filtr powietrza Pipercross

Modyfikacje dla Zafiry A
Wiadomość
Autor
bolo77

filtr powietrza Pipercross

#1 Post autor: bolo77 »

czy ktoś z forumowiczów używał lub obecnie ma zainstalowaną w samochodzie wkładkę filtra powietrza firmy Pipercross?? jeśli tak, to co możecie napisać na jej temat. przymierzam się do jej kupna. dziękuję za odpowiedzi.

Mihó

#2 Post autor: Mihó »

Olej temat przy seryjnym silniku

bolo77

#3 Post autor: bolo77 »

mam rozumieć, że stosowałeś powyższy filtr i nie polecasz?

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#4 Post autor: Wojti »

Hej ja mam sportowy filtr powietrza (wkład do mycia olejem)ale nie wiem jakiej firmy sam nie zaglądałem wiem tylko z serwisu że owy mam taki kupiłem już z niemiec razem z autem he he .Auto jeździ super nic nie narzekam Może to Placebo nie wiem :lol:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

cieniassss

#5 Post autor: cieniassss »

Wojti pisze:Hej ja mam sportowy filtr powietrza (wkład do mycia olejem)ale nie wiem jakiej firmy sam nie zaglądałem wiem tylko z serwisu że owy mam taki kupiłem już z niemiec razem z autem he he .Auto jeździ super nic nie narzekam Może to Placebo nie wiem :lol:
Wojti przy tylu KM co masz to nawet z zapchanym filtrem nie widać różnicy

pozwolę sobie przytoczyć
"Dodatkowym atutem filtrów firmy PIPERCROS jest to, że są to filtry mokre, oznacza to, że medium filtracyjne jest nasączone specjalnym olejem zatrzymującym najdrobniejsze zanieczyszczenia. Filtry te są wielokrotnego użytku i można je czyścić i konserwować we własnym zakresie używając odpowiednich, dedykowanych preparatów PIPERCROSS. "

można, a nawet trzeba samemu się z tym babrać

do seryjnego silnika taki filtr to jak spoiler w lanosie, KM nie doda

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#6 Post autor: Wojti »

a mówiłem że może placebo he he :lol:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Mihó

#7 Post autor: Mihó »

Koni trochę może odjąć, jak olej z filtra poleci Ci na przepływomierz, uszkodzi go i silnik wejdzie w tryb awaryjny

bolo77

#8 Post autor: bolo77 »

czy już wcześniej taki filtr uszkodził Ci przepływomierz w samochodzie i silnik wszedł w tryb awaryjny???

Mihó

#9 Post autor: Mihó »

Czyściłem już olej z dolotu

bolo77

#10 Post autor: bolo77 »

wyczerpało się już zainteresowanie tematem, dziękuję za odpowiedzi które pozytywnie nastawiły mnie do kupna tegoż filtra
pozdrawiam

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER

#11 Post autor: GOTI »

Jeżeli jeszcze moge coś wtrącić to tak jak przedmówcy - sportowy filtr powietrza mocy Ci nie doda.
Przykładowo w seryjnym silniku jak ktoś dołoży stożkowy filtr to tylko otrzymujne świst i nic poza tym - mocy to nie dodaje (tak zwany wiejski tuning).
Żeby mieć więcej KM i momentu to trzeba sie wziąć za silnik lub ewentualny chip tuning ;)

Awatar użytkownika
marek
Przeglądacz
Imię: MAREK
Auto: ZAFIRA 1.9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTL

#12 Post autor: marek »

Mam zamontowaną wkładkę K&N i wzrost moment obrotowego jest odczuwalny . Maksymalna moc jest teraz dostępna przy 4100 obrotach , a bez wkładki 4500. Zimą montuje wkładkę ,a latem zakładam stożek K&N . TYLKO DOBRZE ZAMONTOWANY I ODIZOLOWANO filtr stożkowy poprawi parametry silnika .Jeżeli na montaż i próby nie poświęci się kilku godzin osiągi tylko się pogorszą . Prostszym i tańszym rozwiązaniem jest więc wkładka uznanego producenta , ale niema co liczyć na więcej nisz 2 procent wzrostu mocy .
OPEL ZAFIRA 1.9 CDTI

bolo77

#13 Post autor: bolo77 »

marek pisze:Mam zamontowaną wkładkę K&N i wzrost moment obrotowego jest odczuwalny . Maksymalna moc jest teraz dostępna przy 4100 obrotach , a bez wkładki 4500. Zimą montuje wkładkę ,a latem zakładam stożek K&N . TYLKO DOBRZE ZAMONTOWANY I ODIZOLOWANO filtr stożkowy poprawi parametry silnika .Jeżeli na montaż i próby nie poświęci się kilku godzin osiągi tylko się pogorszą . Prostszym i tańszym rozwiązaniem jest więc wkładka uznanego producenta , ale niema co liczyć na więcej nisz 2 procent wzrostu mocy .
czy miałeś jakiekolwiek problemy z silnikiem wskutek zastosowywania tej wkładki czy stożka?

Awatar użytkownika
marek
Przeglądacz
Imię: MAREK
Auto: ZAFIRA 1.9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTL

#14 Post autor: marek »

Zero problemów , a stożki i wkładki montuje w swoich samochodach od 15 lat [ tylko produkty znanych firm ]. Moi bracia także używają sportowe filtry , więc razem przez te lata 10 samochodów i żadnych problemów .Głównie K&N , ale obecnie brat założył wkładkę Pipercross .
OPEL ZAFIRA 1.9 CDTI

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”