[A]Oświetlenie wnętrza II rzędu-Zafira A przedlift
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
[A]Oświetlenie wnętrza II rzędu-Zafira A przedlift
Jako że padła mi lapka podświetlenia wnętrza w tylnym rzędzie-ta w podsufitce- postanowiłem coś stworzyć aby moja pociecha mogła sobie w czasie podrózy studiować swoje bajeczne książki.
Po długich i niestety nieskutecznych poszukiwaniach oryginalnej lampki, moje myśli zostały nakierowane przez przypadkowo spotkaną Astrę G na rączki podsufitki z lampkami.
A jako że mam w okolicy panią która do takiej Astry ma prawie wszysko w przystępnych pieniądzach to za 15 PLN-ów stałem się posiadaczem dwóch takich rączek i rozpocząłem przygotowania do modyfikacji, a więc zdobycie odpowiednich konektorków, odnalezienie głównej wiązki elektrycznej (biegnie lewą stroną autka pod podsufitką) zasilajacej lampkę podsufitki i sam montaż.
Efekt całkiem niezły-córa zadowolona-może sobie pykać światłem do woli. Fotosów z wymiany nie robiłem, a i po wymianie palce już nie były wstanie obsługiwać komórkowego aparatu-troszkę mrozi. Postaram się jednak wrzucić w najblizszym terminie sami ocenicie...Pozdrawiam[/b]
A oto obiecane fotki:
najpierw z bliska zgaszona:
URL=http://www.fotosik.pl][/URL]
i zapalona
a następne z troszkę większego dystansu
Po długich i niestety nieskutecznych poszukiwaniach oryginalnej lampki, moje myśli zostały nakierowane przez przypadkowo spotkaną Astrę G na rączki podsufitki z lampkami.
A jako że mam w okolicy panią która do takiej Astry ma prawie wszysko w przystępnych pieniądzach to za 15 PLN-ów stałem się posiadaczem dwóch takich rączek i rozpocząłem przygotowania do modyfikacji, a więc zdobycie odpowiednich konektorków, odnalezienie głównej wiązki elektrycznej (biegnie lewą stroną autka pod podsufitką) zasilajacej lampkę podsufitki i sam montaż.
Efekt całkiem niezły-córa zadowolona-może sobie pykać światłem do woli. Fotosów z wymiany nie robiłem, a i po wymianie palce już nie były wstanie obsługiwać komórkowego aparatu-troszkę mrozi. Postaram się jednak wrzucić w najblizszym terminie sami ocenicie...Pozdrawiam[/b]
A oto obiecane fotki:
najpierw z bliska zgaszona:
URL=http://www.fotosik.pl][/URL]
i zapalona
a następne z troszkę większego dystansu
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 00:10 przez firek, łącznie zmieniany 2 razy.
Tylko wtedy będą działać tylko przy włączonej środkowej.KOPERNIK pisze:Witamfirek pisze:odnalezienie głównej wiązki elektrycznej (biegnie lewą stroną autka pod podsufitką) zasilajacej lampkę podsufitki
A czy dało by się te lampki zasilić z lampki z tylnej środkowej???
Czy trzeba szukać tych przewodów i w nie się wpinać?
marsuc, jedną znalazłem jeśli chcesz a drugą się z czasem znajdzie
http://moto.allegro.pl/opel-zafira-a-uc ... 91620.html
http://moto.allegro.pl/opel-zafira-a-uc ... 91620.html
-
- Zafiromaniak
marsuc, nie ma problemu moja pani od zaopatrzenia ma tago całe pudło(cena normalna 10 pLN-ów za sztukę-jest nawe na aledrogo) jak będę brał hurtowo to można ponegocjować.
Ja juz u tej pani brałem parę róznych szpargałów min. rozrusznik z tąd dobra cena..
KOPERNIK, na upartego można się podpiąć pod tą środkowa lampkę tylko trzeba rozciągać kable na obie strony wtedy i wpiąć się oczywiście przed włącznik, ja się wpiąłem przed lampką i musiałem pociagnąć wiązki jedną krótką do blizszej lampki i dłuższą do dalszej prawej. Najważniejsze wziąść sygnał przed włącznikiem środkowej lampki ;)Wtedy wszzystko będzie działało kiedy będziemy chcieli Pozdro
squcha jeśli sygnały będą wzięte przed włącznikiem to wszystko bedzie działało niezaleznie.
Ja juz u tej pani brałem parę róznych szpargałów min. rozrusznik z tąd dobra cena..
KOPERNIK, na upartego można się podpiąć pod tą środkowa lampkę tylko trzeba rozciągać kable na obie strony wtedy i wpiąć się oczywiście przed włącznik, ja się wpiąłem przed lampką i musiałem pociagnąć wiązki jedną krótką do blizszej lampki i dłuższą do dalszej prawej. Najważniejsze wziąść sygnał przed włącznikiem środkowej lampki ;)Wtedy wszzystko będzie działało kiedy będziemy chcieli Pozdro
squcha jeśli sygnały będą wzięte przed włącznikiem to wszystko bedzie działało niezaleznie.
Tylko wtedy nie będą działać jak w oryginalnej instalacji również na otwarcie drzwi.firek pisze: squcha jeśli sygnały będą wzięte przed włącznikiem to wszystko bedzie działało niezaleznie.
Przełącznik przy tych lampkach jest 3 pozycyjny czy 2?
U znajomego w VB zapalają sie te lampki przy otwieraniu drzwi i jak włączasz je przyciskiem.
-
- Zafiromaniak
sQcha, przełącznik jest trzy pozycyjny i działają tak jak mówisz albo na otwarcie drzwi, albo cały czas, albo wcale.
Tak jak pisałem jeśli sygnały (plus i dwie masy) będą wzięte przed przełącznikiem lampki(nie wiem jak można by wziąść po przełączniku i po co) to wszystko będzie działało niezależnie.
Tak jak pisałem jeśli sygnały (plus i dwie masy) będą wzięte przed przełącznikiem lampki(nie wiem jak można by wziąść po przełączniku i po co) to wszystko będzie działało niezależnie.
A to OK, też się chętnie na 2 sztuki uchwytów zapiszę. Jeśli możesz mi je załatwić, to daj szczegóły na PW.firek pisze:sQcha, przełącznik jest trzy pozycyjny i działają tak jak mówisz albo na otwarcie drzwi, albo cały czas, albo wcale.