnie jest kostka do szybkiego odłączania radia.

Darekb

#126 Post autor: Darekb »

rad25 pisze:A czy mocowanie radia w ten sposób nie przeszkadza w czasie jazdy? Lewa noga nie zawadza? Skąd masz poprowadzone zasilanie, bo chyba nie z gniazda zapalniczki na środkowym tunelu?
Ja mam unidena zamontowanego bardziej po prawej pod kolumne kiery i nic nie przeszkadza -moze ciut słabiej widac ,ale to nie TV.Trzeba tylko dobrze dobrac filtry i nic nie szumi na całej szerokosci pasma i wtedy nie trzeba krecic.Rozgałęziacz poprowadzony z kabli do gniazda zapalniczki p (kabel poprowadzony pod kolumną i pod bezpiecznikami, wcisniety miedzy plastikami w okolice lewel przedniej szybki.Na desce po lewej na podkładce z gumy samoprzylepnej (bez wiercenia) leży gruszka.Rozgałęziacz trzyma się na desce tuż przy szybce na "rzep przemysłowy".Tam też mam podłączony kabel do GPS i CB-poprowadzony i wciśnięty między łączeniami plastików

rad25

#127 Post autor: rad25 »

No tak, tylko większoś z kolegów ma wersje A Zafirki a tam trochę inaczej jest z przestrzeniami niż w wersji B, inaczej wyglądają plastiki. Zastanawiam się na wersją kolegi @Bartez ponieważ ma takie autko jak ja tylko że w dieselku. Ciekawi mnie jaki masz widok na radio w czasie jazdy? Czy nie musisz się przechylać na prawo żeby coś zobaczyć i ewentualnie manipulować przy radiu? Jakie masz radio i jak się ono spisuje ponieważ różne są opinie odnośnie CB w Zośce B?

Bartez
Bywalec
Model:

#128 Post autor: Bartez »

Ja mam starego alana78plus (antena no name) i nic nie brumi i nie szumi :lol:.Odnośnie widoczności to trzeba lekko sie wychylić aby zobaczyć wyświetlacz ale niejest to zbyt uciążliwe. Pozatym ja jak ustawię radio to rzadko kiedy coś przy nim manipuluję, pozatym w dalsze trasy jeżdżę z nawigatorem-radiotelefonistą w postaci żony ;) i to ona wtedy obsługuje radiostacje 8)

rad25

#129 Post autor: rad25 »

Ja zastanawiam sie nad zakupem LAFAYETTE VENUS, wtedy cała gałkologia jest w gruszce i nie ma problemu z radiem bo można go np. schować w schowku pod fotelem pasażera. Ale nie mam informacji jak się ono spisuje. Może ktoś posiada takowe CB i może coś o nim napisać.

pablo2374

#130 Post autor: pablo2374 »

rad25, ja mam co prawda Lafayeta ale Atene (sterowanie też mam w gruszce) i nie narzekam: nic nie szumi ładnie zbiera :) a co do Venus jest to tzw. "ręczniak" słaby głośnik i trudny do regulacji :evil: Jak chcesz to mogę Ci opylić właśnie "ręczniaka" ale Alana 42 :D

Arczi

#131 Post autor: Arczi »

U mnie w Yosku tez jest to co potrzeba w gruszce i patrzenie na radio nie jest konieczne :D

rad25

#132 Post autor: rad25 »

Alan 42 raczej odpada a jaki model Yosana posiadasz?

Arczi

#133 Post autor: Arczi »

rad25 pisze:a jaki model Yosana posiadasz?
PRO-120

pablo2374

#134 Post autor: pablo2374 »

rad25, sparzyłem się na "ręczniakach" bo to nie radyjka do samochodu i Tobie też odradzam. Lafayette miał taki fajny model (nie mogę go jakoś znaleźć) składający się z dwóch części: jedna główna którą można było umieścić nawet w bagażniku i i druga coś w rodzaju panela radiowego. Jak kupowałem Atenę to opisywana wersja była przy droga i dlatego padło na Atenę (i nie żałuję).

Remek

#135 Post autor: Remek »

Ja mnie najdzie ochota na dłubanie z lutownicą to mam w planach (oczywiście po zakupie Zafiry) zrobić coś podobnego co mój kolega swego czasu zrobił w Passacie:
http://forum.vw-passat.pl/threads/27183 ... 7e43f8d23e
Będzie niezła dłubanina, ale może się opłaci :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”