Problemy związane z radioodtwarzaczem CDR 500
Moderator: Sebu$
Cześć. Mam problem ze swoim radiem. Wymieniłem radio z niefabrycznego na fabryczne. Wszystkie kable porządnie podpiąłem i wszystko hula oprócz autowyłączania i włączania. Funkcja z przytrzymaniem 1+3 i włączeniem radia po prostu dalej nie działa. Pomożecie? Coś źle podpiąłem?
- ojciec polak
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Ford
- Model: SMAX
- Oznaczenie silnika: Durat2.0L
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli z tą funkcją 1+3. Radio powinno się uruchomić po włączeniu zapłonu, albo powinien się pojawić napis SAFE. Masz kod do radia, które zamontowałeś?
Właśnie radio włącza się tylko po wciśnięciu gałki. Nie włącza ani nie wyłącza się automatycznie. Radio ma zdjęty kod. A skrót to ten z instrukcji, żeby włączyć autowłączanie, wyłączanie.
————————
Problem rozwiązany. Przyczyną był bezpiecznik nr 21.
————————
Problem rozwiązany. Przyczyną był bezpiecznik nr 21.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2018, 12:52 przez andrew_pl, łącznie zmieniany 1 raz.
- Polaris
- Przeglądacz
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira A Comfort
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Prawdopodobnie jest to kwestia braku zasilania po stacyjce na kostce radia. Jak było radio niefabryczne to prawdopodobnie wyrzucony był + po stacyjce i zmostkowany został ze stałym + . Zacznij od tego.
-
- Przeglądacz
- Imię: Mariusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Mam problem z płytami CD od kilku dni. Zaczęło się wszystko dobrze. Po włożeniu płyty , rozpoznaje ją, ilość utworów i zaczyna się odtwarzanie. Przewijanie, przełączanie na następny/poprzedni utwór wszystko ok. I nagle przełączyło na 1 utwór i nie mogłem nic dalej przełączyć. Każda próba przełączenia/przewijania skutkuje włączeniem od początku utworu nr.1 Ponowne włożenie plyty, jej czyszczenie nie przynosi efektów. To samo z płytami oryginalnymi jak i nagranymi audio CD. Gdy odtwarzanie trwa po kolei dochodzi do utworu 2,3 lub 4 i zaczyna od początku utwór nr 1.
Macie jakieś pomysły?
Mam problem z płytami CD od kilku dni. Zaczęło się wszystko dobrze. Po włożeniu płyty , rozpoznaje ją, ilość utworów i zaczyna się odtwarzanie. Przewijanie, przełączanie na następny/poprzedni utwór wszystko ok. I nagle przełączyło na 1 utwór i nie mogłem nic dalej przełączyć. Każda próba przełączenia/przewijania skutkuje włączeniem od początku utworu nr.1 Ponowne włożenie plyty, jej czyszczenie nie przynosi efektów. To samo z płytami oryginalnymi jak i nagranymi audio CD. Gdy odtwarzanie trwa po kolei dochodzi do utworu 2,3 lub 4 i zaczyna od początku utwór nr 1.
Macie jakieś pomysły?
Ostatnio zmieniony 13 maja 2018, 13:26 przez evillysy, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
dziwny przypadek
na pewno nie jest to wina płyt CD, bardziej urządzenia.
Efekt jest taki jak by "ktoś" ręcznie włączał start od pierwszego utworu.
Sprawdź panel czy nie ma któregoś klawisza "wciśnietego " mocniej, który powoduje tą usterkę.
Ewentualnie jak masz sterowanie przy kierownicy, to tam też powinno się sprawdzić czy jest wszystko ok
to tak na szybko
na pewno nie jest to wina płyt CD, bardziej urządzenia.
Efekt jest taki jak by "ktoś" ręcznie włączał start od pierwszego utworu.
Sprawdź panel czy nie ma któregoś klawisza "wciśnietego " mocniej, który powoduje tą usterkę.
Ewentualnie jak masz sterowanie przy kierownicy, to tam też powinno się sprawdzić czy jest wszystko ok
to tak na szybko
-
- Przeglądacz
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Dziś płyta ( nagrana przeze mnie) chodziła idealnie i wszystko działało. Ciekawe czy usterka się powtórzy i kiedy? Chyba rozbiorę radio i przeczyszczenie w środku z syfu nagromadzonego przez lata.
-
- Bywalec
- Imię: Artur
- Oznaczenie silnika: X20DTL
A ja z innej beczki - zaczyna mi padać CDR500 Siemensa, a dokładniej czytnik CD. Nie widzi czasem nic na płytach, przeskakuje, przycina się jakby mu bufora nie starczało mimo, że autem nie trzęsie, nie pozwala przełączać się między utworami albo za każdym razem odpala jeden i ten sam utwór/ścieżkę. Znaczy powoli czas myśleć o czymś w zamian. I tu w zasadzie najbardziej byłbym skłonny do kupienia takiego samego CDR500 coby uniknąć kłopotów z brakiem sterowania z kierownicy, wyświetlaczem itp. W sumie nie mam żadnych wymagań do radia i odtwarzacza, poza tym, żeby działały jak fabryka przykazała.
I teraz pytanie właściwe: Na alledrogo jest pełno tych radioodtwarzaczy, z tym, że w zasadzie każdy z nich jest dostępny w opcji: "nie mam kodu", albo "zakodowane". Jak uzyskać kod do radia? Nie sądzę, żeby ten z mojego zatrybił z kolejnym
Aaa i jeszcze jedno - czy jest różnica między "pięćsetką" od Siemensa, VDO a od Delco?
I teraz pytanie właściwe: Na alledrogo jest pełno tych radioodtwarzaczy, z tym, że w zasadzie każdy z nich jest dostępny w opcji: "nie mam kodu", albo "zakodowane". Jak uzyskać kod do radia? Nie sądzę, żeby ten z mojego zatrybił z kolejnym
Aaa i jeszcze jedno - czy jest różnica między "pięćsetką" od Siemensa, VDO a od Delco?
Ostatnio zmieniony 10 sty 2019, 00:13 przez thor_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Świeżak
- Imię: Bartosz
- Auto: Opel Zafira A 2.0 DTI
- Oznaczenie silnika: Z20DTI
Witam, Ostatnio moja Zosia odmówiła posłuszeństwa i musiała zostać odpalona za pomocą kabli. Po odpaleniu samochodu radio przestało działać na wyświetlaczu pojawia się tylko data i godzina. Sprawdziłem bezpieczniki i wydają się ok. Przed tą awarią po wyciągnięciu kluczyka w radiu migała czerwona dioda.
Radio CDR500
Radio CDR500
- Kocur
- Zafiromaniak
- Auto: Opel Zafira B OPC
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
prawdopodobnie radio wymaga wpisania kodu. Powinieneś mieć coś takiego, jak Car Pass i tam jest zawarty numer, który jest kodem do radia. Masz Car Pass ?
kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6. Obecnie:
Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH
Opel Zafira B OPC
Audi A4 B6 S4 Cabrio 3.0 V6
Opel Zafira B OPC
-
- Świeżak
Tak robię tylko, że nie ma żadnej reakcji po naciśnięciu tego przycisku. U mnie nawet Safe się nie załącza. Jak mam wyświetlaczu była data tak i jest
Ostatnio zmieniony 09 lut 2021, 13:37 przez Forest12, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kocur
- Zafiromaniak
- Auto: Opel Zafira B OPC
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
A radio w ogóle się włącza ? Widać podświetlenie gałek ?
kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6. Obecnie:
Opel Zafira B OPC
Opel Zafira B OPC
-
- Świeżak
Nie, jedynie ta dioda ledwo świeci się na czerwono.
Możliwe, że gdzieś z tyłu radia jest jeszcze bezpiecznik ?
Możliwe, że gdzieś z tyłu radia jest jeszcze bezpiecznik ?
Ostatnio zmieniony 09 lut 2021, 13:43 przez Forest12, łącznie zmieniany 2 razy.