Z30DT trochę się różni od pozostałych silników... ale zajmuję się tym... powinno być gotowe za kilka dniRakuafera pisze:Czy to urządzenie jest dostępne dla silnika Z30DT (v6 cdti w signum)?
Moduł komfortu do Zafiry B
-
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z17DTJ
cieszę się, że zaktualizowałeś, ale w tej najnowszej wersji co sobie ściągnąłeś, to tam nie ma jeszcze tych światełekMakary pisze:Zaktualizowane
Co prawda scooter nagrał filmik... ale on dostał oprogramowanie mocno testowe, które nie nadawało się do użycia za bardzo
Trzeba jeszcze poczekać aż to dokończę (może tydzień?)
Tak samo automatyczne zamykanie szyb - tego też nie ma
-
- Bywalec
- Imię: ANDRZEJ
- Auto: ZAFIRA
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
- Zafiromaniak
mogę ikonkę włączyć... ale to nie zmieni działania poduszkiamakuch1986 pisze:Może w module funkcjonalność wyłączenia poduszki zrobić ?
ale do rzeczy:
długo to trwało, ale przyszedł czas na nową wersję, na razie beta, do testów... do pobrania i aktualizacji tak jak zwykle - szczegóły w pierwszym poście tematu.
Z nowości:
- przepisana większość najważniejszego kodu obsługi wyświetlacza na nowo - teraz moduł ma w sobie coś na wzór RTOS - ale z dosyć luźnym podejściem do czasu
powinno być stabilniej i pewniej - sterownie światłami, w tym coming-home, leaving-home
- komfortowe zamykanie, otwieranie (otwieranie szyb z pilota)
- otwieranie bagażnika z pilota
- można także sterować klaksonem...
- wiele optymalizacji - moduł nie wysyła teraz tyle danych niepotrzebnie po CAN
- czujniki parkowania już działają, dopieszczenia wymaga ich wizualizacja, ale da się z nich korzystać
- obsługa nowych silników - głównie z Vectry-C/Signum
- ponieważ ilość opcji w konfiguracji drastycznie wzrosła, teraz poprzez UART odczytamy tylko wartości, które są inne od standardowych. Jeśli chcemy poznać wszystkie opcji używamy opcji readall w dpf_config.exe
- wprowadzono dodatkowe licencje na pewne nowe funkcje (te, które nie służą monitorowaniu a są dodatkowymi bajerami, a zajęły mi dużo czasu by to zrobić). Na razie dotyczy to tylko wywoływania akcji z przycisków na pilocie (tylko akcji sterownia [80-9F] - te można tylko z pilota standardowo uruchomić). Kto ma ochotę to potestować już teraz, niech się do mnie zgłosi.
do konfiguracji wpisujemy:
Kod: Zaznacz cały
key.action[1] = 61 02 90 0003
- 61 - przycisk, który wywołuje jakąś akcję, np 61: przycisk otwierania drzwi na pilocie
- 02 - ilość naciśnięć lub czas przytrzymania guzika, w tym wypadku 2 naciśnięcia guzika
gdy ustawiony jest sterowanie przyciskiem np na radio, to wpisujemy tutaj czas z dokładnością do 100ms (czyli np 10 oznacza czas 1,6s [10 szesnastkowo to 16 dziesiętnie]) - 90 - numer akcji do wykonanie. w tym wypadku 90 to zapalenie wszystkich świateł zewnętrznych auta
- 0003 - czas trwania/ilość powtórzeń, w tym wypadku będą to 3 sekundy, potem światła zgasną. Istotne w zasadzie tylko w przypadku sterowania elektroniką... w innym przypadku ignorowane
Spoiler
Dostępne przyciski:
- 01 - numer 0 na radio
- 02 - numer 1 na radio
- 03 - numer 2 na radio
- 04 - numer 3 na radio
- 05 - numer 4 na radio
- 06 - numer 5 na radio
- 07 - numer 6 na radio
- 08 - numer 7 na radio
- 09 - numer 8 na radio
- 0A - numer 9 na radio
- 0B - SETTINGS na radio
- 0C - MAIN na radio, lub CD/FM/AM w zależności od posiadanego radia
- 0D - BC na radio
- 0E - rolka na radio (w radiu z nawigacją)
- 0F - strzałka w prawo na radio CD30/CD30 MP3
- 10 - strzałka w lewo na radio CD30/CD30 MP3
- 11 - przycisk OK na radio (CD30)
- 12 - lewy górny przycisk na kierownicy
- 13 - lewy dolny przycisk na kierownicy
- 14 - lewa rolka w górę na kierownicy
- 15 - lewa rolka wsiśnięta na kierownicy
- 16 - lewa rolka w dół na kierownicy
- 17 - prawy górny przycisk na kierownicy
- 18 - prawy dolny przycisk na kierownicy
- 19 - prawa rolka w górę na kierownicy
- 1A - prawa rolka w dół na kierownicy
- 61 - przycisk otwierania drzwi z pilota
- 62 - przycisk zamykania drzwi z pilota
- 80 - dodajemy to do numeru przycisku, jeśli akcja ma się wykonać już w trakcie trzymania przycisku. Normalnie wywoła się dopiero po puszczeniu przycisku
Spoiler
Dostępne akcje:
- 01 - otwieranie bagażnika
- 02 - opuszczenie szyb
- 03 - podnoszenie szyb
- 04 - włączenie/wyłączenie trybu SPORT
- 05 - usunięcie błędów z modułu/modułów na LSCAN
- 06 - usunięcie błędów z modułu/modułów na MSCAN
- 07 - usunięcie błędów z modułu/modułów na HSCAN
- 08 - DDS - sprawdzenie ciśnienia w oponach
- 20 - otwórz menu modułu
- 21 - ustawienia modułu
- 22 - otwórz ekran silnika
- 23 - otwórz ekran DPF
- 24 - otwórz ekran PAS
- 25 - otwórz ekran z dodatkowymi informacjami o silniku/samochodzie
- 26 - otwórz ekran z informacjami z OBD-II
- 80 - 8F - własne, zdefiniowane przez siebie akcje
definiowanie własnych akcji to na razie wyższa szkoła jazdy, więc nie będę się tutaj rozpisywał na ten temat na razie - A0 - AF - akcje wbudowane w moduł, w tej chwili dostępne:
- A0 - włączenie wszystkich świateł zewnętrznych
- A1 - animacja świateł z tyłu
- A2 - animacja świateł z przodu
- A3 - klakson (przez 10ms)
- A4 - halogeny przednie
- co będzie na innych pozycjach, zależy od was - potrzebny jakiś pomysł
- key.action[1] = 8D 0F 20 0000
- key.action[2] = 0B 00 21 0000
- key.action[3] = 12 00 22 0000
- key.action[4] = 13 00 23 0000
Jeśli ktoś nie ma ochoty się w to zagłębiać i ma jakieś specyficzne wymagania co do tych akcji, pomogę na PW - podam wprost co i jak wpisać.
Na przyszłość planuję wygodniejszą konfigurację (wszystko będzie można wyklikać )
PS: dziś jeszcze zauważyłem, że nie wszystko jeszcze działa (np nie można otworzyć bagażnika, gdy są drzwi zamknięte ), więc będę to poprawiał. Jak są inne błędy, to też dajcie znać Udostępniam to w wersji takiej jak jest, bo trochę to już długo trwa i myślę, że szybciej wyłapiecie błędy niż ja sam. Ogólnie wszystko działa, nie zawiesza się, nie resetuje - ogólnie jest OK
UPDATE: wrzuciłem nowszą wersję softu, parę poprawek:
- kończenie niektórych animacji było zepsute
- poprawiony wygląd czujników PAS - dzięki modułowi uruchomiłem sobie w końcu czujniki: moduł kasuje błędy ze sterownika PAS, więc jak ktoś ma uszkodzony jeden czujnik, to pozostałe będą działać. Ja u siebie zdemontowałem tylne czujniki - przednie działają normalnie
Ostatnio zmieniony 28 lis 2017, 15:47 przez LWPM, łącznie zmieniany 2 razy.
- scooter
- Bywalec
- Imię: Rafał
- Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTI
- Oznaczenie silnika: A17DTR
Ja już po aktualizacji jak zwykle sama aktualizacja przebiegła bez kłopotu gorzej z konfiguracja ale też się udało
- światełka działają , fajna sprawa.... już po ciemku nie będę chodził
- okienko czujników PAS wyskakuje kiedy trzeba
- wiele innych opcji do ustawienia np. lewy dolny przycisk na kierownicy (normalnie obsługa UHP,ostatnie połączenia) u mnie uruchamia po dłuższym przytrzymaniu zakładkę DPF (taki szybki podgląd) bez odrywania rąk od kierownicy.
Pełna personalizacja
- światełka działają , fajna sprawa.... już po ciemku nie będę chodził
- okienko czujników PAS wyskakuje kiedy trzeba
- wiele innych opcji do ustawienia np. lewy dolny przycisk na kierownicy (normalnie obsługa UHP,ostatnie połączenia) u mnie uruchamia po dłuższym przytrzymaniu zakładkę DPF (taki szybki podgląd) bez odrywania rąk od kierownicy.
Pełna personalizacja
Ostatnio zmieniony 27 paź 2017, 22:31 przez scooter, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
temat był już dyskutowany... generalnie w Zafirze się tego zrobić nie da, bo obie lampy są sterowane jednym przekaźnikiem.... można zapalić obie lampy jednocześnierobik79 pisze:doświetlenie zakrętów światłami z halogenow da się zrobić tak jak mają fiaty podczas skręcenia włącza mi się halogen
chyba, żeby udało się przerobić trochę instalację... może ktoś ma doświadczenie w tym zakresie mi ciężko coś powiedzieć, bo sam halogenów nie posiadam niestety
na tym mi zależało... żeby każdy sobie sam poustawiał jak chce bo zawsze się znajdzie ktoś kto chce inaczej niż ja to wymyśliłemscooter pisze:Pełna personalizacja
Ostatnio zmieniony 27 paź 2017, 22:30 przez LWPM, łącznie zmieniany 1 raz.