Orurowanie

Modyfikacje dla Zafiry A
Wiadomość
Autor
marco1067
Debiutant
Model:

Orurowanie

#1 Post autor: marco1067 »

może ktoś robił własnoręcznie orurowanie do Zafiry A?Oryginał kosztuje ok. 1000zł może taniej by wyszło samemu zrobić?Mam gietarke i jestem w stanie zrobić to własnoręcznie ale dobrze by było mieć jakiś rysunek albo wymiary Szukałem w necie ale za bardzo nigdzie nie ma tego znaleźć Może ktoś z forumowiczów coś na ten temat wie albo podpowie?Mile widziana dokumentacja foto:-D

Awatar użytkownika
Irenty
Świeżak
Imię: Irek
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: z18xer
#2 Post autor: Irenty »

Dz.U.2003.32.262 (R) Warunki techniczne pojazdów oraz zakres ich niezbędnego wyposażenia......
§ 7. 11. W przypadku samochodu osobowego, samochodu ciężarowego lub pojazdu specjalnego, których dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 3,5 t, przednie orurowanie lub dodatkowy przedni zderzak, mające służyć do ochrony pojazdu przed uszkodzeniami w razie zderzenia z innym przedmiotem, mogą być zamontowane wyłącznie w pojazdach, dla których zostały homologowane. Przepis ten nie dotyczy urządzeń, o masie poniżej 0,5 kg, które przeznaczone są wyłącznie do ochrony reflektorów.
Dotyczy pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej po dniu 20 października 2007 r.

Jak widać nici z orurowaniem :). A nawet jak przejdzie przegląd to nie chciałbym być na Twoim miejscu jak ktoś wpadnie na takie orurowanie :(

Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#3 Post autor: norris_85 »

wg przepisu bez homologacji orurować sobie może ... reflektory ^^ a tak poważniej to skoro są gotowe orurowania do zośki to trzeba by zapytać sprzedawców jak wygląda temat ich homologacji? a jeśli chcesz robić orurowanie własnoręcznie to proponuję podjechać najpierw na dowolną stację diagnostyczną i tam popytać czy można a jeśli tak to jak uzyskać homologację na taką modyfikację?

Awatar użytkownika
Irenty
Świeżak
Imię: Irek
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: z18xer
#4 Post autor: Irenty »

nie musisz pytać bo ja jestem diagnostą, i żaden mądry diagnosta nie podpisze się pod tym, bo jak ktoś wpadnie i zabije się o te orurowanie to prokurator nie będzie winił tylko właściciela a też diagnostę, co prawda diagnosta może jeszcze się obronić bo mógł właściciel auta zamontować po przeglądzie, ale już niedługo bo będą robione zdjęcia na przeglądach :D. A co do sprzedawców to żarniki do xenonów tez sprzedają na H1, H7, H4 i inne a tez nie można używać :) .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”