[B]Listwa ochronna na zderzak

Modyfikacje dla Zafiry B
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

[B]Listwa ochronna na zderzak

#1 Post autor: rhaaziel »

Cześć,

Przymierzam się do zakupu listwy ochronnej na tylny zderzak np takiej:

http://allegro.pl/stal-listwa-z-zagieci ... 54295.html

lub takiej (wyglądają identycznie różnią się tylko ceną)

http://allegro.pl/nakladka-z-zagieciem- ... 67641.html

lub tańszej takiej (bez zagięcia):

http://allegro.pl/nakladka-na-zderzak-o ... 87895.html

Poprzedni właściciel nie za bardzo przejmował się tym co i w jaki sposób wkłada do bagażnika i mam z góry sporo odprysków na lakierze (które zatuszowałem troszkę lakierem zaprawkowym) i jedno małe wgniecenie na załamaniu zderzaka, które z pewnością udałoby mi się ładnie zakryć taką listwa z zagięciem.
Moja Zośka ma pakiet chrom (łącznie z listwa w bagażniku) także coś takiego z pewnością by się fajnie komponowało, zastanawiam się tylko nad jakością/trwałością takiej listwy. Czy z czasem nie zacznie się odginać, wyginać, odklejać albo zmieniać kolor?
Ma ktoś może doświadczenie z takimi listwami?
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 00:25 przez rhaaziel, łącznie zmieniany 1 raz.
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

Też je kiedyś oglądałem i nabrałem na nie chęci, poza walorami estetycznymi (też mam kilka odprysków do ukrycia) powinny chronić lakier w przyszłości, a co do Twoich wątpliwości to wydaje mi się że nie powinny się wyginać, ani odklejać oczywiście pod warunkiem, że zastosowali dobrą taśmę dwustronną (zawsze można dołożyć coś od siebie), a jeśli chodzi o kolor to warunki atmosferyczne pewnie coś tam zmienią ale raczej nie bardzo. :)

Woytas

#3 Post autor: Woytas »

rhaaziel pisze:Ma ktoś może doświadczenie z takimi listwami?
Ano mam ale nie w Zosi.
Problem polega na dłuższym użytkowaniu, chodzi o syf (szczególnie zimą), który wchodzi pod listwę i powoduje jej odklejanie a konkretnie zniszczenie taśmy 2-stronnej. Aby temu zapomnieć polecam uszczelniacz dekarski (przeźroczysty) i aplikację tego toto wokół całej listwy ( polecam dopieszczenie zaaplikowanego uszczelniacza za pomocą palca zamoczonego w Ludwiku- aby był jak najmniej widoczny ( nie wystawał poza obrys nakładki)

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#4 Post autor: rhaaziel »

Woytas, dzięki za cenne info!

Zdecydowałem się na tą droższą zagiętą listwę żeby zasłonić to małe wgniecenie w zderzaku i z całą pewnością zabezpieczę tą szczelinę dokładnie, gdyż faktycznie taśma dwustronna ma pewnie z 1 lub nawet ciut więcej grubości i jest wielce prawdopodobne, że syf podejdzie pod listwę.

Duży chłopiec już jestem ale chodzą słuchy, że dostanę taką listwę na Mikołaja ;)
...teraz japoniec...

Anony Mous

#5 Post autor: Anony Mous »

czekamy na fotorelacje

Anony Mous

#6 Post autor: Anony Mous »

rhaaziel pisze:Zdecydowałem się na tą droższą zagiętą listwę
wrzuć fotki jak założysz bo też jestem zainteresowany kupnem takiej listwy tylko się zastanawiam którą czy z zagięciem czy bez. Ciekawe jak to będzie odstawało :/ .

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#7 Post autor: rhaaziel »

Póki co jeszcze nie kupiłem... potok nieprzewidzianych wydatków mi się pojawił i listwa musi chwilę poczekać ale jak już kupie to z pewnością zapodam fotki.
...teraz japoniec...

Marek73

#8 Post autor: Marek73 »

Mam czarną zagiętą już 4 lata i brak problemów .Nie odkleja się ani odkształca.Przed przyklejeniem dobrze trzeba wyczyścić i odtłuścić powierzchnię (przyklejenie to prosta sprawa) . Super rzecz ta listwa ja jestem zadowolony.
Ostatnio zmieniony 19 sie 2018, 17:40 przez Rybka, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”