[A]Oświetlenie wnętrza II rzędu-Zafira A przedlift

Modyfikacje dla Zafiry A
Wiadomość
Autor
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
[A]Oświetlenie wnętrza II rzędu-Zafira A przedlift

#1 Post autor: firek »

Jako że padła mi lapka podświetlenia wnętrza w tylnym rzędzie-ta w podsufitce- postanowiłem coś stworzyć aby moja pociecha mogła sobie w czasie podrózy studiować swoje bajeczne książki.
Po długich i niestety nieskutecznych poszukiwaniach oryginalnej lampki, moje myśli zostały nakierowane przez przypadkowo spotkaną Astrę G na rączki podsufitki z lampkami.
A jako że mam w okolicy panią która do takiej Astry ma prawie wszysko w przystępnych pieniądzach to za 15 PLN-ów stałem się posiadaczem dwóch takich rączek i rozpocząłem przygotowania do modyfikacji, a więc zdobycie odpowiednich konektorków, odnalezienie głównej wiązki elektrycznej (biegnie lewą stroną autka pod podsufitką) zasilajacej lampkę podsufitki i sam montaż.
Efekt całkiem niezły-córa zadowolona-może sobie pykać światłem do woli. Fotosów z wymiany nie robiłem, a i po wymianie palce już nie były wstanie obsługiwać komórkowego aparatu-troszkę mrozi. Postaram się jednak wrzucić w najblizszym terminie sami ocenicie...Pozdrawiam[/b]
A oto obiecane fotki:
najpierw z bliska zgaszona:
URL=http://www.fotosik.pl]Obrazek[/URL]
i zapalona
Obrazek

a następne z troszkę większego dystansu
Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 00:10 przez firek, łącznie zmieniany 2 razy.

boogoo

#2 Post autor: boogoo »

No fajnie,niektóre zafiry tak miały oryginalnie....

KOPERNIK

#3 Post autor: KOPERNIK »

firek pisze:odnalezienie głównej wiązki elektrycznej (biegnie lewą stroną autka pod podsufitką) zasilajacej lampkę podsufitki
Witam

A czy dało by się te lampki zasilić z lampki z tylnej środkowej???
Czy trzeba szukać tych przewodów i w nie się wpinać?

sQcha

#4 Post autor: sQcha »

KOPERNIK pisze:
firek pisze:odnalezienie głównej wiązki elektrycznej (biegnie lewą stroną autka pod podsufitką) zasilajacej lampkę podsufitki
Witam

A czy dało by się te lampki zasilić z lampki z tylnej środkowej???
Czy trzeba szukać tych przewodów i w nie się wpinać?
Tylko wtedy będą działać tylko przy włączonej środkowej.

Anony Mous

#5 Post autor: Anony Mous »

firek, a może jest możliwość zamówienia 2 kolejnych rączek, pokrywam całe koszta + :piwo:

KOPERNIK

#6 Post autor: KOPERNIK »

marsuc, jedną znalazłem jeśli chcesz a drugą się z czasem znajdzie :D

http://moto.allegro.pl/opel-zafira-a-uc ... 91620.html

firek
Zafiromaniak
#7 Post autor: firek »

marsuc, nie ma problemu moja pani od zaopatrzenia ma tago całe pudło(cena normalna 10 pLN-ów za sztukę-jest nawe na aledrogo) jak będę brał hurtowo to można ponegocjować.
Ja juz u tej pani brałem parę róznych szpargałów min. rozrusznik z tąd dobra cena..
KOPERNIK, na upartego można się podpiąć pod tą środkowa lampkę tylko trzeba rozciągać kable na obie strony wtedy i wpiąć się oczywiście przed włącznik, ja się wpiąłem przed lampką i musiałem pociagnąć wiązki jedną krótką do blizszej lampki i dłuższą do dalszej prawej. Najważniejsze wziąść sygnał przed włącznikiem środkowej lampki ;)Wtedy wszzystko będzie działało kiedy będziemy chcieli ;) Pozdro
squcha jeśli sygnały będą wzięte przed włącznikiem to wszystko bedzie działało niezaleznie.

Anony Mous

#8 Post autor: Anony Mous »

firek to jeśli jest taka możliwość załatwienia więcej tych rączek to, również się piszę na 2 lampki. Pokrywam koszty. Podaj proszę namiary na PW. Z góry dziękuje. Pozdrawiam

plutmen1
Bywalec
Imię: Karol
Auto: Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#9 Post autor: plutmen1 »

firek ja tez bym był chętny na 2 lampki podaj namiary na PW

sQcha

#10 Post autor: sQcha »

firek pisze: squcha jeśli sygnały będą wzięte przed włącznikiem to wszystko bedzie działało niezaleznie.
Tylko wtedy nie będą działać jak w oryginalnej instalacji również na otwarcie drzwi.
Przełącznik przy tych lampkach jest 3 pozycyjny czy 2?
U znajomego w VB zapalają sie te lampki przy otwieraniu drzwi i jak włączasz je przyciskiem.

firek
Zafiromaniak
#11 Post autor: firek »

sQcha, przełącznik jest trzy pozycyjny i działają tak jak mówisz albo na otwarcie drzwi, albo cały czas, albo wcale.
Tak jak pisałem jeśli sygnały (plus i dwie masy) będą wzięte przed przełącznikiem lampki(nie wiem jak można by wziąść po przełączniku i po co) to wszystko będzie działało niezależnie.

sQcha

#12 Post autor: sQcha »

firek pisze:sQcha, przełącznik jest trzy pozycyjny i działają tak jak mówisz albo na otwarcie drzwi, albo cały czas, albo wcale.
Tak jak pisałem jeśli sygnały (plus i dwie masy) będą wzięte przed przełącznikiem lampki(nie wiem jak można by wziąść po przełączniku i po co) to wszystko będzie działało niezależnie.
A to OK, też się chętnie na 2 sztuki uchwytów zapiszę. Jeśli możesz mi je załatwić, to daj szczegóły na PW.

dejna

#13 Post autor: dejna »

firek - może załóż nowy temat tylko dot. zamówień... bo pewnie jeszcze kilka osób z chęcią zaopatrzyłoby sie w te rączko-lampki... ja zresztą też :)

firek
Zafiromaniak
#14 Post autor: firek »

dejna, czy mam przez to rozumieć że dla Ciebie też wziąść...Jak coś nie ma sprawy-jeśli tylko pani bedzie miała taką ilość ;)
A co do osobnego tematu, chyba niezły pomysł, tylko w którym dziale

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#15 Post autor: marwisn »

firek, też się pisze na dwie sztuki. Podaj gdzie i ile wpłacić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”