Szyba a siła sygnału nawigacji

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry A

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
kicaj

#16 Post autor: kicaj »

Woytas pisze: w Zosiach nie ma podgrzewanej przedniej szyby. To występuje np. w Fordach i tam faktycznie siatka może wywołać zakłócenia ale tylko w momencie działania ogrzewania.
problemy z sygnalem w fordach sa caly czas - to nie grzanie a sam uklad drucikow powoduje ograniczenie sygnalu (ekranowanie fali elektromagnetycznej)
Woytas pisze:Co do problemów z sygnałem w naszych Zosiach nie jest to problem szyby przedniej a tzw. zasady puszki Faradaya.
puszka faradaya to cos innego, ale zapewne ci chodzi o zasade ekranowania,
co do sygnalu GPS w zafirach B antena GPS jest zintegrowana z antena radiowa, mocowana na dachu i to jakos nie zakloca sygnalu.
sygnal GPS w odbiorniku przenosnym (mam SISTAR III) mozna i przy bocznych szybach zlapac, problemem jest raczej "wygluszanie sygnalu" przez elementy metalowe konstrukcji badz sasiednie bloki + interferencja fal

generalnie - wszystko, nawet powietrze pomiedzy nadajnikiem a odbiornikiem sygnalu GPS zakloca, oslabia go. Im bardziej medium jest nieprzepuszczalne dla fal GPS tym slabszy sygnal.

to tak OT, zeby sprecyzowac problem...

kicaj

#17 Post autor: kicaj »

Woytas pisze:Opisałem to co wyczytałem na elektrodzie.
a ja pisze z doswiadczenia ;)
Woytas pisze:kicaj napisał/a:
uszka faradaya to cos innego, ale zapewne ci chodzi o zasade ekranowania

Dokładnie chodzi mi o zasadę ;) :
Cytat:
zasady puszki Faradaya
nie bede sie klocil o drobiazgi bo fizyka ta sama i chodzi o to ze sygnal w aucie jest oslabiony... ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”