Radio trzeszczy i gubi zasięg po wyjechaniu z miasta
Moderator: Sebu$
-
- Przeglądacz
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: x18xe1
Radio trzeszczy i gubi zasięg po wyjechaniu z miasta
Mam kłopot z instalacją radiową w Zafirze.
Radio fabryczne, które miałem w zakupionym aucie, w mieście grało, po wyjeździe poza miasto trzeszczało i gubiło zasięg. Wymieniłem podstawkę anteny ze wzmacniaczem (stary wzmacniacz w podstawie anteny był skorodowany) i nie pomogło. Założyłem 4 różne radia, pojechałem w trasę i nadal brak efektu. Sprawdziłem kabel antenowy i zasilanie wzmacniacza do podstawki - sprawne. Założyłem następną nową podstawkę i zero poprawy.
Czy w instalacji radiowej są jakieś dodatkowe wzmacniacze? Gdzie szukać rozwiązania problemu?
Radio fabryczne, które miałem w zakupionym aucie, w mieście grało, po wyjeździe poza miasto trzeszczało i gubiło zasięg. Wymieniłem podstawkę anteny ze wzmacniaczem (stary wzmacniacz w podstawie anteny był skorodowany) i nie pomogło. Założyłem 4 różne radia, pojechałem w trasę i nadal brak efektu. Sprawdziłem kabel antenowy i zasilanie wzmacniacza do podstawki - sprawne. Założyłem następną nową podstawkę i zero poprawy.
Czy w instalacji radiowej są jakieś dodatkowe wzmacniacze? Gdzie szukać rozwiązania problemu?
tapatic
-
- Świeżak
- Imię: Jerzy
- Auto: Zafira
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Myślałem, że jak wymienię podstawę to się poprawi. Jak widzę dobrze zrobiłem, że nie wymieniłem.
Denerwuje mnie to, bop radio co chwila w trasie gubi zasięg.
Jeśli ktoś może to proszę o podpowiedź co robić.
Zaznaczam, że jedynym nieoryginalnym pożeraczem prądu jest radio CB włączone do gniazda zapalniczki. O innych nic nie wiem.
Myślałem, że jak wymienię podstawę to się poprawi. Jak widzę dobrze zrobiłem, że nie wymieniłem.
Denerwuje mnie to, bop radio co chwila w trasie gubi zasięg.
Jeśli ktoś może to proszę o podpowiedź co robić.
Zaznaczam, że jedynym nieoryginalnym pożeraczem prądu jest radio CB włączone do gniazda zapalniczki. O innych nic nie wiem.
- misio
- Bywalec
- Imię: Michał
- Auto: Zafira 2.0 opc
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Wg mnie wymiana anteny, te oryginalne (krótkie) są słabe. Jak na swoją założę kawałek druta to radyjko odbiera fest, przymierzam się do wymiany anteny.
Kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, złowimy ostatnią rybę, zetniemy ostatnie drzewo, zatrujemy ostatnią rzekę - zrozumiemy, że pieniędzy nie da się jeść.... howk !!!
- misio
- Bywalec
- Imię: Michał
- Auto: Zafira 2.0 opc
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Nie wszędzie jest dobry zasięg radia ( u nas na wschodzie, podejrzewam że na południu i zachodzie podobnie, stacje zagraniczne skutecznie zakłócają nasze), zresztą w tamtym roku na A1 też miałem problem z radiem.rostex pisze:Ja celowo zmienilem bat na krótki i nie mam problemu z odbiorem poza miastem.
EDIT
Myślę że w każdym większym mieście jest firma , która dobierze antenę, ewentualnie też wzmacniacz, bez wielkich kosztów, czasami wystarczy pogadać.jajo pisze:Warto spróbować, w końcu bat nie kosztuje nie wiadomo ile
Ostatnio zmieniony 24 lip 2017, 17:14 przez misio, łącznie zmieniany 4 razy.
Kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, złowimy ostatnią rybę, zetniemy ostatnie drzewo, zatrujemy ostatnią rzekę - zrozumiemy, że pieniędzy nie da się jeść.... howk !!!
Pomogło? Też u siebie widzę problemy z zasięgiem radia poza miastem. Jakąś konkretną antenę polecicie?