ECN powinny się pojawiać tylko przy pierwszym podłączeniu. Może masz jakieś odcięcie zasilania z OBD? pokaż jakie się tam liczby pojawiają, to Ci powiem co moduł robi, czy faktycznie się zresetował i wszystko od nowa robi.marcinsu pisze:Wykrywanie silnika automatyczne ustawiłem i odczyt standardowy jest oznaczony. Nic niestety to nie zmienia, po godzinach przychodzę do samochodu i widać z opóźnieniem animację wskaźników. ECN nie przeszkadzają, mogą zostać tak jak jest, tylko szkoda że moduł nie pamięta ustawień i przez to jest to opóźnienie.
1. pierwsze uruchomienie modułu - czas jest nieokreślony i nie należy się tym jak działa NS w tym momencie. Czas trzeba ustawić przy drugim uruchomieniu i być może trzeba będzie go wydłużyć w stosunku do poprzedniej wersji, bo jest on wykonywany bez żadnych opóźnień po przekręceniu kluczyka. Prawdopodobne trzeba zwiększyć opóźnienie startu. Czas trwania nie powinien mieć znaczenia. ale mam wrażenie, że jest kwestia indywidualna dla każdego licznika i trudno podać jakieś wartości sensowne dla każdego. Wskazówki dolecą do końca jak licznik zdąży się wybudzić z uśpienia - takie mam wrażenie, a czasami trochę to trwa jak widzę. czasem niej, czasem więcej - nie wiem od czego to zależy. Sterowanie kontrolkami działa natychmiast po włączeniu zapłonu, wskazwski na samym początku nie chcą reagować, albo reagują z opóźnieniem. VC nie ma takiego problemu.
2. no... to było przeznaczone dla akcji stałych, ale skoro znalazłeś metodę jak to użyć bez akcji stałych... to tylko się cieszyć
Generalnie akcje dla wyłącznika są podobne do akcji stałych z tym, że nie możesz ich sobie w dowolnej chwili wyłączyć. Tzn możesz wyłączyć przekręcając pokrętło. Mając akcje stałe wyłączasz np guzkiem na radio. Przy jednej akcji tak jak ty chcesz, nie ma to żadnego znaczenia, ale jak ktoś chce tego kilka i mieć nad tym kontrolę, musi mieć akcje stałe.
3. TPMS - stan czujników fabrycznych TPMS
DDS - symulowany TPMS - działa tylko w VC
4. nie, guzik nic nie wysyła na CAN - tylko radio ma to niego dostęp.