[A] Wygłuszanie wnętrza i maski silnika

Modyfikacje dla Zafiry A
Wiadomość
Autor
Milus

#31 Post autor: Milus »

marsuc pisze:
H,Łajszczak pisze:W każdej Zośce powinno być wygłuszenie maski,jej brak nie koniecznie oznacza malowanie maski,przecież po malowaniu wygłuszenie można zamontować spowrotem..
Nie wiem jak było w ZA ale ZB nie wszystkie miały wygłuszenia a już w szczególności benzynki. Nasz kolega SKJulek ma od nowości ZB i takiego wygłuszenia nie miał ale już ma :>
potwierdzam że chyba nie wszystkie benzynki miały wygłuszkę maski, u mnie w ZA 1.8 brak i po śladach wnioskuje, że nigdy jej tam nie było

[ Dodano: Wto Lis 15, 2011 17:57 ]
w kwestii wygłuszania, to ja robiłem to kiedyś w nubirze, ale tam dosyć łatwo było dostać się do wszystkiego, plastiki i fotele wybebeszałem pare godzin. Maty bitumiczne w drzwiach pomogły bardzo niewiele, może tylko tyle, że zimą dłużej było ciepło bez włączania ogrzewania na postoju. Natomiast wygłuszenie podłogi przyniosło dosyć znaczną redukcję hałasu pochądzącego głównie z silnika i wydechu.

depechetom

#32 Post autor: depechetom »

Kochani a czy maty bitumiczne można zastosować do wygluszenia maski ???
Latem wygłuszałem drzwi kiedy montowałem audio.... no i zostało mi trochę tego ustrojstwa....

Milus

#33 Post autor: Milus »

Ja bym nie polecał. Po pierwsze to materiał plastyczny i po nagrzaniu może zwyczajnie spłynąć grawitacyjnie na silnik a po drugie ropopochodny i tym samym łatwopalny, więc pożar po postoju w korku gotowy. Co gorsza możesz dojechać na miejsce zostawić auto i się oddalić jak Ci kapnie smoła na kolektor też wywoła natychmiastowo ogień.

depechetom

#34 Post autor: depechetom »

właśnie tego się obawiam.... a czy ktoś może doradzić czym w takim razie wygłuszyć machę coby było nieco mniej słychać mojego dizelka?

Woytas

#35 Post autor: Woytas »

a czytałeś temat do początku??

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER

#36 Post autor: GOTI »

Odgrzeje troche kotleta :D

Próbował ktoś zastosować wspomnianą mate piankową + oryginalne wygłuszenie?

Chciałbym nieco wyciszyć silnik (małym kosztem oczywiście), ale pozostając przy oryginalnym wyglądzie.
Powinno sie chyba pomieścić, bo mata ma tylko 6mm. Ktoś już próbował tej opcji - są efekty czy jednak nie warto :?:
Obrazek

nowm

#37 Post autor: nowm »

teraz ja odgrzewam podstarzałyy temat, ale myślę, że można go uzupełnić o poniższe informacje:

zajrzałem do wnętrza swoich drzwi w celu wygłuszenia i zmiany głośników, a moim oczom ukazał się taki widok:

Obrazek

nie spotkałem się jeszcze z takim typem "wygłuszenia" (jeden kolega na forum ma coś podobnego), ale że fabryczne? Na tej membranie (grubość i giętkość membran perkusyjnych) są naklejki GM'owskie. Spotkaliście się z tym w swoich Zafirach?

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak

#38 Post autor: GOTI »

nowm pisze:teraz ja odgrzewam podstarzałyy temat, ale myślę, że można go uzupełnić o poniższe informacje:

zajrzałem do wnętrza swoich drzwi w celu wygłuszenia i zmiany głośników, a moim oczom ukazał się taki widok:

Obrazek

nie spotkałem się jeszcze z takim typem "wygłuszenia" (jeden kolega na forum ma coś podobnego), ale że fabryczne? Na tej membranie (grubość i giętkość membran perkusyjnych) są naklejki GM'owskie. Spotkaliście się z tym w swoich Zafirach?
Jeżeli masz na myśli tą folie to nie widze w tym nic nadzwyczajnego.

W wielu autach producenci stosują takie rozwiązanie, ale to nie ma nic wspólnego z wygłuszeniem. To jest po prostu folia która odizolowuje tapicerke od konstrukcji drzwi gdzie jak wiadomo jest wilgotno itd. ;)
Obrazek

nowm

#39 Post autor: nowm »

GOTI pisze: Jeżeli masz na myśli tą folie to nie widze w tym nic nadzwyczajnego.

W wielu autach producenci stosują takie rozwiązanie, ale to nie ma nic wspólnego z wygłuszeniem. To jest po prostu folia która odizolowuje tapicerke od konstrukcji drzwi gdzie jak wiadomo jest wilgotno itd. ;)
no proszę, nie wiedziałem, że aż tak dbają o klienta. Ty też to miałeś to w swoich drzwiach? Ta "folia" jest grubości ok 3-4mm, tworzy szczelne pudło rezonansowe, więc jak dla mnie spełnia jeszcze rolę jakąś tam akustyczną :P Szkoda, ale będę musiał zamienić ją na maty bitumiczne :D Mam nadzieję, że efekty dźwiękowe będą lepsze

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak

#40 Post autor: GOTI »

nowm pisze:no proszę, nie wiedziałem, że aż tak dbają o klienta. Ty też to miałeś to w swoich drzwiach?
Każdy ma taką folie i nie tylko w Zafirze czy Oplu, ale szereg auta ma taką izolacje - no może z wyjątkiem grupy VAGa bo tam mają inne sposoby na to ;)
nowm pisze:Ta "folia" jest grubości ok 3-4mm, tworzy szczelne pudło rezonansowe, więc jak dla mnie spełnia jeszcze rolę jakąś tam akustyczną
Ta folia jest beznadziejna, ponieważ tworzy jak wspomniałeś "pudło rezonansowe"
nowm pisze:Szkoda, ale będę musiał zamienić ją na maty bitumiczne :D Mam nadzieję, że efekty dźwiękowe będą lepsze
Jeżeli wymieniasz głośniki i chcesz aby to dobrze grało to wywal ją, bo ona tylko pogarsza dźwięk.
Przyklej maty z zewnątrz a jeżeli chcesz mieć lepszy efekt również wewnątrz i gotowe ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
toka
Mieszkaniec
Model:

#41 Post autor: toka »

GOTI pisze:nowm napisał/a:
Szkoda, ale będę musiał zamienić ją na maty bitumiczne :D Mam nadzieję, że efekty dźwiękowe będą lepsze

Jeżeli wymieniasz głośniki i chcesz aby to dobrze grało to wywal ją, bo ona tylko pogarsza dźwięk.
Przyklej maty z zewnątrz a jeżeli chcesz mieć lepszy efekt również wewnątrz i gotowe ;)
może nie do końca pogarsza, ale każda inna mata polepszy. Klej srebrną, to będziesz miał lekkie drzwi i dobry dźwięk.
Ja w cabrio kleiłem bitumicznymi i jak naj mniej, a drzwi ważyły tyle co w stodole :)
Obrazek

bolid

#42 Post autor: bolid »

nowm pisze:nie spotkałem się jeszcze z takim typem "wygłuszenia" (jeden kolega na forum ma coś podobnego), ale że fabryczne? Na tej membranie (grubość i giętkość membran perkusyjnych) są naklejki GM'owskie. Spotkaliście się z tym w swoich Zafirach?
to nie do końca wygłuszenie - jest to folia zapobiegająca przeciekaniu wody, która m.in. ma zapewnić również poprawną pracę ciśnieniowego czujnika bocznych poduszek powietrznych. W "Naprawiam sam" piszą wręcz (s.225) żeby jej nie uszkadzać np. podczas dokonywania modyfikacji - więc jeśli masz boczne poduszki, to bądź ostrożny.

MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A
Oznaczenie silnika: Z18XE

#43 Post autor: MARCEL! »

Warto zakupić i zamontować wygłuszenie maski do Zafiry A benzyniaka ?
Z18XE do cichych silników nie należy (powyżej 110 km/h).
Można kupić taką od diesla
http://www.opel-e-sklep.pl/wygluszenie-izolacja-maski-p-1979.html
Pytanie czy warto? Czy może lepiej samemu zrobić izolację używając mat np. firmy STP

http://www.bitmat.pl/pl/c/Komora-silnika/34

lub GMS

No i może jeszcze wyciszenie przedniej ściany grodziowej.

Ktoś kiedyś walczył z wyciszeniem Astry H (dużo podróżował po autostradach a Z18XE jest w miarę cichy, do ok 100-110 km/h)

http://www.gms.pl/pl/_sc/30/ http://forum.autokacik.pl/showflat.php?Number=287840212

Trudno będzie samemu zamontować taką matę typu STP albo GMS?

Fabryczna to wiadomo-na spinki :)

wojak

#44 Post autor: wojak »

Zakupiłem używane wygłuszenie maski do mojej Zafiry. Jakaś tam różnica jest, ale bez szału. Chcę dołożyć jeszcze pod to fabryczne wygłuszenie matę. Jakiej grubości maty użyć i jakiego producenta wybrać? Chodzi mi po głowie wykonanie takich trzech elementów jak zrobił Pan Anony Mous.
Załączniki
DSC07938.JPG

Awatar użytkownika
gfizyk
Świeżak
Model:

#45 Post autor: gfizyk »

A ja w dniu dzisiejszym zamówiłem wygłuszenie do ZB 1.8. Lakier oryginalny, brak śladów demontażu - co świadczy o tym, że jej nie było. Cena 73 zł na nówkę - nie szokuje.
http://allegro.pl/nowe-wyciszenie-wyglu ... 38362.html
pozdrawiam!
Grzegorz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”