Co myślicie o tym radyjku - pytania dot. wymiany na niefabr.
Moderator: Sebu$
Moja Zofia ma radio CDR 500 problem jest w tym że nie ma panelu.
Z tego co wiem to olpowskie kaseciaki CAR 400 mają identyczny panel.
Moje pytanie: Czy da się skonfigurować panel od CAR 400 z radiem CDR 500?
Ps. gdzieś już na forum trafiłem coś na ten temat ale nie mogę tego znaleźć.
--scalone--
Wyszukałem że po za CDR 500 oraz CAR 400 występuje jeszcze radio CAR 300 ma ono identyczny panel jak pozostałe dwa.
Próbował już ktoś zintegrować panel od jednego modelu z radiem innego modelu? (Chodzi mi o panele i radia wymienione powyżej)
Jest to właściwie potrzebne czy wystarczy znać kod do radia i założyć panel i prawidłowo kod wbić nawet jeżeli założony panel nie jest oryginałem od tego radia?
//scaliłem posty //BajBus
Z tego co wiem to olpowskie kaseciaki CAR 400 mają identyczny panel.
Moje pytanie: Czy da się skonfigurować panel od CAR 400 z radiem CDR 500?
Ps. gdzieś już na forum trafiłem coś na ten temat ale nie mogę tego znaleźć.
--scalone--
Wyszukałem że po za CDR 500 oraz CAR 400 występuje jeszcze radio CAR 300 ma ono identyczny panel jak pozostałe dwa.
Próbował już ktoś zintegrować panel od jednego modelu z radiem innego modelu? (Chodzi mi o panele i radia wymienione powyżej)
Jest to właściwie potrzebne czy wystarczy znać kod do radia i założyć panel i prawidłowo kod wbić nawet jeżeli założony panel nie jest oryginałem od tego radia?
//scaliłem posty //BajBus
Ostatnio zmieniony 03 lis 2009, 18:16 przez giant19s, łącznie zmieniany 2 razy.
ale car 300 nie ma ściąganego panelagiant19s pisze:Wyszukałem że po za CDR 500 oraz CAR 400 występuje jeszcze radio CAR 300 ma ono identyczny panel jak pozostałe dwa.
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
http://moto.allegro.pl/item802597976_pa ... r_400.html
albo pozostaje moje oferta
http://moto.allegro.pl/item802597976_pa ... r_400.html
Już patrzyłemMieHor pisze:Kolego giant19s, spróbuj tutaj:
http://moto.allegro.pl/it...el_car_400.html
Zastanawiam się ale ciągle nie mam 100% pewności że panel od CAR 400 będzie działał z radiem CDR 500 niby to samo ale nikt się nie wypowiedział czy to działa czy nie
Jeśli nic nie pomoże to MeiHor prawdopodobnie pohandlujemy
mam w domu car 300,400,500 i 600 panel z 400 działa w 600 czy w 500 to dzisiaj po 22 mogę sprawdzić car 400 mam do sprzedania za 80 LINKgiant19s pisze:Już patrzyłemMieHor pisze:Kolego giant19s, spróbuj tutaj:
http://moto.allegro.pl/it...el_car_400.html
Zastanawiam się ale ciągle nie mam 100% pewności że panel od CAR 400 będzie działał z radiem CDR 500 niby to samo ale nikt się nie wypowiedział czy to działa czy nie
Jeśli nic nie pomoże to MeiHor prawdopodobnie pohandlujemy
sprawdziłem panel od CAR400 philips, nie działa z CDR500 VDO
radio go nie widzi na wyświetlaczu napis panel,może z CDR500 delco będzie działać
- MieHor
- Zafiromaniak
Kolego giant19s, teraz jestem trochę mądrzejszy.
W swojej Zafi mam CDR500 Delco oraz tak jak pisałem na zbyciu CAR400 Philips, kiedyś był w mojej VB, a którą przekazałem synowi. On na początek wymienił to radio na CDR500 Delco, a później na jakiś nowy wypas i tego CDRa zostawił u mnie. Dzisiaj sprawdziłem czy panele z tych odbiorników będą działać w moim radiu w Zafi. Okazało się, że pomimo iż są fizycznie identyczne, to nie działa ani ten z CAR400, ani ten z CDR500 chociaż mam tego samego typu. W obu przypadkach na wyświetlaczu pojawia się napis "panel" i po ok. 3 sek. wyświetlacz samoczynnie gaśnie.
Wygląda na to, że prosta podmiana paneli na nic się nie zda, czyli zakup od kogokolwiek samego panelu od tych modeli będzie zakupem nietrafionym. Prawdopodobnie możliwe będzie spasowanie tego tylko w serwisie przez dopisanie innego panelu w epromie posiadanego radia albo zakup kompletnego i sprawnego radia.
W swojej Zafi mam CDR500 Delco oraz tak jak pisałem na zbyciu CAR400 Philips, kiedyś był w mojej VB, a którą przekazałem synowi. On na początek wymienił to radio na CDR500 Delco, a później na jakiś nowy wypas i tego CDRa zostawił u mnie. Dzisiaj sprawdziłem czy panele z tych odbiorników będą działać w moim radiu w Zafi. Okazało się, że pomimo iż są fizycznie identyczne, to nie działa ani ten z CAR400, ani ten z CDR500 chociaż mam tego samego typu. W obu przypadkach na wyświetlaczu pojawia się napis "panel" i po ok. 3 sek. wyświetlacz samoczynnie gaśnie.
Wygląda na to, że prosta podmiana paneli na nic się nie zda, czyli zakup od kogokolwiek samego panelu od tych modeli będzie zakupem nietrafionym. Prawdopodobnie możliwe będzie spasowanie tego tylko w serwisie przez dopisanie innego panelu w epromie posiadanego radia albo zakup kompletnego i sprawnego radia.
Dziś właśnie dowiedziałem się tego samego że panele od CAR 400 do CDR 500 nie pasują tak samo jak nie pasują panele od różnych modeli CDR 500 (Delco, VDO, Siemens itd)
Musi być panel od konkretnego modelu a i tak nie ma pewności czy panel zadziała.
Dziś byłem w sklepie gdzie takie coś sprzedają i przymierzałem panel od mojego modelu ale tak samo jak u MieHior wyskakuje napis PANEL i klops
Jutro będą mieli nową dostawę tych paneli bo dziś mieli tylko jeden i będziemy kombinować może którego radio zaakceptuje zobaczymy, jeśli nie to spasują radio z panelem (mam nadzieję, bynajmniej tak obiecali )
Pytanie z innej beczki.
Jest możliwość że radio jest przykręcone od tyłu do szkieletu kokpitu? Pytam gdyż dzisiejsze próby wyciągnięcia radia spełzły na niczym
Jeśli jest to jak to odkręcić.
Musi być panel od konkretnego modelu a i tak nie ma pewności czy panel zadziała.
Dziś byłem w sklepie gdzie takie coś sprzedają i przymierzałem panel od mojego modelu ale tak samo jak u MieHior wyskakuje napis PANEL i klops
Jutro będą mieli nową dostawę tych paneli bo dziś mieli tylko jeden i będziemy kombinować może którego radio zaakceptuje zobaczymy, jeśli nie to spasują radio z panelem (mam nadzieję, bynajmniej tak obiecali )
Pytanie z innej beczki.
Jest możliwość że radio jest przykręcone od tyłu do szkieletu kokpitu? Pytam gdyż dzisiejsze próby wyciągnięcia radia spełzły na niczym
Jeśli jest to jak to odkręcić.
- MieHor
- Zafiromaniak
Kolego giant19s, samo radio nie jest przykręcone, natomiast kieszeń w której jest ono włożone - tak. Aby wyjąć radio muszą być uwolnione boczne zaczepy i można to zrobić za pomocą specjalnych wyjmaków (kluczy) lub próbować tak jak to proponowali inni użytkownicy. Trudność wyjęcia radia z kieszeni polega na tym że siedzi ono mocno w łączówce ISO i gnieździe antenowym. Ja posiłkowałem się dodatkowo taką blaszką zagiętą pod kątem 90 stopni (haczykiem), którą wsunąłem w szczelinę i udało się radio wyciągnąć. Należy przy tym zachować ostrożność i wyczucie, bo można uszkodzić front radia.
Mam do rozdysponowania 1000zł na audio do Zafiry A. Co proponujecie? Na bank radio leci i wrzucamy coś nowego bo seryjny kaseciak to jakaś pomyłka. Głośniki w sumie dają nawet radę jak na seryjne. Sądzicie, że lepiej zainwestować na razie w dobre radio, zobaczyć jak to wszystko gra na standardowych głośnikach i ewentualnie coś później dokupować? A może tańsze radio, do tego nowe przednie głośniki? A może jeszcze tańsze radio, średnie głośniki i jakiś wzmacniacz?
Z góry dziękuję za wszelkie opinie.
Z góry dziękuję za wszelkie opinie.